• 17 Ιουνίου 2024,
cialis Online φαρμακείο Farmakeio Trikala με τις καλύτερες τιμές στην Ελλάδα. keybank login

Στα γυμνάσια και λύκεια της Καβάλας θετικές συνθήκες αλλά και προβλήματα της νέας χρονιάς

 Στα γυμνάσια και λύκεια της Καβάλας θετικές συνθήκες αλλά και προβλήματα της νέας χρονιάς

Ομαλά έγινε η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς στα γυμνάσια και λύκεια της Καβάλας μας είπε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης, με τα βιβλία να περιμένουν τους μαθητές ήδη από τον Αύγουστο. Ένας ή δύο τίτλοι μόνο λείπουν, προφανώς διότι κατά λάθος δεν έφτασαν στην Καβάλα. Εν αναμονή της νέας φάσης των αποσπάσεων βρίσκεται η ΕΛΜΕ για ειδικότητες όπως οι φιλόλογοι, ζήτημα που αναμένεται να επιλυθεί έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Κοντολογίς, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Αντωνιάδη, στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας δεν καταγράφονται προβλήματα σε επίπεδο βιβλίων και εκπαιδευτικών κενών.

Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα είναι η δυσχερής οικονομική κατάσταση που στερεί τον δήμο Καβάλας από την εκταμίευση των απαραίτητων κονδυλίων. Ένα ποσό της τάξεως των 90.000 ευρώ σαφώς και δεν επαρκεί για τον ικανοποιητικό καταμερισμό του σε 30 σχολικές μονάδες ολόκληρου του δήμου. Οι συνέπειες βεβαίως και αντικατοπτρίζονται στη λειτουργία των σχολείων και στις αυτονόητες ενέργειες, όπως η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης και η συντήρηση του τεχνικού εξοπλισμού. Καθημερινές είναι οι προσπάθειες εξοικονόμησης χρημάτων σε αναλώσιμα είδη όπως το χαρτί, τα στυλό, το τόνερ των μηχανημάτων.

Ως τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση ο κ. Αντωνιάδης, διότι τα 20 εκατομμύρια ευρώ που προϋπολογίσθηκαν για τα σχολεία ολόκληρης της χώρας είναι μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό των λειτουργικών αναγκών. Πιέσεις ασκούνται τόσο από τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όσο και από την αρμόδια δημοτική επιτροπή παιδείας για την εκταμίευση κονδυλίων, ώστε να εξασφαλισθεί τουλάχιστον η αυτονόητη θέρμανση στις σχολικές μονάδες.

Νέος πονοκέφαλος είναι και η μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία που γίνεται πλέον με την καταβολή εισιτηρίου, αφού ακόμη και η αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας φέτος δεν υλοποιείται. Το μεταφορικό ζήτημα δημιούργησε προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Ωστόσο, ο συρρίκνωση των δημόσιων σχολείων δεν είναι η ιδανική λύση δημοσιονομικής εξυγίανσης, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καβάλας. Κι όμως, όλοι οι κομματικοί εκπρόσωποι πρέσβευαν πως η παιδεία είναι καθήκον της πολιτείας και θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν. Αυτό σημαίνει πως δε θα πρέπει ο οικογενειακός προϋπολογισμός που ήδη είναι αποδυναμωμένος, να επιβαρύνεται και με τις μηνιαίες μεταφορικές δαπάνες των μαθητών.

 

 

Διαβάστε επίσης