• 19 Μαΐου 2024,

Σε δημοτική λαχαναγορά και ιχθυόσκαλα – Εποικοδομητικές επισκέψεις του Μάκη Παπαδόπουλου

 Σε δημοτική λαχαναγορά και ιχθυόσκαλα – Εποικοδομητικές επισκέψεις του Μάκη Παπαδόπουλου

Πρωινές επισκέψεις στη δημοτική λαχαναγορά και στην ιχθυόσκαλα πραγματοποίησε νωρίς το πρωί της Πέμπτης ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Μάκης Παπαδόπουλος προκειμένου να διαπιστώσει τα αντίστοιχα προβλήματα των επαγγελματιών. Μετά το πέρας των επισκέψεών του ο κ. Παπαδόπουλος μας ενημέρωσε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ.

Ειδικότερα, για το θέμα των επαγγελματιών της δημοτικής λαχαναγοράς που ζητούν μείωση των ενοικίων μας είπε: «Ποτέ η διοίκηση του δήμου δεν κάλεσε τους επαγγελματίες αλλά ούτε κι επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα του κλάδου. Μόνο με συνομιλία σε προσωπικό επίπεδο θα αντιληφθούν τι ακριβώς συμβαίνει. Οι επαγγελματίες δεν απαίτησαν τη μείωση των μισθωμάτων τους. Την αλλαγή των υφιστάμενων δεδομένων πρότεινε η δημοτική αρχή. Σύμφωνα με τα όσα έθεσαν υπόψη μου οι καταστηματάρχες της δημοτικής λαχαναγοράς, αιτούνται τη μείωση των ενοικίων τους αλλά και την ισορροπία μεταξύ των μισθωμάτων, αφού οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με τη χρονική στιγμή έναρξης της μισθώσεως.

Δε θέλουν χάρες οι επαγγελματίες από τη δημοτική αρχή. Τα μόνα που ζητούν είναι η ισονομία, η φύλαξη των εγκαταστάσεων και η καθαριότητα. Εξάλλου, το 2010 ψηφίστηκε νόμος αναφορικά με τη μείωση έως και 20% των μισθίων που ανήκουν στο δημόσιο. Εκείνο που μου ανέφεραν οι επαγγελματίες είναι ότι διαφέρει κατά πολύ ο τζίρος ενός καταστήματος με το καθαρό κέρδος που εξασφαλίζει η επιχείρηση. Η επίλυση του θέματος εκ μέρους του δήμου επιβάλλει μια θετική πολιτική βούληση».

Μύρια όσα όμως είναι και τα προβλήματα που καταγράφονται στην ιχθυόσκαλα της Καβάλας, την οποία κατά καιρούς αρκετοί πρότειναν στο δήμο να τη διεκδικήσει και να τη θέσει υπό την αρμοδιότητά του μιας και είναι κερδοφόρα. Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις ο Μάκης Παπαδόπουλος επεσήμανε:

«Μία ακόμη πρωτοβουλία που δε μερίμνησε να λάβει η δημοτική αρχή Καβάλας είναι η αναζήτηση βολικής φόρμουλας σε συνεργασία με τον ΟΛΚ προκειμένου η ιχθυόσκαλα να μετατραπεί σε δημοτική επιχείρηση. Τεράστια είναι τα σημερινά προβλήματα που μου έθεσαν υπόψη οι επαγγελματίες. Η καβαλιώτικη ιχθυόσκαλα είναι η τρίτη της χώρας σε δυναμική και πουλά αλιεύματα σε όλες σχεδόν τις περιφερειακές ενότητες της βόρειας Ελλάδας από τη Θεσσαλονίκη έως την Αλεξανδρούπολη.

Αντί λοιπόν το έργο ανακαίνισης που είχε δρομολογηθεί προς τετραετίας να έχει ήδη ολοκληρωθεί, δυστυχώς δε έχει υλοποιηθεί ούτε κατά το ήμισυ. Πέραν όμως της ανακαίνισης τίθεται και θέμα εσωτερικής λειτουργίας, κάτι που είναι ευθύνη της πρώην ΕΤΑΝΑΛ. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει διαθέσιμος πάγος στην ιχθυόσκαλα, ύλη απαραίτητη ώστε να διατηρηθεί φρέσκο το αλίευμα και να προωθηθεί για εξαγωγή. Επιπλέον, οι συνθήκες οικονομικής κρίσης έπληξαν τον κλάδο με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να αφορούν μόνο σε φθηνά ψάρια».

 

ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΘΑΛΑΜΟΙ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ

Ο Μάκης Παπαδόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει και τα ασυνήθιστα πολλά περιστατικά πνιγμών που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα κατά μήκος των ακτών της Καβάλας. Ο δημοτικός σύμβουλος πρότεινε τη δημιουργία θαλάμων άρτια εξοπλισμένων σε όλες τις δημοτικές ακτές ώστε να εξασφαλισθούν και υπηρεσίες γιατρών με τη συνεργασία του ιατρικού συλλόγου και με στόχο την αποφυγή δυσάρεστων ατυχημάτων. Ο ιατρικός σύλλογος συνεργάζεται αρμονικά με το δήμο εδώ και πολλά χρόνια παρέχοντας υπηρεσίες στις κοινωνικές δομές. Εάν επομένως εκδηλωθεί πρωτοβουλία εκ μέρους της δημάρχου Καβάλας, τότε θα προκύψει ένας ακόμη σημαντικός τομέα συνεργασίας, υπογράμμισε με δηλώσεις του ο Μάκης Παπαδόπουλος.

 

Διαβάστε επίσης