Πρώτη συνεδρίαση – Της δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής

 Πρώτη συνεδρίαση – Της δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής

Το μεσημέρι της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του έτους για τα μέλη της δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Καβάλας, με την ημερήσια διάταξη να περιλαμβάνει δύο θέματα. Τη συζήτηση τεσσάρων προτάσεων έργων βιώσιμης ανάπτυξης του τουρισμού στο πλαίσιο του προγράμματος InTourAct, καθώς και την ενημέρωση σχετικά με την παρουσία της Καβάλας στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις κατά την περίοδο Ιανουάριου – Μαρτίου 2014.

Τους φορείς που συμμετείχαν στη συνεδρίαση καλωσόρισε ο πρόεδρος της επιτροπής και αντιδήμαρχος Χριστόδουλος Μιχαλάκης, πλαισιωμένος από τον πρόεδρος της Δημωφέλειας Στέλιο Σχοινάκη και τον ειδικό σύμβουλο του δήμου Μενέλαο Χατζηαποστολίδη. Τον απολογισμό για τις συμμετοχές του δήμος Καβάλας στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις που προηγήθηκαν και θα ακολουθήσουν πραγματοποίησε ο διευθυντής τουρισμού της Δημωφέλειας Στράτος Μαρουλάς. Αρκετή συζήτηση έγινε στη διάρκεια της συνεδριάσεως για τη σημαντικότητα του τουρισμού κρουαζιέρας και τις λιμενικές υποδομές που θα πρέπει να αναβαθμιστούν ώστε να υποδεχθούν ακόμη περισσότερους τουρίστες.

 

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ INTOURACT

Στη διάρκεια της συνεδριάσεως της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής του Δήμου Καβάλας, εξετάσθηκαν οι τέσσερεις προτάσεις έργων που στοχεύουν στη βιώσιμη και ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Οι προτάσεις αυτές αποτελούν το προϊόν των συναντήσεων ισάριθμων ομάδων εργασίας του τοπικού φόρουμ, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου InTourAct και στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι σαράντα φορέων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην ανάδειξη της περιοχής του Δήμου Καβάλας ως βιώσιμου τουριστικού προορισμού.

Οι τέσσερεις ομάδες εργασίας που καλύπτουν τους τομείς «Περιβάλλον», «Πολιτισμός & Κληρονομιά», «Καινοτομία & Επαγγελματικές Δεξιότητες» και «Κινητικότητα», συστάθηκαν κατά την εναρκτήρια συνάντηση του τοπικού φόρουμ τον Μάιο 2013 και συνεδρίασαν το Σεπτέμβριο και το Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την άποψη του Δημάρχου Καβάλας Κωστή Σιμιτσή, «Η ενεργοποίηση της συμμετοχικής διαδικασίας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων για την αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος ν’ αποκτήσουν πραγματική συνάφεια με τις τοπικές ανάγκες και να έχουμε παρεμβάσεις με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και ισχυρή βιωσιμότητα».

 

ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ

1. Δημιουργία προ-θερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας στον τομέα του τουρισμού.

2. Οργάνωση και προβολή δικτύου τοπικών λιμένων σκαφών αναψυχής στον κόλπο της Καβάλας.

3. Σύνδεση Παναγίας – επιβατικού λιμανιού με χρήση μηχανικών μέσων κάλυψης υψομετρικών διαφορών.

4. Ανάδειξη και προβολή αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας.

«Κάθε προτεινόμενο έργο», υποστήριξε ο αντιδήμαρχος Χριστόδουλος Μιχαλάκης, «ανταποκρίνεται στους στόχους και τις προτεραιότητες της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 και παράλληλα διαθέτει τον απαιτούμενο συνδυασμό καινοτομίας και ωριμότητας, γεγονός που διευκολύνει τη χρηματοδότηση τους και καθιστά αξιόπιστη την προοπτική βιωσιμότητας τους».

Επιπλέον, για την υλοποίηση αυτών των προτεινόμενων έργων ο Δήμος Καβάλας προτίθεται να αξιοποιήσει τη δικτύωση την οποία έχει αναπτύξει με το εταιρικό σχήμα του έργου InTourAct, που περιλαμβάνει ορισμένους από τους σημαντικότερους προορισμούς της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης, όπως το Ρίμινι και το Λέτσε (Ιταλία), το Ντουμπρόβνικ (Κροατία), το Σεράγεβο (Βοσνία & Ερζεγοβίνη) και τη Λίμνη Μπάλατον (Ουγγαρία).

