Στα 15 εκατ. Ευρώ ο προϋπολογισμό του Δήμου Νέστου

 Στα 15 εκατ. Ευρώ ο προϋπολογισμό του Δήμου Νέστου

Η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νέστου, ήταν ειδική. Συζητήθηκε κι εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2016. Κατόπιν τούτου όλα τα δημοτικά συμβούλια των δήμων του Νομού Καβάλας έχουν εγκρίνει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

Όπως στις περιπτώσεις των Δήμων Παγγαίου, Θάσου και Καβάλας, έτσι και στο Δήμο Νέστου ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη από το Νόμο διαδικασία. Ο προϋπολογισμός στηρίχθηκε σε οικονομικά στοιχεία του Δήμου, του Ιουνίου του 2015. Εγκρίθηκε δε από το παρατηρητήριο.

Προβλέπονται τακτικά έσοδα 5 εκατ. ευρώ, έκτακτα 6 εκατ. ευρώ, έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών 155.000 ευρώ, απαιτήσεις προηγούμενων ετών 2 εκατ. ευρώ και υπόλοιπο 590.000 ευρώ.

Κατόπιν τούτου ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος στα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Σάββας Μιχαηλίδης αναρωτήθηκε τι θα γίνει αν το κράτος δεν καλύψει το Δήμο Νέστου στα έργα ΕΣΠΑ που θα ολοκληρωθούν ίσως αρχές του 2016. Την παρατήρηση παραδέχτηκε ως εύστοχη ο κ. Τσομπανόπουλος, λέγοντας ότι και η δική του πλευρά ανησυχεί για τα υπό εξέλιξη έργα του ΕΣΠΑ.

Υπηρεσιακοί παράγοντες ωστόσο τόνισαν ότι αυτές οι πιστώσεις πρέπει να αναγράφονται στον προϋπολογισμό λόγω των εντολών που έχουν στους δήμους από την κεντρική κυβέρνηση.

Ο Περικλής Αμπεριάδης συμφώνησε για το ερωτηματικό των χρημάτων για έργα του ΕΣΠΑ. Κάλεσε τη διοίκηση του Δήμου Νέστου να διεκδικήσει. Χαρακτήρισε κατάπτυστο το νέο νόμο που για τον προϋπολογισμό κάθε Δήμου, υπάρχει έλεγχος από το παρατηρητήριο.

Κατά τον Περ. Αμπεριάδη ο προϋπολογισμός είναι φορομπηχτικός, διότι ζητά περισσότερα χρήματα από τους πολίτες, έστω κι αν θα τ΄ ανταποδώσει σε αυτούς με έργο. Με την ευκαιρία ο κ. Αμπεριάδης επανέλαβε ότι το τεχνικό πρόγραμμα του 2016 είναι περιορισμένο, καθώς προβλέπει έργα μόνο στη Χρυσούπολη και σε 4-5 όπως είπε δημοτικά διαμερίσματα.

Ο κ. Αμπεριάδης έκανε με την ευκαιρία του προϋπολογισμού, κριτική και στην κυβέρνηση καθώς όπως άφησε να εννοηθεί θέτει υπό περιορισμό την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Κι εμείς ανησυχούμε για τα έργα του ΕΣΠΑ», είπε ο κ. Βαγγέλης Τσομπανόπουλος. Τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης στον προϋπολογισμό. Απάντησε στον Π. Αμπεριάδη λέγοντας: «Εμείς δε φεύγουμε από τα προβλήματα. Μένουμε σε αυτά και προσπαθούμε». Ο Β. Τσομπανόπουλος είπε επίσης ότι ο Δήμος Νέστου έχασε το 65% των επιχορηγήσεων από το κράτος στη διάρκεια του 2015. «Υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες δουλεύουμε», ανέφερε ο δήμαρχος Νέστου. «Κάνουμε αγώνα προβλέποντας ότι θα έρθουνε χειρότερες ημέρες».

Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, όπου όμως και η αντιπολίτευση ενέκρινε τις λεγόμενες ανελαστικές δαπάνες του.

Διαβάστε επίσης