• 20 Μαΐου 2024,

Στις 14 και 15 Ιουνίου το 2ο Αντιρατσιστικό – Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καβάλας

 Στις 14 και 15 Ιουνίου το 2ο Αντιρατσιστικό – Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καβάλας

To 2ο Αντιρατσιστικό – Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καβάλας διοργανώνεται την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Ιουνίου, στην παραλία της Καβάλας και στο Δημοτικό Κήπο με σύνθημα «Ένας άλλος κόσμος είναι εδώ». Οι διοργανωτές επιδιώκουν η συγκεκριμένη διοργάνωση να αποδειχθεί μια γιορτή αντίστασης, αυτό-οργάνωσης και αλληλεγγύης. Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ είναι σαφώς πλουσιότερο από το περσινό αν και διοργανώνεται στον ίδιο χώρο.

Όπως μας εξήγησε η Αλεξάνδρα Τσανάκα, οι διοργανωτές επιδιώκουν την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση του κόσμου, ώστε διάφορες εκδηλώσεις φασισμού και ρατσισμού είτε επιβαλλόμενες είτε λόγω άγνοιας, να πάψουν να υπάρχουν. Ανάλογα περιστατικά συμβαίνουν παντού και στη μικρή κοινωνία της Καβάλας. Η κ. Τσανάκα υπογράμμισε ότι η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Καβάλας δεν επεκτείνεται σε επίπεδο κομμάτων αλλά απευθύνεται σε άτομα. Η όποια σύνδεση της Πρωτοβουλίας με τον ΣΥΡΙΖΑ μάλλον οφείλεται στο γεγονός της συμμετοχής κάποιων στελεχών του κόμματος. Πάντως η Αλεξάνδρα Τσανάκα μίλησε για κατευθυνόμενη στοχοποίηση. Εξάλλου, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσε να διοργανώσει κάποιες εκδηλώσεις δεν θα είχε την ανάγκη να χρησιμοποιήσει μια διαφορετική «ταμπέλα». Οι διοργανωτές επιθυμούν την παρουσία και την ενεργή συμμετοχή του κοινού στο διήμερο πρόγραμμα.

To 2ο Αντιρατσιστικό – Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καβάλας διεκδικεί:

– Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά των μεταναστών, νομιμοποίηση, ανοιχτά σύνορα, ίσα δικαιώματα για όλες και για όλους.

– Να σταματήσουν τα πογκρόμ κατά των μεταναστών, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας.

– Άρση της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών, των ναυτεργατών, των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ και κατάργηση του θεσμού της πολιτικής επιστράτευσης.

– Παύση των καταστροφικών και παράνομων εργασιών της «Ελληνικός Χρυσός» στο αρχέγονο δάσος των Σκουριών Χαλκιδικής. Να απομακρυνθεί η Αστυνομία, που λειτουργεί ως security των χρυσοθήρων, να παύσουν οι διώξεις και να απελευθερωθούν οι δύο αγωνιστές του κινήματος κατά των μεταλλείων χρυσού.

Συγκεντρώνονται είδη προσωπικής υγιεινής (χαρτί υγείας, σερβιέτες, σαμπουάν, σαπούνια, εσώρουχα, πετσέτες,), καλοκαιρινά ρούχα και σαγιονάρες, τα οποία θα παραδοθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών. Όπως ενημερώνουν οι οργανώσεις αλληλεγγύης, οι ελλείψεις στα είδη αυτά είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα οι έγκλειστοι των στρατοπέδων να στερούνται ακόμη και τη δυνατότητα μιας υγιούς και αξιοπρεπούς διαβίωσης. Η παραλαβή των ειδών αυτών θα γίνεται κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, σε ειδικό σταντ, αλλά όσοι επιθυμούν να τα παραδώσουν νωρίτερα, μπορούν να επικοινωνήσουν με την Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Καβάλας.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 14/6 – Στην παραλία Καβάλας (έναντι ΚΤΕΛ)

18:30 Γκράφιτι

19:30 Μουσικό συγκρότημα «Χαμένες Πολιτείες»

20:30 Συζήτηση: «Το φασιστικό πρόσωπο του κράτους – Σκουριές Χαλκιδικής»

Συμμετέχουν: Τόλης Παπαγεωργίου – μέλος του κινήματος SOS ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, Σταυρούλα Πουλημένη – δημοσιογράφος Alterthess, Ντίνα Δασκαλοπούλου – δημοσιογράφος της Εφημερίδας Συντακτών

21:30 Οπτικοακουστική παράσταση: «Άνοδος και πτώση του φασισμού» Συμμετέχουν: Βάσω Ζήσου, Μάκης Καρακούσης, Γιάννης Πουρνάρας

22:00 Μουσική βραδιά: Τραγούδια Αντίστασης – Συμμετέχουν: Μάκης Καρακούσης, Αχιλλέας Μαριόλας, Γιάννης Πουρνάρας, Γιώργος Σεχλίδης

Σάββατο 15/6 – Στον Δημοτικό Κήπο – Εκδηλώσεις για παιδιά

11:30 Αφήγηση παραμυθιών με τους «Παραμυθάδες»

12:00 Παιχνίδι «Η ουρά του Δράκου»

12:30 Ζωγραφική «Όλοι ίσοι- Όλοι διαφορετικοί»

Και παράλληλα, face painting!

Σάββατο 15/6 – Στην παραλία (έναντι ΚΤΕΛ)

19.: 0 Ποδόσφαιρο Δρόμου: «Δώσε κλωτσιά στο ρατσισμό»!

Συμμετέχουν: Η ομάδα Αφγανών μεταναστών «ΕΛΠΙΔΑ», το ΚΕΘΕΑ, οι ποδοσφαιριστές της ΕΠΣ Καβάλας και ο Σάββας Κωφίδης!

20:30 Συζητήσεις: «Ρατσισμός και διακρίσεις» – Δημήτρης Παπαδόπουλος, καθηγητής ΤΕΙ

«Τρία χρόνια Μνημόνιο – Το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται» – Συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι Κώστας Αρβανίτης και Κώστας Ράπτης

22:00 Μουσική βραδιά με τον Γιάννη Κανάκη και τη Μαριάνα Κεσόγλου

22:30 «Τα Χαραμπάτια»

 

 

Διαβάστε επίσης