Πρωτοεμφανιζόμενη ενζωοτική λεύκωση

 Πρωτοεμφανιζόμενη ενζωοτική λεύκωση

Άκαρπη η εκλογή του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη

Τέσσερις συστεγασμένες κτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούν στην Κεραμωτή κηρύχθηκαν μολυσμένες καθώς σε αυτές διαπιστώθηκε η ασθένεια της ενζωοτικής λεύκωσης. Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος υπέγραψε απόφαση λήψης συγκεκριμένων μέτρων μεταξύ των οποίων προβλέπεται η θανάτωση 40 περίπου ζώων. Είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη νόσος εμφανίζεται στην ΑΜΘ.

Αιφνιδιασμένος από την εμφάνιση της νόσου δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο Θόδωρος Μαρκόπουλος και παρατήρησε ότι πάντα οι αρχές θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση για κινδύνους οι οποίοι δύναται να εκδηλωθούν. Παρά την υποστελεχωμένη κτηνιατρική υπηρεσία, οι τρεις κτηνίατροι διαθέτουν καλά αντανακλαστικά κι άρα τους αξίζουν τα εύσημα. Ο αντιπεριφερειάρχης ευχήθηκε να μην εκδηλωθούν νέα κρούσματα της νόσου έστω κι αν αυτά δεν αποκλείονται.

Η ενζωοτική λεύκωση είναι μία λεμφοειδής νεοπλασματική ασθένεια των βοοειδών που προκαλείται από τον ιό της λευχαιμίας. Όπως μας εξήγησε ο Θόδωρος Μαρκόπουλος, η νόσος δεν απειλεί τον άνθρωπο αλλά κυρίως το ζωικό κεφάλαιο. Προς το παρόν η αρμόδια υπηρεσία μελετά τα κρούσματα προκειμένου να συμπεράνει τα αίτια εμφάνισης της νόσου.

 

ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Το απόγευμα της Τετάρτης συνεδρίασε το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ εγκρίνοντας με διευρυμένη πλειοψηφία το ετήσιο πρόγραμμα έργων του έτους 2015. Οι περιορισμένοι πόροι θα πρέπει να ιεραρχηθούν ώστε να προχωρήσουν τα εξελισσόμενα έργα αλλά και να δρομολογηθούν νέα έργα που θα καλύψουν βασικές ανάγκες. Το τεχνικό πρόγραμμα της ΠΑΜΘ είναι το «φτωχότερο» συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα που θα υλοποιήσει η περιφέρεια αλλά και συγκριτικά με ανάλογα τεχνικά προγράμματα προηγούμενων ετών.

Στη διάρκεια της συγκεκριμένη συνεδρίασης εξετάσθηκε η επιλογή του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα. Τρεις ήταν οι υποψηφιότητες που είχαν απομείνει. Απέσυρε την υποψηφιότητα του ο Μιχάλης Τσοκτένογλου, ενώ δεν εξασφάλισε τα 3/5 των περιφερειακών συμβούλων η πρώτη σε ψήφους Ευθυμία Κορέα. Το θέμα θα επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση του σώματος.

Ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος παρατήρησε ότι ο θεσμός του Περιφερειακού Συμπαραστάτη δε θα αποδώσει σημαντικά οφέλη και θα προτιμούσε ένα πιο αποκεντρωμένο σύστημα. Εξέφρασε όμως την ελπίδα του ότι στην επόμενη συνεδρίαση θα τελεσφορήσουν οι προσπάθειες για την κάλυψη της θέσεως, με την εξασφάλιση 35 ψήφων. Με δεδομένο ότι καμία παράταξη δε διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων, εκλογή θα εξασφαλισθεί μόνο μέσω γενικευμένης συναίνεσης. Σε διαφορετική περίπτωση η θέση θα παραμείνει κενή.

Την ερχόμενη Τετάρτη προγραμματίσθηκε συνάντηση με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης προκειμένου να εξετασθούν θέματα που αφορούν στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας.

Διαβάστε επίσης