• 3 Μαΐου 2024,

Πρωτομαγιά σε δύο πλατείες, χωρίς αποδοκιμασίες

 Πρωτομαγιά σε δύο πλατείες, χωρίς αποδοκιμασίες

Για μια ακόμη φορά η εργατική πρωτομαγιά εορτάστηκε σε δύο διαφορετικές πλατείες, με δύο διαφορετικές πορείες, στην Καβάλα. Στην πλατεία Ελευθερίας όπου ήταν το ΠΑΜΕ οι συγκεντρωμένοι ήταν περισσότεροι από 150, ενώ στην πλατεία Καπνεργάτη, οι συγκεντρωμένοι ήταν περισσότεροι από 200.
Στην πλατεία Ελευθερίας ομιλητές με το ΠΑΜΕ ήταν η αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας γυναικών Ελλάδος Ρούλα Χατζητοπαλούδη, ο εκπρόσωπος των αγροτών Θοδωρής Συμεωνίδης, της ΠΑΣΕΒΕ Μιχάλης Παπάζογλου, του ΠΑΜΕ Φάνης Παπανικολάου.
Εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ μοίραζαν στους συγκεντρωμένους λουλούδια.
Δηλώσεις που έγιναν πριν από την έναρξη της εκδήλωσης είχαν ως περιεχόμενό τους και το θέμα της «λευκής νύχτας», που ετοιμάζεται για αύριο από τον Εμπορικό κόσμο και τους τοπικούς φορείς.
Ειδικότερα ο οργανωτικός γραμματέας της ΕΛΜΕ Καβάλας, Αχιλλέας Καπετάνιος, μέλος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, είπε ότι «είναι αντίθετος στη «λευκή νύχτα» γιατί με αυτό το πρόσχημα υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν έως τα μεσάνυχτα». Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να καταργηθεί η κυριακάτικη αργία.
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της Καβάλας.
Τα μέλη του ΠΑΜΕ κατέληξαν στην πλατεία Καπνεργάτη, όπου έκαναν κατάθεση στεφάνων. Εκείνη την ώρα όσοι ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Καπνεργάτη, βρισκότανε σε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης.
Η δεύτερη λοιπόν συγκέντρωση στην πλατεία Καπνεργάτη, από το Εργατικό κέντρο και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ξεχώρισε για δύο λόγους. Για το ότι ήταν αισθητή η παρουσία των υποψηφίων και ότι δεν υπήρξαν αποδοκιμασίες, όπως έγινε σε προηγούμενες περιπτώσεις. Ακόμη κι όταν κατέθεσε στεφάνι ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Καβάλας Μένανδρος Μαρινάκης, πάλι δεν υπήρξαν αποδοκιμασίες, ακούστηκαν ωστόσο αντικυβερνητικά συνθήματα. Αποδοκιμασίες δεν υπήρξαν όταν κατέθεσε στεφάνι ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, παρά το ότι οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους ήταν φανερό ότι προέρχονταν από το ΣΥΡΙΖΑ. Χειροκροτήθηκε την ώρα που κατέθεσε στεφάνι ο Άρης Βέρρος, ο εκπρόσωπος των αντιστασιακών οργανώσεων και τα παιδιά που μαζί με άνδρα άνεργο κατέθεσαν στεφάνι εκ μέρους του συλλόγου ανέργων επισφαλώς εργαζομένων.
Αισθητή έκαναν την παρουσία τους και οι εργαζόμενοι στα πετρέλαια.
Από πλευράς υποψηφίων παρόντες ήταν ο Βαγγέλης Παππάς, ο Κωστής Σιμιτσής, ο Μάκης Παπαδόπουλος, ο Άρης Βέρρος, ο Παντελής Λασκαρίδης, ο Αρχέλαος Γρανάς, ο Νίκος Τσουμπάκης, ο Βασίλης Τραϊφόρος, ο Κώστας Μορφίδης και άλλοι.
«Όλοι στον αγώνα, όπως μας έδειξε η εργατική πρωτομαγιά», είπε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ Τάσος Ιωαννίδης.
«Πρέπει ν΄ ακολουθήσουμε το δρόμο όσων αγωνίστηκαν για το οκτάωρο» είπε ο Γιώργος Τσιμενίδης και ζήτησε ως πρόεδρος των εργαζομένων στα λιπάσματα «ενότητα και αγώνα κατά μνημονίων».
Όταν τελείωσε η κατάθεση στεφάνων ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης.

 

Διαβάστε επίσης