Στην κατεύθυνση αυτή ο Δήμος Καβάλας θα εκπροσωπήσει το εταιρικό σχήμα του έργου InTourAct στην ενημερωτική εκδήλωση για την χρηματοδότηση του τουριστικού κλάδου που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, 20-21 Μαρτίου.

 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ INTOURACT

Το έργο InTourAct στοχεύει σε μία ολοκληρωμένη προσέγγιση στο σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης και στην αξιοποίηση των συνεργειών με τις τομεακές πολιτικές που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Διαθέτει συνολικό προϋπολογισμό 1.370.000 ευρώ, ο οποίος συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Πρόγραμμα Νότιο-Ανατολική Ευρώπη και κατά 15% από Εθνικούς πόρους, με την 24μηνη περίοδο υλοποίησης να εκτείνεται από τον Οκτώβριο 2012 έως τον Οκτώβριο 2014.

Επικεφαλής εταίρος είναι η Περιφέρεια Ρίμινι της Ιταλίας και συμμετέχουν άλλοι δεκα εταίροι από επτά χώρες (Ιταλία, Ελλάδα, Σλοβενία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Κροατία και Βοσνία & Ερζεγοβίνη).

 

ΑΙΣΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Τον απολογισμό των δράσεων του δήμου και της Δημωφέλειας σε επίπεδο διεθνών τουριστικών εκθέσεων πραγματοποίησε ο Στράτος Μαρουλάς, που επεσήμανε ότι μόνο ο τουρισμός δύναται να προσφέρει νότα αισιοδοξίας. Πολύ περισσότερο επειδή τα νέα για το δήμο Καβάλας φέτος θα είναι καλύτερα από τα ήδη καλά περσινά νέα. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία οι επιβεβαιωμένες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων για το καλοκαίρι του 2014 ανέρχονται σε 21.

Ο δήμος μετείχε για πρώτη φορά την έκθεση της Βιέννης όπου εξαιρετικό ενδιαφέρον καταγράφηκε τόσο εκ μέρους των πρακτόρων όσο κι εκ μέρους των επισκεπτών. Απλά οι Αυστριακοί τουρίστες δε γνωρίζουν το χερσαίο κομμάτι της περιφερειακής ενότητας Καβάλας. Ο δήμος μετείχε επίσης στη διεθνή έκθεση της Κωνσταντινουπόλεως, όπου παρατηρήθηκε μειωμένη επισκεψιμότητα λόγω των κοινωνικών – πολιτικών συνθηκών. Η αγορά της Τουρκίας πάντως μπορεί να συμβάλει στην επιμήκυνση του καβαλιώτικης τουριστικής περιόδου.

Ως επιτομή της αποτελεσματικότητας χαρακτήρισε ο κ. Μαρουλάς τη συμμετοχή του δήμου Καβάλας στην διεθνή έκθεση του Βελιγραδίου, όπου φάνηκε η αποτελεσματική περσινή προβολή. Αρκετά τουριστικά γραφεία θέλησαν να έρθουν σε επαφή με τους ξενοδόχους ώστε να κάνουν κρατήσεις και για το 2015. Η αγορά της Σερβίας ίσως και να αποδειχθεί σημαντικότατη αγορά για την Καβάλας, σημειώνοντας δυναμική κι εξέλιξη. Σήμερα καβαλιώτικη αποστολή αναχωρεί για την έκθεση της Μόσχας, από όπου έρχονται θετικότατα μηνύματα και οι προκρατήσεις σε διάφορα καταλύματα είναι ήδη γεγονός.

Παρόντας ήταν εκ μέρους του ΝΟΚ ο αντιπρόεδρος Βασίλης Πηγαδάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Finn Masters 2015 που ως διοργάνωση θα φέρει στην Καβάλα τουλάχιστον 400 επισκέπτες και συμμετέχοντες. Ο ΝΟΚ στο πλαίσιο προωθήσεως και προβολής της διοργανώσεως θα στείλει αποστολές τον Ιούνιο στο Sopot της Πολωνίας όπου θα διεξαχθεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2014, καθώς και τον Σεπτέμβριο, στη λίμνη Ballaton στην Ουγγαρία όπου θα διεξαχθεί το αντίστοιχο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

 

=

 

Διαβάστε επίσης