• 19 Μαΐου 2024,

Σημαντικοί απόντες από τη απεργιακή συγκέντρωση

 Σημαντικοί απόντες από τη απεργιακή συγκέντρωση

Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στάση εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων με πρωτοβουλία της ΑΔΕΔΥ, η πρώτη κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα, από την εκλογή της νέας κυβέρνησης. Στην πόλη της Καβάλας η χθεσινή κινητοποίηση συνδυάστηκε με πρωτοβουλία και συγκέντρωση συνταξιούχων στην πλατεία του καπνεργάτη. Προβλήθηκαν τα προβλήματα στην υγεία και στα φάρμακα. Παρόντες ήταν επίσης εργαζόμενοι στο ΠΕΔΥ Καβάλας, αλλά και ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Καβάλας Ξενοφών Κροκίδης.

Δεν είχε πολύ κόσμο χθες η πλατεία Καπνεργάτη. Από την χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση και την απεργία γενικότερα των δημοσίων υπαλλήλων υπήρξαν σημαντικές απουσίες. Δεν είδαμε καθόλου καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, ενώ όσοι απεργούσαν και συγκεντρώνονταν κατά της προηγούμενης κυβέρνησης υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τη σημερινή, χθες φυσικά και δεν ήταν στην πλατεία του Καπνεργάτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ήταν στην πλατεία ούτε ένας καθηγητής μέσης εκπαίδευσης. Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καβάλας μας είπε ότι λόγω των εξετάσεων που είναι σε εξέλιξη δεν είναι εύκολη η κινητοποίηση των καθηγητών αυτή την περίοδο. Γι΄ αυτό άφησε να εννοηθεί η συμμετοχή στη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ σε τοπικό επίπεδο ήταν ιδιαίτερα μικρή.

Το ίδιο δήλωσαν ο πρόεδρος του τμήματος της ΑΔΕΔΥ Καβάλας Τάσος Ιωαννίδης, ειδικότερα για τους εκαπιδευτικούς των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Καβάλας, Θόδωρος Μουμτζάκης.

Αντίθετα η στάση εργασίας είχε επιτυχία στο ΠΕΔΥ σε ποσοστό 30%.  Οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι ούτε εμφανίστηκαν στην πλατεία Καπνεργάτη, ούτε πήραν μέρος στη στάση εργασίας.

Σημειώνουμε ότι συμπτωματικά χθες και οι συνταξιούχοι ήταν λιγότεροι, καθώς συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ πραγματοποίησαν εκδρομή που είχαν από καιρό προγραμματίσει. Έτσι στην πλατεία Καπνεργάτη δεν ήταν ούτε ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, Στέλιος Μαούνατζης.

Μεταξύ των συγκεντρωμένων διαπιστώσαμε ισχυρή παρουσία φίλων και ψηφοφόρων του ΚΚΕ, συνταξιούχων, αλλά και νεολαίας σπουδαστών του ΤΕΙ.

Μίλησαν η πρόεδρος των εργαζομένων στο ΠΕΔΥ, ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου, ο πρόεδρος του τμήματος της ΑΔΕΔΥ Καβάλας και εκπρόσωποι των συνταξιούχων.

Όλοι υποστήριξαν ότι επειδή η μνημονιακή πολιτική συνεχίζεται και οι περικοπές ισχύουν ακόμα και σήμερα η κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Όπως είπε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Απόστολος Μουμτζάκης, στη χθεσινή πρώτη κινητοποίηση των δασκάλων και νηπιαγωγών με τη νέα κυβέρνηση η συμμετοχή έφτασε για τους δάσκαλους και νηπιαγωγούς του νομού Καβάλας φυσικά το ποσοστό του 15 με 20% περίπου.

 

 

Διαβάστε επίσης