• 15 Μαΐου 2024,

Πρωϊνή αναχώρηση και καθαριότητα

 Πρωϊνή αναχώρηση και καθαριότητα

Στις 10.00 χθες το πρωί είχαν αναχωρήσει και οι τελευταίοι πρόσφυγες από το εκθεσιακό κέντρο. Είχε αναλάβει δράση το τμήμα καθαριότητας του Δήμου Καβάλας για έναν καθαρισμό του εκθεσιακού κέντρου, ώστε το απόγευμα να χρησιμοποιηθεί από τους πρόσφυγες που θα έρχονταν με το πλοίο «Νήσος Μύκονος».

Τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες έφυγαν το πρωί από τη Ν. Καρβάλη με τη συνοδεία αστυνομικών και κινήθηκαν για την περιοχή του Κιλκίς όπου οι πρόσφυγες θα περιμένουν να περάσουν στα Σκόπια.

Το εντυπωσιακό είναι ότι παρά το γεγονός της απουσίας προσφύγων για λίγες ώρες χθες, οι πολίτες προσέρχονταν μαζικά με βοήθεια πάσης φύσεως προς τους πρόσφυγες. Κάποιοι μάλιστα που έβλεπαν το εκθεσιακό κέντρο άδειο αιφνιδιάζονταν, πιστεύοντας ότι έχασαν την ευκαιρία να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. Οι εκπρόσωποι του Δήμου Καβάλας τους καθησύχαζαν ότι η βοήθειά τους θα πιάσει τόπο, στην επόμενη παρτίδα προσφύγων χθες το απόγευμα και το βράδι.

«Θα πετύχουμε την καθαριότητα έγκαιρα» είπε στην εφημερίδα μας ο αντιδήμαρχος Φ. Φιλιππίδης. Σχολίασε μάλιστα ότι το εκθεσιακό κέντρο είναι ότι καλύτερο μπορούσε να βρει ο Δήμος Καβάλας για την φιλοξενία προσφύγων.

Στο σημείο ήταν κι ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ζυγού, κ. Βουδούρης, που συνέδραμε ουσιαστικά τις προηγούμενες ημέρες, ώστε να γίνεται κανονικά η σίτιση των προσφύγων και να δημιουργηθεί ταυτόχρονα μία δομή, ώστε ο Δήμος Καβάλας μέσω συνδέσμων να επικοινωνεί με τους πρόσφυγες.

Όπως είπε ο κ. Βουδούρης που έχει την εμπειρία από τον επαγγελματικό του χώρο, επελέγησαν Σύροι πρόσφυγες να παίξουν το ρόλο του συνδέσμου για να μπορεί ο Δήμος Καβάλας να επικοινωνεί με όλους όσους ήταν φιλοξενούμενοι στο εκθεσιακό κέντρο. «Πάντα επιλέγονται» λέει ο κ. Βουδούρης ως σύνδεσμοι «άνθρωποι που έχουν ένα επίπεδο και γνώσεις αγγλικής, προκειμένου να μεταφέρονται πληροφορίες από την μια προς την άλλη πλευρά και το αντίστροφο, για όσο διάστημα οι πρόσφυγες μένουν στο εκθεσιακό κέντρο.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία – λέει ο κ. Βουδούρης – άκουσε ανθρώπους να δηλώνουν ότι έχουνε ελληνική καταγωγή. Πρόσφυγες από τη Συρία, απόγονοι Ελλήνων που ξεσπιτώθηκαν στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, διώχτηκαν από την Τουρκία και βρήκαν καταφύγιο στην ήρεμη τότε Συρία. Σήμερα οι απόγονοι αυτών των Ελλήνων είναι πάλι πρόσφυγες, φιλοξενούμενοι της πατρίδας τους κατά κάποιο τρόπο.

Ο κ. Βουδούρης ευχαρίστησε την  δήμαρχο για το ενδιαφέρον που έδειξε για το πρόβλημα των προσφύγων σε τοπικό επίπεδο. Είπε ότι και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αναγνώρισε τις προσπάθειες του Δήμου Καβάλας, στο εκθεσιακό κέντρο και τον συνεχάρη γι΄ αυτές. Σε βοηθητικούς χώρους του εκθεσιακού κέντρου, όχι εκεί όπου κοιμούνται πρόσφυγες, υπάρχουν αποθηκευμένα πάρα πολλά είδη πρώτης ανάγκης, προσφορά των πολιτών, τα οποία χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες των προσφύγων.

 

 

Διαβάστε επίσης