Προσπάθησαν να φωτίσουν το σκοτεινό θέμα της ενδοοικογενειακής βίας

 Προσπάθησαν να φωτίσουν το σκοτεινό θέμα της ενδοοικογενειακής βίας

Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Καβάλας και η Μέριμνα για το Παιδί Καβάλας συνεργαζόμενες ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία, προσπάθησαν να φωτίσουν το σκοτεινό αυτό θέμα. Το απόγευμα της Τετάρτης στο δημοτικό κινηματοθέατρο ΟΣΚΑΡ οργάνωσαν εκδήλωση με την προβολή ταινίας μικρού μήκους και προσκεκλημένους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι μίλησαν, άκουσα και απάντησαν στους προβληματισμούς του κοινού.

Η ταινία που προβλήθηκε έχει τίτλο «The noir project» και σκηνοθέτης της είναι ο Γρηγόρης Βαρδαρινός. Ο δημιουργός συνδύασε με πρωτοτυπία το animation με τη δράση των ηθοποιών στέλνοντας ένα ισχυρό κοινωνικό μήνυμα θάρρους και επιμονής. Σεναριογράφος είναι η Αναστασία Μπαρτζουλιάνου. Στην ταινία που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Δράμας το 2014, το κοινό παρακολούθησε τον 16χρονο Ιάκωβο, ο οποίος αποφασίζει να σώσει τη μητέρα του Ελένη, από τα νύχια του μέθυσου, χαρτοπαίχτη πατέρα του Μανώλη, που την κακοποιεί συστηματικά.

Η συζήτηση βασίστηκε στις εισηγήσεις ειδικών και επιστημόνων:

• «Η κοινωνική διαχείριση της ενδοοικογενειακής βίας» από τον Dr. Σπυρίδωνα Κουτσούκη, Ειδικό Ιατροδικαστή.

• «Η βία στη σχέση και την οικογένεια: Μύθοι και πραγματικότητα» από την Ελένη Φώτου, Δικαστική Ψυχολόγο, Υπ. Διδάκτωρα ΔΠΘ, από το Ινστιτούτο Πρόληψης και Θεραπείας της Βίας και Προώθησης της Ισότητας των δύο Φύλων ΒΙΑ STOP

• «Το νομικό πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας» από τον Αστυνόμο Α” Κωνσταντίνο Σιμούδη Υποδιευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας και

• «Ενδοοικογενειακή βία- Κοινωνιολογική προσέγγιση του φαινομένου» από την Τσελέπη Χρύσα, Κοινωνιολόγο της Υγείας από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.

Η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Σμαρώ Νικολαϊδου παρατήρησε ότι η βία και η κακοποίηση των ηλικιωμένων είναι ένα κρυφό και παραγκωνισμένο από την κοινωνία πρόβλημα. Η κακοποίηση των ηλικιωμένων ατόμων μπορεί να λαμβάνει χώρα στο σπίτι από συγγενείς ή να αφορά στη έγκληση τους σε κλινικές χωρίς τη θέλησή τους. Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25/11) οι δύο φορείς αποφάσισαν τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης και την προβολή της ταινίας, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας έναντι της ενδοοικογενειακής βίας, που δυστυχώς αυξάνεται ραγδαία σε περιόδους οικονομική κρίσης. Το μήνυμα της επιλεγόμενης ταινίας ωστόσο είναι αισιόδοξο διότι προβάλει τη δυνατότητα απόδρασης από τον κύκλο βίας, παρακινώντας τα θύματα ώστε να σηκώσουν το ανάστημά τους απέναντι στο δυνάστη.

Η πρόεδρος της Μέριμνας Αυγή Χρυσανθίδου σημείωσε ότι για κάποιους ανυποψιάστους ή απροβληματιστούς, η ενδοοικογενειακή βία είναι ακραία συμπεριφορά. Δυστυχώς όμως, στη σημερινή βίαιη εποχή διαπιστώνεται και στατιστικά ότι οι ανάλογες περιπτώσεις είναι πολύ περισσότερες από όσες ο κόσμος πιστεύει. Μάλιστα, αφορούν σε οικογένειες όλων των κοινωνικών τάξεων και κάθε οικονομικής κατάστασης και όχι αποκλειστικά εκείνες που παλαιότερα αποκαλούνταν «διαλυμένες». Τα περιστατικά μπορεί να αγγίζουν τους γείτονες ή ακόμη και τους συγγενείς μας. Εάν οι τρίτοι άνθρωποι προσπαθήσουν να προσφέρουν τη βοήθειά τους δυστυχώς η απάντηση των θυμάτων είναι συνήθως αρνητική. Η συγκεκριμένη αρνητική απάντηση σχετίζεται βεβαίως με τη ντροπή και το φόβο που αισθάνονται τα θύματα της κακοποίησης.

Ειδικότερα, η κακοποίηση ενός παιδιού είναι η χειρότερη μορφή ενδοοικογενειακής βίας. Η κακοποίηση εις βάρος ενός παιδιού δεν είναι αποκλειστικά η άμεση χειροδικία ή η λεκτική προσβολή του, αλλά είναι και η ψυχική του δοκιμασία όταν βιώνει στους κόλπους της οικογένειάς του την κακοποίηση του ενός γονιού από τον άλλον. Οι παιδικές ψυχές είναι πολύ ευαίσθητες και πληγώνονται τρομερά από παρόμοια περιστατικά, ενώ η πάροδος του χρόνου δεν καταφέρνει να γιατρέψει αυτές τις βαθιές πληγές.

Διαβάστε επίσης