• 1 Ιουνίου 2024,

Συζητήθηκαν οι συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ – Δύσκολη υπόθεση η σύσταση του ψηφοδελτίου

 Συζητήθηκαν οι συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ – Δύσκολη υπόθεση η σύσταση του ψηφοδελτίου

Τους συντονιστές των κατά τόπους νομαρχιακών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ συνάντησε στη διάρκεια του προηγούμενου Σαββατοκύριακου ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τις απαραίτητες συμμαχίες ανά περιφερειακή ενότητα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της εκλογικής αυτοδυναμίας. Μεταξύ των συντονιστών βρέθηκε και ο Γιώργος Ιωαννίδης, αδελφός του δημοτικού συμβούλου και κατά πάσα πιθανότητα υποψηφίου βουλευτού Ηλία Ιωαννίδη. Εκείνο που αποσαφηνίστηκε στη συνάντηση της Αθήνας ήταν πως θα ισχύσει το ασυμβίβαστο κι άρα οι συντονιστές δε μπορούν να μετέχουν στα βουλευτικά ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός εάν παραιτηθούν από τις σημερινές πολιτικές ιδιότητές τους.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην Αθήνα, τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιδιώξουν ευρύτερες συμμαχίες, ώστε έτσι να εκφραστεί αποτελεσματικότερα το ομαδικό κίνημα προς την κατεύθυνση ανατροπής της κυβερνήσεως. Παράλληλα, υπογραμμίσθηκε ότι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπεται να μετατραπεί σε «πλυντήριο» όσων υπηρέτησαν τη μνημονιακή πολιτική. Ο Γιώργος Ιωαννίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε η νομαρχιακή επιτροπή της Καβάλας δεν εξέτασε ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Σάββα Εμινίδη στο ψηφοδέλτιο, κάτι που άλλωστε δεν τιμά την πολιτική του πορεία.

Σε καβαλιώτικο επίπεδο, η επιτροπή θα πρέπει να διαχειριστεί τη δύσκολη υπόθεση σύγκλισης δύο αναγκών. Αφενός να μη γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα κλειστό κόμμα αλλά να ανοιχτεί προς νέες δυνάμεις κι αφετέρου να επιλεχθούν υποψήφιοι βουλευτές απαλλαγμένοι από ιδιοτέλειες και παραγοντισμούς, τα παλιά και λανθασμένα στοιχεία του παρελθόντος. Εξάλλου, από το σύνολο των έξι υποψηφίων του τελευταίου ψηφοδελτίου, οι τέσσερις ήταν νέα πρόσωπα για το χώρο. Πάντως, επί του παρόντος δεν έχει ανοίξει ακόμη η συζήτηση σε τοπικό επίπεδο για τα ονόματα των υποψηφίων του ψηφοδελτίου. Το θέμα θα ανοίξει αμέσως μόλις οριστικοποιηθεί η ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών. Οι υποψήφιοι των εκλογών του 2012 είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από οποιοδήποτε πόστο.

Μέχρι στιγμής, θέμα ασυμβίβαστου δεν έχει προκύψει για τους υποψήφιους δημάρχους, υποψηφίους αντιπεριφερειάρχες και περιφερειάρχες των εκλογών του περασμένου Μάη. Είναι σίγουρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται όλα τα στελέχη του, από όποιο πόστο κι αν κληθούν να υπηρετήσουν. Ωστόσο, όλες αυτές οι λεπτομέρειες θα εξετασθούν στην πορεία αφού μπορεί η ημερομηνία των εκλογών να μετατίθεται για το Μάρτη του 2016, αλλά το κόμμα προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.

 

=

 

Διαβάστε επίσης