Στην πλατεία για ενημέρωση των πολιτών

 Στην πλατεία για ενημέρωση των πολιτών

Εργαζόμενοι του νοσοκομείου Καβάλας βρίσκονται από χθες στην κεντρική πλατεία όπου λειτουργούνε ενημερωτικό περίπτερο. Θα βρίσκονται εκεί τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή για να ενημερώσουν τους πολίτες, για να αντισταθούν στα σχέδια που οδηγούν το ΕΣΥ στην κατάρρευση και την εξαθλίωση. Η πρωτοβουλία αυτή από την πρώτη στιγμή σημείωσε επιτυχία καθώς ο κόσμος δέχεται και υπογράφει το κείμενο που του παρουσιάζει το σωματείο. Το κείμενο με τίτλο η ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ, αναφέρει τα ακόλουθα:

«Μετά από πολλά χρόνια οι λειτουργοί του κράτους πρόνοιας βρισκόμαστε σε χειρότερη μοίρα από τους χρήστες αυτού, στην απόλυτη ένδοια! Το «περίφημο» νέο ενιαίο μισθολόγιο που ούτε νέο είναι ούτε ενιαίο και η ανάλγητη εφαρμογή του με τις αναδρομικές κρατήσεις, τα συχνά και επαναλαμβανόμενα χαράτσια μας έχουν οδηγήσει στην απόλυτη εξαθλίωση!

Μετά από αγώνες ετών, επιτέλους, συμπεριλήφθηκαν στην λίστα των Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία. Μέχρι σήμερα όμως πέραν του επιδόματος – παρωδία και εμπαιγμού δεν έχουν αποσαφηνιστεί νομοθετικά τα οφέλη, συνταξιοδοτικά – συνθηκών εργασίας των εργαζομένων.

Η έλλειψη προσωπικού είναι τραγική και ιδιαίτερα σε κάποιους κλάδους ξεπερνά το 50%. Οι φαιδρότητες περί εργασιακής εφεδρείας το μόνο που κατάφεραν ήταν να τρέψουν σε φυγή έμπειρα, σοβαρά και καταξιωμένα υπηρεσιακά στελέχη που θεμελίωναν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αφήνοντας πίσω δυσαναπλήρωτα κενά αφού, δυστυχώς, ο χώρος της Υγείας ΔΕΝ εξαιρέθηκε από το σύστημα 1 προς 10 των προσλήψεων!

Η Υγεία, με την επιλογή της Κυβέρνησης, να εφαρμόσει πιστά τις δεσμεύσεις του Μνημονίου οδηγείται στην κατάρρευση και την εξαθλίωση.

Η όποια συμμετοχή, οποιουδήποτε πολιτικού ή «γνωστών – άγνωστων» πάνσοφων και διαχρονικών επιστημόνων που προτείνουν καταργήσεις νοσοκομείων και κλινικών θα αποτελεί δείγμα κοινωνικής βαρβαρότητας σε περίοδο οικονομικής κρίσης που οι πολίτες μένουν άνεργοι, κοινωνικά αποκλεισμένοι, τα εισοδήματά τους έχουν περιοριστεί δραματικά και έχουν απόλυτη ανάγκη το Κοινωνικό Κράτος και μάλιστα τις δημόσιες – δωρεάν και εύκολα προσβάσιμες υπηρεσίες. Η προηγούμενη Κυβέρνηση προχώρησε σε καταργήσεις κλινών και κλινικών που δημιούργησαν δυσχέρειες στην πρόσβαση του συστήματος, μετακύλησαν το κόστος στους χρήστες των υπηρεσιών κατάφεραν δε να γιγαντώσουν τα φαινόμενα διαφθοράς, παραοικονομίας και σπατάλης! Οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις νοσοκομείων και κλινικών μόνο ψευδεπίγραφη επάρκεια προσωπικού θα δημιουργήσουν αφού ούτε τους ασθενείς μπορούν να εξαφανίσουν, ούτε τους εργαζόμενους να κλωνοποιήσουν! Τα δε επιχειρήματα περί παγκόσμιων ερευνών για μείωση του χρόνου νοσηλείας προϋποθέτουν την ύπαρξη άλλων δομών, προνοσοκομειακής και μετανοσοκομειακής περίθαλψης και αποκατάστασης που στη χώρα μας, μαζί με την πρωτοβάθμια είναι ανύπαρκτες. Το βάρος αυτών των ελλείψεων το επωμίζονται τα δημόσια νοσοκομεία! Οι περιβόητοι δείκτες και τα σαθρά ποσοστά κάλυψης ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΕΣΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ!

Το Νοσοκομείο μας, σε γενικές γραμμές είναι από τα καλύτερα επαρχιακά, νομαρχιακά με λειτουργία σε πολλούς τομείς περιφερειακού επιπέδου. Αυτό βέβαια οφείλεται, κυρίως στην αυταπάρνηση των εργαζομένων και το άριστο επιστημονικό προσωπικό. Η καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας αποτελεί ημερήσια διάταξη, το νόμιμο ωράριο είναι μία έννοια ξεχασμένη, εβδομαδιαία – σαρανταοκτάωρη, δωδεκάωρη ανάπαυση, άδεια με το σταγονόμετρο και συνήθως προηγούμενων ετών!

Παρόλα τα προβλήματα εμείς οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ύψιστη κατάκτηση για τον πολίτη, είναι η επιτομή της ισονομίας και ισοπολιτείας και θα είναι ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ η όποια επιχείρηση συρρίκνωσης, απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας

ΠΕΤΡΑΚΗ ΑΙΚ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ Β.

 

 

Διαβάστε επίσης