• 8 Μαΐου 2024,

Σπουδαστές του ΤΕΙ στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη

 Σπουδαστές του ΤΕΙ στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη

Πενήντα περίπου σπουδαστές του ΤΕΙ Καβάλας, προερχόμενοι από τις σχολές Μηχανολογίας, Διαχείρισης Πληροφοριών, Τεχνολόγων Πετρελαίου, συγκεντρώθηκαν στις 11.00 χθες το πρωί, στο δημοτικό κήπο. Κινήθηκαν ομαδικά στο διοικητήριο, έφθασαν εύκολα στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαου Γρανά, όπου έκαναν διαμαρτυρία συμβολικού χαρακτήρα, τριάντα περίπου λεπτών.

Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι σ΄ αυτούς τους σπουδαστές συναντούσε κανείς νεολαίους, από την ΚΝΕ, μαζί με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Όπως έγινε γνωστό οι δύο νεολαίες σε επίπεδο σπουδαστών ΤΕΙ Καβάλας, εδώ και καιρό κινούνται μαζί, προκειμένου ν΄ αντισταθούν στις αλλαγές του σχεδίου «Αθηνά».

Εκπρόσωποί τους είπαν στον αντιπεριφερειάρχη κ. Γρανά, ότι το σχέδιο «Αθηνά» δημιουργεί πολλά προβλήματα στο ΤΕΙ Καβάλας, πολλά από τα οποία αφορούν την ίδια πόλη της Καβάλας. Ζητήθηκε λοιπόν από τον Αρχ. Γρανά αφού ενημερωθεί για τα αιτήματα των σπουδαστών να συνυπογράψει κείμενο που αναφέρεται σε αυτά τα αιτήματα, να υποστηρίξει τις σπουδαστικές κινητοποιήσεις.

«Ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη», είπαν οι σπουδαστές στον Αρχ. Γρανά, όταν τους θύμισε ότι είναι πολύ πιθανό το θέμα στη βουλή να έχει ήδη κλείσει.

Οι σπουδαστές μίλησαν κατά του προέδρου του ιδρύματος Νάσου Μητρόπουλου, λέγοντας ότι δεν τους υποστηρίζει, προσπαθεί όπως είπαν να σπάσει την κατάληψη, που είναι σε εξέλιξη στο ΤΕΙ, εδώ και τρεις εβδομάδες.

Σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι, γίνεται νέα συνέλευση των σπουδαστών, όπου θα κριθεί αν το ίδρυμα θα επαναλειτουργήσει ή όχι.

Η συζήτηση των σπουδαστών με τον Αρχ. Γρανά, επεκτάθηκε και σε άλλα ζητήματα, που αφορούν την σπουδαστική ζωή γενικότερα. Διαμαρτυρήθηκαν οι σπουδαστές επειδή πληρώνουν μειωμένο εισιτήριο και δεν έχουν ελεύθερη μετακίνηση στα αστικά λεωφορεία, κάτι που όπως είπαν συμβαίνει στις μεγάλες πόλεις, με τους φοιτητές των πανεπιστημίων.

Διαμαρτυρήθηκαν για τα αυξημένα ενοίκια, τη δύσκολη μετάβασή τους στις ιδιαίτερες τους πατρίδες, ειδικά όταν αυτές είναι μακριά, αφού τα εισιτήρια των λεωφορείων κοστίζουν αρκετά. Έφτασαν στο σημείο ν΄ αμφιβάλουν για το κατά πόσο χρειάζονται στο ΤΕΙ Καβάλας, την ενίσχυση αγοράς εξοπλισμού από το ΕΣΠΑ, που όπως είπαν κατά τη γνώμη τους, προτεραιότητα έχουν άλλα προβλήματα των σπουδαστών του ΤΕΙ.

Οι σπουδαστές αποχώρησαν μετά από τριάντα λεπτά, από το γραφείο του Αρχ. Γρανά, έχοντας συζητήσει μαζί του μια μεγάλη σειρά θεμάτων, που αφορούν την εκπαίδευση γενικότερα.

Δεν κατέληξαν χθες αν ο Αρχ. Γρανάς συμφωνεί μαζί τους. Τους είπε πάντως ότι έτσι όπως διάβασε γραπτώς τα αιτήματά τους, αν είναι αληθινά κι αν ισχύουν αυτά τα προβλήματα, τότε συμφωνεί ότι πολλά πράγματα πρέπει ν΄ αλλάξουν.

Όλοι τώρα περιμένουν τη σημερινή μεσημβρινή γενική συνέλευση των σπουδαστών του ΤΕΙ. Μπαίνει και θέμα του τρέχοντος εξαμήνου, καθώς αν η κατάληψη συνεχιστεί, τα πράγματα δυσκολεύουν ως προς τη διάσωση του. Προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν αν η συνέλευση θα είναι υπέρ ή κατά της συνέχισης της κατάληψης.

Παρατηρητές του θέματος από το ΤΕΙ εκτιμούν ότι ακόμη κι αν η συνέλευση αποφασίσει σήμερα να συνεχιστεί η κατάληψη, οι επόμενες μέρες της κατάληψης θα είναι λίγες και οι τελευταίες, πριν την επαναλειτουργία του ιδρύματος, εκτός φυσικά αν υπάρξουν νεότερα από το υπουργείο παιδείας.

 

 

 

Διαβάστε επίσης