• 5 Μαΐου 2024,

Στο Δημοτικό Συμβούλιο και διαγραφή Λυχούνα – Πάλι οι πεζόδρομοι

 Στο Δημοτικό Συμβούλιο και διαγραφή Λυχούνα – Πάλι οι πεζόδρομοι

Η πλειοψηφία διέγραψε το Μιχάλη Λυχούνα

Διαγράφηκε από μέλος της παράταξης της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας ο πρώην αντιδήμαρχος πολιτισμού Μιχάλης Λυχούνας, κατόπιν αποφάσεως που έλαβαν τα μέλη της δημοτικής ομάδας. Ως εκ τούτου η ομάδα της δημάρχου πλέον αριθμεί 24 μέλη. Ο πρόεδρος του σώματος Γιώργος Γραμμένος προειδοποίησε τους συμβούλους ότι αδικαιολόγητες απουσίες των συμβούλων χωρίς να έχει προηγηθεί ηλεκτρονική ειδοποίηση θα οδηγήσουν στη διαγραφή τους, όπως ακριβώς προβλέπει η νομοθεσία.

Όλα αυτά συνέβησαν στη διάρκεια της χθεσινής συνεδριάσεως του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας όπου η δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα για τις επαφές που πραγματοποίησε στην Αθήνα. Για τη συνάντησή της με τον καβαλιώτη αρχηγό ΓΕΣ, για τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, για τη γνωριμία της με τον αναπληρωτή υπουργό υγείας Παύλο Πολάκη και τη συζήτησή τους σχετικά με τη δημιουργία ιατρείων γειτονιάς.

Δύο ψηφίσματα σχετικά με το ασφαλιστικό κατατέθηκαν στο προεδρείο, από τον κ. Σιμιστή και τον κ. Ποτόλια. Κατά την εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κωστής Σιμιτσής ζήτησε την έγκριση ψηφίσματος υπέρ των αγροτών, ενώ πρότεινε εάν τελικά έφθανε στην Καβάλα ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης να στέλνονταν τριμελή αντιπροσωπεία του σώματος, ως συμπαράσταση στις αντιδράσεις των αγροτών. Ο κ. Σιμιτσής πρότεινε στο προεδρείο να τιμήσει μαθητές που διακρίνονται σε αρκετούς τομείς, όπως συνέβη με τη Σταυρούλα Τσολακίδου, ενώ πρότεινε και την οικονομική ενίσχυση τέτοιων μαθητών που χρήζουν στηρίξεως. Θα το πράξει η διοίκηση, θα βραβεύσει δηλαδή τους διακριθέντες μαθητές, διαβεβαίωσε η δήμαρχος και συμπλήρωσε ότι και οικονομική βοήθεια θα παρέχει.

Ο κ. Σιμιτσής αναφέρθηκε και στον κανονισμό πεζοδρομίων προτείνοντας την επικαιροποίησή του, εάν εντοπιστούν επιβεβλημένες αλλαγές. Όπως για παράδειγμα τη χρήση φωτογραφιών ως αποδεικτικών στοιχείων όταν αυτές έχουν τραβηχτεί από τη δημοτική αστυνομία. Η δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι όσοι επαγγελματίες τήρησαν τον κανονισμό θα προστατευθούν από τη δημοτική αρχή, ενώ οι αδιάφοροι θα παταχθούν. Επίσης, ο Κωστής Σιμιτσής ρώτησε εάν η ανάπλαση των Κρηνίδων θα θεωρηθεί ως έργο γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ.

Ο αντιδήμαρχος τεχνικών Φίλιππος Φιλιππίδης απάντησε ότι 11.000 ευρώ υπολείπονται για την ολοκλήρωση του έργου κι αφορούν κυρίως στην προμήθεια φωτιστικών. Παράλληλα και σε σχετικό ερώτημα, ο αντιδήμαρχος ενημέρωσε ότι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα χρηματοδοτηθεί το έργο της Βενιζέλου με την υποχρέωση έναντι της διαχειριστικής αρχής να ολοκληρωθεί έως τις 30/6/2016.

