Kερδίζει χρόνο η ΒΦΛ με τους πρόσφατους συνταξιούχους

 Kερδίζει χρόνο η ΒΦΛ με τους πρόσφατους συνταξιούχους

Τρεις πρώην εργαζόμενοι της βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων που συνταξιοδοτήθηκαν στο τέλος του 2013 κατέθεσαν μάρτυρες χθες στο μονομελές σε υπόθεση που έφτασε στη δικαιοσύνη, μετά από καταγγελία των ιδίων στο σώμα επιθεώρησης εργασίας. Κατηγορούμενος ήταν ο κ. Γιώργος Γεωργάρας, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων. Και οι τρεις ισχυρίστηκαν όταν έκαναν την καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας ότι δεν είχε καταβληθεί στους ίδιους η δεύτερη δόση της αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης. Στο μεταξύ η εταιρία έμμεσα ή άμεσα είχε καταβάλει στους δύο από τους τρεις καταγγέλλοντες μάρτυρες κατηγορίας χθες στο δικαστήριο. Για τον δε τρίτο το δικαστήριο αποφάσισε να αναβάλλει την υπόθεση ορίζοντας νέα ημερομηνία στις 28 Σεπτεμβρίου.

Με λίγα λόγια η βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων κέρδισε κι άλλο χρόνο καθώς οι απαιτήσεις που έχουνε από αυτήν εργαζόμενοι και πρόσφατοι συνταξιούχοι, δεν είναι καθόλου λίγοι. Κάποιοι πρώην εργαζόμενοι κάνουν υπομονή. Άλλοι διαμαρτύρονται κάθε φορά που έχουν τη σχετική ευκαιρία, όπως την πρόσφατη επίσκεψη στο εργοστάσιο των Τσάρα – Μπεχράκη, λίγοι είναι αυτοί που προσφεύγουνε στη δικαιοσύνη.

Σήμερα πέρα από τις εκκρεμότητες με τους συνταξιούχους η εταιρία οφείλει στο μονιμο προσωπικό 3 15νθήμερα, είναι άγνωστο πότε θα γίνει η επόμενη πληρωμή, καθώς η εταιρία δίνει προτεραιότητα στην αγορά ανταλλακτικών για τη συντήρηση που θα γίνει το Μάιο και προετοιμάζεται από τώρα στη μονάδα της αμμωνίας.

Ο κατηγορούμενος στη χθεσινή δίκη στο μονομελές Γιώργος Γεωργάρας δικάσθηκε χωρίς την παρουσία του, εκπροσωπούμενος από δικηγόρο. Ο δικηγόρος της βιομηχανίας ζήτησε αναβολή, καθώς όπως είπε οι δύο εκ των τριών καταγγελλόντων είχαν πληρωθεί, ο τρίτος δεν πληρώνεται καθώς έχει ήδη ζητηθεί αγωγή σε βάρος της ΒΦΛ. Θα τακτοποιηθεί το ποσό μόλις αποφανθεί το δικαστήριο επί της αγωγής που αυτός κατέθεσε, είπε ο συνήγορος υπεράσπισης.

Το δικαστήριο προχώρησε στην ακροαματική διαδικασία αλλά στο τέλος απάλλαξε τη ΒΦΛ από τους δύο πρώτους καταγγέλλοντες, καθώς όπως προέκυψε είχαν πληρωθεί τη δεύτερη δόση της αποζημίωσης, για την οποία έγινε η χθεσινή δίκη κι έδωσε αναβολή για τον τρίτο.

Και οι τρεις καταθέτοντες ουσιαστικά διαμαρτυρήθηκαν επειδή η εταιρία δεν είναι συνεπής απέναντί τους. Περιέγραψαν κάθε ένας τη δική του υπόθεση, πως δηλαδή συνταξιοδοτήθηκε στο τέλος του Δεκέμβρη του 2013, πως πήρε την πρώτη ή και την δεύτερη δόση της αποζημίωσης, στη συνέχεια μπήκε σε διαδικασία διακανονισμού που απ΄ ότι φάνηκε είτε δεν τηρείται είτε δεν θα τηρηθεί.

Μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε άλλος εργαζόμενος της εταιρίας που ισχυρίσθηκε ότι τα προβλήματα στη ΒΦΛ οφείλονται στο ότι οι τράπεζες σταμάτησαν να τη χρηματοδοτούν. Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι η εταιρία αναγνωρίζει το χρέος της. «Έχουμε δυσκολία. Είναι θέμα χρόνου να γίνουν οι πληρωμές στην ώρα τους. Πληρώνουμε 8 εκατ. ευρώ το έτος φόρο για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιούμε», είπε ο μάρτυρας υπεράσπισης.

Η εισαγγελέας της έδρας διαπίστωσε ότι η 2η δόση που ήταν αντικείμενο της δίκης πληρώθηκε για τους δύο πρώτους πρώην εργαζόμενους, ζήτησε να κυρωθεί ένοχη η εταιρία μόνο για τον τρίτο.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της εταιρίας απέδωσε τα οικονομικά προβλήματα της ΒΦΛ στην οικονομική κρίση, στις τράπεζες και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης φυσικού αερίου. «Αν δεν πληρωθεί αυτός ο φόρος θα κλείσει το εργοστάσιο και θα μείνουν 700 άνεργοι», είπε. «Εξαιτίας του φόρου – τόνισε – υπάρχουν οι καθυστερήσεις στη μισθοδοσία αλλά και στην τακτοποίηση της αποζημίωσης των συνταξιούχων. Η εταιρία – κατέληξε – δεν έχει καμιά πρόθεση να μην πληρώσει ότι είναι υποχρεωμένη».

 

*Λίγο νωρίτερα δικάστηκε άλλη υπόθεση όπου εκπρόσωπος της ναυτιλιακής εταιρίας Λέσβου ήταν κατηγορούμενος επειδή το 2012 δεν είχε πληρωθεί στην ώρα του το πλήρωμα του πλοίου της εταιρίας European Express. Μάρτυρες κατηγορίας 63 άνδρες όλοι μέλη του πληρώματος του πλοίου. Παρουσιάστηκαν μόνο τρεις που δήλωσαν ότι στο μεταξύ το χρέος πληρώθηκε. Έτσι ο εκπρόσωπος της εταιρίας αθωώθηκε.

 

Διαβάστε επίσης