• 3 Μαΐου 2024,

Πρόστιμο 14.000 ευρώ σε δύο φούρνους

 Πρόστιμο 14.000 ευρώ σε δύο φούρνους

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης υπέγραψε χθες και προχθές δύο αποφάσεις με τις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα 14.000 ευρώ το καθένα, σε επιχειρήσεις φούρνων – αρτοποιείων στην περιοχή του Δήμου Παγγαίου και στην περιοχή του Δήμου Καβάλας. Η επιβολή του προστίμου και στις δύο περιπτώσεις ήταν αναμενόμενη αφού προηγήθηκε το καλοκαίρι φέτος, έλεγχος και στους δύο φούρνους από την Περιφερειακή Υπηρεσία της Καβάλας.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση που συνέταξε το Τελωνείο, και οι δύο φούρνοι βρέθηκαν να χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης και όχι κίνησης όπως ήταν το σωστό. Και στις δύο περιπτώσεις ακολούθησε η προβλεπόμενη διαδικασία όπου τις περισσότερες φορές ο επαγγελματίας αρτοποιός επιρρίπτει ευθύνη στον προμηθευτή του καυσίμου ισχυριζόμενος ότι δεν γνωρίζει ο προμηθευτής, αν τον προμηθεύει με το σωστό πετρέλαιο κίνησης ή το πετρέλαιο θέρμανσης.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι αναλύσεις του Τελωνείου δείχνουν ότι το πετρέλαιο είχε σε μικρό ποσοστό κίνησης και το μεγαλύτερο ποσοστό του πετρελαίου που χρησιμοποιήθηκε ήταν θέρμανσης.

Η υπόθεση αυτή παίρνει τον δρόμο της. Σύμφωνα με πληροφορίες στο Τελωνείο πληρώνεται ξεχωριστό πρόστιμο περίπου 1500 ευρώ. Το υψηλότερο πρόστιμο ακολουθεί από τη Διεύθυνση Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, και κατ’ επέκταση την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Η Υπηρεσία σύμφωνα με την καινούργια νομοθεσία, έχει το δικαίωμα να επιβάλλει πρόστιμο μέχρι και 120.000 ευρώ. Σ’ αυτές όμως τις περιπτώσεις όπου δεν είναι ξεκάθαρο αν ευθύνεται ο αρτοποιός επιβάλλεται το χαμηλότερο πρόστιμο των 14.000 ευρώ. Αν μάλιστα αυτό πληρωθεί εγκαίρως, από την στιγμή που γνωστοποιηθεί η απόφαση του Περιφερειάρχη στον ενδιαφερόμενο, πληρώνεται το μισό ποσό. Είναι πολύ συνηθισμένο η Τελωνειακή Υπηρεσία της Καβάλας να διενεργεί ελέγχους σε αρτοποιεία ελέγχοντας στοχευμένα το καύσιμο που χρησιμοποιεί η επιχείρηση. Τα περιστατικά όπου το πετρέλαιο δεν είναι το σωστό υπάρχουν, αλλά με τους συνεχείς ελέγχους έχουν περιοριστεί αρκετά.

 

************************

Διαβάστε επίσης