Ο Βαγγέλης Παππάς συνυπέγραψε και πρότεινε την έγκριση του ψηφίσματος το οποίο είχε καταθέσει στο προεδρείο ο Χρήστος Ποτόλιας. Ο κ. Παππάς αναρωτήθηκε πως εξελίσσεται η δωρεά Αστεριάδη, όχι μόνο σε επίπεδο βιβλίων αλλά και σε επίπεδο κτηρίου. Η δήμαρχος εξήγησε ότι συζήτησε με το Γιάννη Αστεριάδη κι επίσης ζήτησε από τον κ. Απότα να προχωρήσει σε κατ’ οίκο καταγραφή της δωρεάς.

Ο Άρης Βέρρος ρώτησε τη διοίκηση πότε επιτέλους θα εισπραχθούν τα δημοτικά τέλη κατάληψης πεζοδρομίων και πεζοδρόμων από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και τα τέλη από τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς. Άμεσα θα πρέπει να δοθούν οι άδειες λειτουργίας των καταστημάτων προκειμένου να αρχίσει και η είσπραξη των τελών. Συμφώνησε η δήμαρχος για την απαραίτητη είσπραξη των τελών και ειδικά για την είσπραξη από τους μικροπωλητές της λαϊκής, τώρα και μετά τη διαγράμμιση μπορεί να προχωρήσει. Εξέφρασε πάντως τις επιφυλάξεις της για το κατά πόσο όλοι οι καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν καταθέσει αίτηση στην αρμόδια δημοτική υπηρεσία ώστε να προμηθευτούν τις άδειές τους. Συμπληρωματικά πάντως ο αντιδήμαρχος οικονομικών Ηλίας Καλανταρίδης διευκρίνισε ότι η δημοτική αρχή ενημέρωσε εγγράφως καθένα από τους επαγγελματίες, καλώντας τους να προσέλθουν στο δήμο για την έκδοση των αδειών τους και την τακτοποίηση των οφειλών τους, αφού έχει αλλάξει και το οικονομικό έτος. Κάποιοι εξ αυτών προσήλθαν με συνέπεια, αλλά ορισμένοι αδιαφόρησαν πλήρως.

Το σχεδιασμό της διοικήσεως για την αξιοποίηση του χώρου όπου στεγαζόταν ο παιδικός σταθμός και το 21ο νηπιαγωγείου Αγίου Λουκά θέλησε να μάθει ο κ. Βέρρος, ενώ επανέλαβε για πολλοστή φορά την ανάγκη λειτουργίας του δημοτικού φυτωρίου που κόστισε πολλά χρήματα και για την κατασκευή και για τη συντήρησή του. Ο κ. Βέρρος υπαινίχθηκε ότι η λειτουργία αναστέλλεται εξαιτίας επαγγελματικών πιέσεων που ασκούνται προς τη διοίκηση του δήμου. Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Ζήσης Μπόνιας σημείωσε ότι δύο φορές έχει επισκεφθεί ήδη το δημοτικό φυτώριο και διαπίστωσε την άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Χωρίς να υπόσχεται θαύματα, δεσμεύθηκε ότι θα προσπαθήσει για τη λειτουργία του.

Ο χώρος ανήκει στην πρόνοια, απάντησε η δήμαρχος και εξήγησε ότι ο σύλλογος κατοίκων αιτήθηκε τη διαμόρφωσή του και την χρήση του για τις ανάγκες του συλλόγου. Για το δημοτικό φυτώριο, η δήμαρχος σημείωσε ότι από τη λειτουργία του θα μπορούσε να προκύψει το πλήθος των λουλουδιών τα οποία θα φυτευτούν στην Καβάλα. Το θέμα η δήμαρχος το έχει αναθέσει προς παρακολούθηση στον αρμόδιο αντιδήμαρχο καθαριότητας.

