• 5 Μαΐου 2024,

Ραψάνη, Καλαμίτσα, πρόστιμα σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο

 Ραψάνη, Καλαμίτσα, πρόστιμα σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο

Ένατη φορά το 2016 συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας, με 28 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Είναι βέβαιο ότι θα συζητηθεί το προσφυγικό, σε συνέχεια της έκτακτης συνεδρίασης την περασμένη εβδομάδα. Εκτός όμως από τους πρόσφυγες, τα 28 θέματα της ημερήσιας διάταξης έχουν ενδιαφέρον , ειδικά αυτά που έχουνε σχέση με την χορήγηση παράτασης για την ολοκλήρωση του έργου της Ραψάνης, το αίτημα στην εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου για την εκ νέου παραχώρηση της Ακτής Καλαμίτσα και τη συζήτηση για την διαγραφή των προστίμων σ΄ επαγγελματίες των πεζόδρομων.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τα θέματα που ξεχωρίζουν στην ημερήσια διάταξη:

-Θα εγκριθεί η μελέτη προσωρινής και εργοταξιακής σήμανσης στην οδό Ερυθρού Σταυρού, στην οδό Βενιζέλου, για να διευκολυνθούν εργασίες που αφορούν το έργο της βιοκλιματικής αναβάθμισης τμήματος του αστικού κέντρου της πόλης.

Τα ίδια θέματα έχουνε ήδη εγκριθεί στις επιτροπές του Δήμου Καβάλας κι από το συμβούλιο της τοπικής κοινότητας.

Θα εγκριθεί μελέτη προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Ομόνοια, στην Κουντουριώτου, για τις εκδηλώσεις που έπονται, όπως για παράδειγμα η «λευκή νύχτα».

Θα εγκριθούν προτάσεις που θα καταθέσει ο Δήμος Καβάλας στο νέο πρόγραμμα ίντερεκ. Όπως επίσης θα συζητηθούν έγγραφες αντιρρήσεις 56 επιχειρήσεων στις οποίες έχει επιβληθεί πρόστιμο από το Δήμο Καβάλας για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων. Είναι το γνωστό θέμα των πεζόδρομων, όπου η διοίκηση του Δήμου Καβάλας έχει υποσχεθεί ότι μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία πρόστιμα θα διαγραφούν.

Θα συζητηθεί αίτημα των δημοτικών υπηρεσιών για κοπή επικίνδυνου δέντρου που βρίσκεται στο αίθριο του γυμνασίου και λυκείου Κρηνίδων. Το αρχικό αίτημα για την κοπή του δέντρου έχει διατυπωθεί στο Δήμο Καβάλας από το συμβούλιο των Κρηνίδων. Έχουν εξασφαλισθεί όλες οι προβλεπόμενες άδειες.

Θα συζητηθεί επίσης το έργο προστασίας και διαμόρφωσης της Ακτής Ραψάνης. Ένα έργο που ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2014, έπρεπε να είχε τελειώσει τον Αύγουστο του 2015,  Έχουνε δοθεί ήδη τρεις παρατάσεις. Η ανάδοχος κοινοπραξία ζητά μία ακόμη, – θα δοθεί κι αυτή – για να ολοκληρωθεί το έργο 30 Ιουνίου του 2016.

Θα συζητηθεί θέμα κατάργησης παρτεριών δενδροδόχων, που βρίσκονται στη ζώνη διέλευσης πεζών και οχημάτων έκτακτης ανάγκης στους πεζόδρομους. Το θέμα συνδυάζεται με το νέο κανονισμό λειτουργίας των πεζόδρομων. Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου αποτύπωσε κι αρίθμησε όλα τα παρτέρια και τις δενδροδόχους των πεζόδρομων, καταγράφηκαν όλα τα φυτά που υπάρχουν σε αυτά. Η υπηρεσία διαπιστώνει αρκετά παρτέρια να βρίσκονται στη ζώνη διέλευσης  και έτσι προτείνεται να καταργηθούν και τα φυτά να μεταφυτευτούν.

Θα χορηγηθούν πέντε άδειες πώλησης λαμπάδων στην κεντρική πλατεία, στο πλαίσιο της πασχαλινής αγοράς. Θα συζητηθεί και θα εγκριθεί αίτημα για παραχώρηση έκτασης. Το συγκεκριμένο θέμα αφορά την ευρισκόμενη σε εκκρεμότητα από το 2001 υπόθεση ανέγερσης στην Καβάλα Μεγάρου Μουσικής, Πολυσυνεδριακού Πολιτιστικού Κέντρου. Η έκταση παραχωρήθηκε το 2001 και βρίσκεται βορειοδυτικά του ΤΕΙ κι επειδή το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε, απαιτείται η επικαιροποίηση της παραχώρησης που προϋποθέτει την υποβολή νέου αιτήματος. Κατόπιν τούτου το δημοτικό συμβούλιο θα συζητήσει και θ΄ αποφασίσει να υποβάλλει αίτημα παραχώρησης της ίδιας έκτασης προς την αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας Θράκης.

Θα συζητηθεί το θέμα της Ακτής Καλαμίτσα. Το συγκεκριμένο ακίνητο – η Ακτή και τα κτήρια που υπάρχουν σε αυτήν – παραχωρήθηκε τον Οκτώβριο του 1985 για 30 χρόνια στο Δήμο Καβάλας. Επειδή τα τριάντα χρόνια πέρασαν ο Δήμος Καβάλας θα καταθέσει νέο αίτημα στην εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου, για να του παραχωρηθεί εκ νέου αυτή – η Ακτή που χρησιμοποιούν χωρίς εισιτήριο οι πολίτες, πέντε καταστήματα που υπάρχουν σε αυτήν, αποδυτήρια και γραφεία.

Θα εγκριθεί η πραγματοποίηση πρόσληψης έκτακτου προσωπικού χρονικής διάρκειας δύο μηνών, για πενήντα άτομα ειδικότητας εργάτες καθαριότητας, ενώ έχει ενδιαφέρον το θέμα της ενίσχυσης δημοτών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, λόγω της κρίσης.

Θα εγκριθούν – όπως φαίνεται – από το δημοτικό συμβούλιο 46 τέτοια αιτήματα, που έχουνε προωθηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, μετά από έρευνα – έλεγχο – των κοινωνικών λειτουργών του Δήμου Καβάλας.

Διαβάστε επίσης