• 19 Μαΐου 2024,

Συγκέντρωση με «χρώμα» ΒΦΛ

 Συγκέντρωση με «χρώμα» ΒΦΛ

Περίπου 500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στην Πλατεία Καπνεργάτη, στην εργατική πρωτομαγιά, που διοργάνωσε το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ Καβάλας. Το «χρώμα» και τον τόνο έδιναν οι εργαζόμενοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων. Εκατό περίπου από αυτούς μαζί με αρκετούς συνταξιούχους είχαν το πρωί συνάντηση στο εργατικό κέντρο. Με πορεία έφτασαν στην πλατεία Καπνεργάτη, πρώτοι απ΄ όλους τους άλλους διαδηλωτές. Βρίσκονταν μπροστά – μπροστά στην πλατεία Καπνεργάτη, μάλιστα σε υψηλούς τόνους μίλησε προς τους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος των εργαζόμενων στη βιομηχανία Γιώργος Τσιμενίδης.

Τα συνθήματα που ακούγονταν ήταν μεταξύ των άλλων τα εξής: «Μόνιμοι δουλειά χωρίς ενδοιασμούς», «έξω οι μπράβοι από την Καβάλα», «θέλουμε διάλογο κι όχι απολύσεις». Ο Γ. Τσιμενίδης επέμενε ακριβώς σε αυτό το σημείο. Ζήτησε σεβασμό προς τους εργαζόμενους από την εργοδοσία, διάλογο, ενώ είπε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του συμμετέχουνε σ΄ έναν αγώνα που αναμένεται να είναι αγώνας διαρκείας.

Αισθητή έκαναν την παρουσία τους στην ίδια συγκέντρωση οι εργαζόμενοι στα πετρέλαια, που φώναξαν συνθήματα για την εργατική πρωτομαγιά την ώρα που κατέθετε στεφάνι ο εκπρόσωπός τους Μανόλης Κελαηδάκης. Αμέσως μετά έγινε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης. Μεταξύ των άλλων στην κεντρική πλατεία ήταν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ., της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ελάχιστοι μηχανικοί, αλλά ήταν ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, Δημήτρης Κυριαζίδης, η Λαϊκή Ενότητα, ο δημοτικός σύμβουλος Άρης Βέρρος, ο Βασίλης Λεμονίδης και ο Γιάννης Παναγιωτίδης που εκπροσώπησαν την αγορά. Στεφάνια κατέθεσαν ο Ηλ. Καλανταρίδης, ο Κ. Αντωνιάδης, είδαμε επίσης και τον πρόεδρο των λογιστών Ν. Πατέλη.

Σε γενικές γραμμές στην πλατεία Καπνεργάτη, όλοι περίμεναν περισσότερο κόσμο. Η αγορά την ώρα της απεργιακής συγκέντρωσης ήταν κλειστή. Όταν άρχισε η απεργιακή πορεία και δόθηκε η εντύπωση ότι η κινητοποίηση είχε ολοκληρωθεί, τότε σιγά – σιγά τα καταστήματα άρχισαν να λειτουργούν. Πάντως τα περισσότερα μέλη του εμπορικού συλλόγου δεν λειτούργησαν χθες την επιχείρησή τους. Λειτούργησαν ελάχιστα καταστήματα, από πλευράς μικρομεσαίων, τα περισσότερα ωστόσο σούπερ μάρκετ κι αλυσίδες καταστημάτων.

Σχετικά με την περιορισμένη προσέλευση εργαζομένων στην χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση, το σχόλιο του Βαγγέλη Παππά, δημοτικού συμβούλου, είναι το εξής: «Έχουμε κυριολεκτικά την ισοπέδωση της κοινωνικής ασφάλισης, των εργασιακών δικαιωμάτων και νομίζω ότι αυτή δεν είναι  εικόνα των εργαζομένων και των ανέργων να γιορτάζουν ή ν΄ αντιστέκονται ή να διαδηλώνουν μ΄ αυτόν τον τρόπο. Δε νομίζω ότι αυτή η λαίλαπα μπορεί να σταματήσει με αυτό που βλέπουμε σήμερα εδώ πέρα. Δυστυχώς δεν ξέρω τι έχει πάθει ο ελληνικός λαός. Ακόμη πιστεύω ότι δεν πιάσαμε πάτο. Εγώ αισθάνομαι ότι όλο και κάθε μέρα, τους διπλανούς μου και τον εαυτό μου εξαθλιωμένο, παρόλα αυτά κάποιοι έχουνε τον τρόπο να νομίζουνε ότι όλα θα έρθουνε από μόνα τους».

 

 

Διαβάστε επίσης