• 12 Μαΐου 2024,

Πραγματική τουριστική αύξηση – Πλούσιο το φετινό καλοκαίρι για Καβάλα και Θάσο

 Πραγματική τουριστική αύξηση – Πλούσιο το φετινό καλοκαίρι για Καβάλα και Θάσο

Για ένα πολύ ευνοϊκό τουριστικό καλοκαίρι έκανε λόγο ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αντώνης Μιτζάλης, κυρίως στο νησιωτικό τμήμα της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, αφού φέτος στη Θάσο δούλεψαν ικανοποιητικά όλες οι μονάδες. Τουριστική κίνηση υπήρξε όχι μόνο στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και στα μικρότερης δυναμικότητας καταλύματα. Φυσικά τη μεγάλη φετινή αύξηση της επισκεψιμότητας θα επιβεβαιώσουν τα επίσημα στοιχεία από το Λιμεναρχείο Καβάλας, βάσει των εισιτηρίων που κόπηκαν στις ακτοπλοϊκές γραμμές.

Η Θάσος φαίνεται πως ευνοήθηκε από τον οδικό τουρισμό και τους επισκέπτες των γειτονικών χωρών. Τη μεγάλη διαφορά φέτος έκανε το τουριστικό ρεύμα από τη Ρουμανία, ενώ αύξηση σημειώθηκε και στις αφίξεις από τη Ρωσία. Οι Ρώσοι τουρίστες εξυπηρετούνται από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Αυτό σημαίνει ότι αν και δεν καταγράφηκε αύξηση των αφίξεων στο αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος της Καβάλας, ωστόσο η κίνηση στη Θάσο ήταν εμφανής. Η λειτουργία του συνοριακού σταθμού άνω της Κομοτηνής θα ευνοήσει επιπλέον την επισκεψιμότητα του νησιού, διότι θα μειωθεί ο χρόνος οδικής μεταφοράς των επισκεπτών από το Βουκουρέστι.

Ήδη το νησί έγινε πολύ ελκυστικότερο για τους Ρουμάνους τουρίστες συγκριτικά με τη γειτονική Τουρκία. Πολλοί εκ των Ρουμάνων επισκεπτών ομολόγησαν ότι έως πέρσι προτιμούσαν να επισκέπτονται τα παράλια της Τουρκίας. Η Ελλάδα έγινε φθηνότερος τουριστικός προορισμός και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των τιμών που διαμορφώθηκαν, έτσι ανταγωνίζεται δυναμικά την Τουρκία με απτά αποτελέσματα.

Ικανοποιητικά κινήθηκαν οι κρατήσεις και για τα ξενοδοχεία του χερσαίου τμήματος της Καβάλας, ίσως μάλιστα και σε καλύτερο βαθμό από την περσινή περίοδο. Εκείνο που διαπιστώθηκε το καλοκαίρι του 2013 ήταν η «επέκταση» της τουριστικής σεζόν τόσο κατά τον Ιούνιο όσο και κατά το Σεπτέμβριο. Κατά την άποψη του Αντώνη Μιτζάλη, οι βάσεις για τη σεζόν του 2014 έχουν τεθεί αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς ώστε να σκιαγραφηθεί η εικόνα των κρατήσεων. Εάν η Ελλάδα και η περιφέρεια ΑΜΘ επιδείξουν συγκράτηση στην τιμολογιακή πολιτική τότε δεν αποκλείεται ομοίως ικανοποιητικό να είναι και το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων απέφυγε να απαντήσει σε σχόλια αναφορικά με τη χαμηλή οικονομική δυνατότητα των τουριστών που φτάνουν στην περιοχή μας, ενώ χαρακτήρισε ακόμη και μίζερη τη συγκεκριμένη αντιμετώπιση από ορισμένους. Οι σωστοί επαγγελματίες οφείλουν να προσαρμόζονται στα δεδομένα των πελατών τους και να επιτυγχάνουν ώστε να αντλούν ότι καλύτερο μπορούν.

Στη Θάσο σημειώνεται ζήτηση κλινών κι αυτή θα πρέπει να εξασφαλισθεί με οποιοδήποτε τρόπο, επομένως υπάρχει περιθώριο για τη δημιουργία επιπλέον ξενοδοχειακών μονάδων. Δυστυχώς, το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας προκαλεί διαρκώς κωλύματα σε μεγάλες επενδυτικές δραστηριότητες, που μπορεί να επιδιώκονται και να μεθοδεύονται επί σειρά ετών αλλά δύσκολα στο τέλος υλοποιούνται.

 

=

 

Διαβάστε επίσης