Ο Χρήστος Ποτόλιας έθιξε το ασφαλιστικό έκτρωμα που προωθείται από την κυβέρνηση και ζήτησε από το σώμα να πάρει θέση μέσω έγκρισης του ψηφίσματος. Ο κ. Ποτόλιας ζήτησε την έγκριση του ψηφίσματος που εκείνος είχε καταθέσει στο προεδρείο άνευ τροποποιήσεων, εξήγησε δε ότι δε συμφωνούσε με το ψήφισμα της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη».

Ο Λεωνίδας Παππάς έθεσε ερώτηση σχετικά με τα κάγκελα τα οποία είχαν τοποθετηθεί στους πεζόδρομους, που αντί να μεταφερθούν μετά την εφαρμογή του κανονισμού αντιθέτως επεκτείνονται. Επίσης, έκανε λόγο για τις φωτεινές πινακίδες που ενημερώνουν τους οδηγούς σχετικά με τους διαθέσιμους χώρους στάθμευσης, οι οποίες όμως αποσπούν την προσοχή των οδηγών. Η δήμαρχος απάντησε ότι η χωροθέτηση των πινακίδων είναι κάτι που δύναται να επανεξετασθεί.

Ο κ. Παππάς ζήτησε να εξαντληθούν όλα τα νομικά περιθώρια ώστε να πληρωθούν οι απασχολούμενοι στις δομές του νομικού προσώπου της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. Η πρόεδρος Ευαγγελία Δρακονάκη αποσαφήνισε τον τρόπο πληρωμής των εργαζόμενων μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και μέσω της ΕΕΤΑΑ. Η πρόεδρος ανέλυσε τις οικονομικές κινήσεις ανάλογα με την εισροή χρημάτων στο ταμείο του νομικού προσώπου, επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση Σιμιτσή για κάποιες από τις επιλογές των δράσεων της. Οι παιδικοί σταθμοί του δήμου συντηρούνται βασιζόμενοι στην ενίσχυση του δήμου και όχι στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, επεσήμανε η κ. Δρακονάκη.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Ξανθόπουλος ζήτησε το λόγο ώστε να ενημερώσει το σώμα κι εμμέσως να απαντήσει σε όσα επισήμανε η παράταξη του Κωστή Σιμιτσή στο πλαίσιο συνεντεύξεως τύπου. Ο Χρήστος Ποτόλιας διαμαρτυρήθηκε επί της διαδικασίας, ειδικά όταν έμαθε ότι ο προϋπολογισμός της ΔΕΥΑΚ δε θα τεθεί προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Η δήμαρχος κατηγόρησε τον προκάτοχό της ότι δεν επιθυμεί να ακουστεί η αλήθεια εντός του δημοτικού συμβουλίου, γι’ αυτό και ζήτησε από τον κ. Ξανθόπουλο να φέρει το θέμα της ΔΕΥΑΚ ως τακτικό.

Αναφορικά με την επιλογή των δύο ψηφισμάτων στήριξης των αγροτών και αντίδρασης στο ασφαλιστικό, ενός από την «Ανοιχτή Πόλη» κι ενός από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η δήμαρχος εξέφρασε την προτίμησή της στο πρώτο, αν και ο Βαγγέλης Παππάς είχε ξεκαθαρίσει ότι συνυπέγραφε το δεύτερο, διότι η σκληρή του φρασεολογία των εξέφραζε περισσότερο. Ο πρόεδρος Γιώργος Γραμμένος ζήτησε για μία ακόμη φορά τα ψηφίσματα να είναι προϊόν διαβουλεύσεως και συμφωνίας ώστε να είναι ομόφωνα και όχι να καταθέτονται την τελευταία στιγμή.

 

 

 

Διαβάστε επίσης