• 4 Μαΐου 2024,

Προηγούνται οι γεωτρήσεις της Ενεργειακής σε… Πρίνο-Β. Πρίνο- Ε

 Προηγούνται οι γεωτρήσεις της Ενεργειακής σε… Πρίνο-Β. Πρίνο- Ε

Πανηγυρικό κλίμα χθες στην Αθήνα, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι προχωρά γρήγορα την διαδικασία για τις έρευνες πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην δυτική Ελλάδα. Η εκδήλωση υπογραφής της συμφωνίας έτυχε μεγάλης προβολής, με τους γνωστούς εντυπωσιακούς αλλά μακροπρόθεσμους υπολογισμούς για πετρέλαιο και δημόσια έσοδα. Σε αυτή την υπόθεση έχει πρωταγωνιστικό ρόλο η Ενεργειακή Αιγαίου και ο Μαθιός Ρήγας. Καλώς εχόντων των πραγμάτων η γεώτρηση στο Κατάκολο (πιθανό κοίτασμα που θα ερευνηθεί πρώτο) θα γίνει το δεύτερο 6μηνο του 2016. Πετρέλαιο εκεί θα βγει (κατά το ίδιο σενάριο) το 2017.
Αντίθετα είναι πολύ πιο κοντά μας οι γεωτρήσεις στον κόλπο της Καβάλας. Στο περιθώριο των χθεσινών ανακοινώσεων έγιναν γνωστά τα ακόλουθα: Τέλος Μαΐου η Ενεργειακή Αιγαίου θα ανακοινώσει το σχέδιο της για τις γεωτρήσεις στον κόλπο της Καβάλας. Αυτές σίγουρα θα αρχίσουν στη διάρκεια του προσεχούς Καλοκαιριού, θα διαρκέσουν ίσως και 2 χρόνια. Οι γεωτρήσεις θα αφορούν τις περιοχές Πρίνος- Βόρειος Πρίνος και Ε. Με ποια σειρά θα ερευνηθούν οι τρεις περιοχές θα το γνωρίζουμε στο τέλος του μήνα.
*Στην αρχή της ομιλίας του χθες ο κ. Ρήγας είπε μεταξύ των άλλων: «Είναι μία πολύ σημαντική μέρα για μας στην Energean Oil &Gas γιατί μετά από εφτά χρόνια, όταν πήραμε στα χέρια μας τον Πρίνο μαζί με το Στάθη Τοπούζογλου είχαμε θέσει κάποιους πολύ βασικούς στόχους. Ο πρώτος ήταν να κρατήσουμε ζωντανή την παραγωγή από τον Πρίνο, να κρατήσουμε ζωντανή τη μοναδική ελληνική παραγωγή που κρατάει την Ελλάδα στο χάρτη των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Ο δεύτερος ήταν να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας τις οποίες όπως ακούσαμε και νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος έσωσε το 1999, κρατώντας στη ζωή τον Πρίνο. Ο τρίτος ήταν να δημιουργήσουμε μία εταιρεία η οποία θα μπορεί να ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα, ο τέταρτος ήταν όλες οι δραστηριότητες να γίνουν με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και με απόλυτη αρμονία με τις τοπικές κοινωνίες και ο πέμπτος ήταν να ανοίξει η αγορά υδρογονανθράκων. Εδώ και πολύ καιρό κάθε φορά λέγαμε ότι είμαστε η μοναδική εταιρεία που παράγει πετρέλαιο στην Ελλάδα και μοναδική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο. Είναι μεγάλη χαρά σήμερα που έχουμε κι άλλες εταιρείες από τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ιρλανδία και επιτέλους η αγορά ανοίγει κι αυτό οφείλεται στην κυβέρνησή σας την οποία ευχαριστούμε».

Διαβάστε επίσης