• 19 Μαΐου 2024,

Συναντήσεις – Συνέδριο – Συνεδρίαση λόγω ΔΕΥΑΚ

 Συναντήσεις – Συνέδριο – Συνεδρίαση λόγω ΔΕΥΑΚ

Συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες στο δημαρχείο για το μεγάλο συνέδριο που φιλοξενεί η ΔΕΥΑΚ στην Καβάλα, όπως επίσης και τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης ΔΕΥΑ Ελλάδος.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «WASTEnet» το οποίο ολοκληρώνεται με αυτά που θα γίνουν στην Καβάλα από σήμερα Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή.

Η δήμαρχος Δημ. Τσανάκα θυμήθηκε ότι πριν είκοσι χρόνια είχε πραγματοποιηθεί στην Καβάλα επί Λ. Αθανασιάδη το συνέδριο των ΔΕΥΑ της Ελλάδος. Αυτή τη φορά η Καβάλα θα φιλοξενήσει την Διοίκηση της Ένωσης ΔΕΥΑ Ελλάδος.

Το συνέδριο είπε η δήμαρχος αφορά τη διαχείριση υδάτων και τη χρήση φυσικών συστημάτων. Από την υπόθεση αυτή θα έχουμε μόνο κέρδη, είπε.

Ο Γιώργος Συλαίος μίλησε για το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για το συνέδριο. Τις αυξημένες συμμετοχές,  243, ενώ ο Δημήτρης Καζανίδης είπε θα έρθουν επιστήμονες για να λάβουν μέρος στο συνέδριο, ακόμα κι από την Ουγκάντα, το Ιράκ και το Ιράν.

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει με τα υπολείμματα λάσπης του βιολογικού, αν αυτά μπορούν να εκμεταλλευτούν οι υπεύθυνοι της ΔΕΥΑΚ ο Κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η διαχείριση των υπολειμμάτων της επεξεργασίας είναι αντικείμενο της πρότασης που έχει η ΔΕΥΑΚ την οποία θα καταθέσει στο επόμενο ΕΣΠΑ, πιθανώς σε συνεργασία τόσο με τις υπόλοιπες ΔΕΥΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όσο και με τη ΔΙΑΜΑΘ.

1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Βιώσιμες Λύσεις στη Διαχείριση Υγρών Αποβλήτων: Μεγιστοποιώντας τον Αντίκτυπο της Εδαφικής Συνεργασίας

  H Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Καβάλας και το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης διοργανώνουν το 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Βιώσιμες Λύσεις στη Διαχείριση Υγρών Αποβλήτων: Μεγιστοποιώντας τον Αντίκτυπο της Εδαφικής Συνεργασίας», στην Καβάλα,  στο ξενοδοχείο Lucy Hotel, από 19-21 Ιουνίου 2015

«Σκοπός του Συνεδρίου είναι να παρουσιάσει την πλέον ενημερωμένη επιστημονική έρευνα σε θέματα που αφορούν στο σχεδιασμό, κατασκευή, λειτουργία και διαχείριση των Συστημάτων Τεχνητών Υγροβιότοπων και άλλων χαμηλού κόστους τεχνολογιών επεξεργασίας λυμάτων και τη διάχυση αυτών των εναλλακτικών λύσεων στην επιστημονική κοινότητα, στον χώρο της Αυτοδιοίκησης και γενικότερα στο ενδιαφερόμενο κοινό.

Απευθύνεται σε ερευνητές και σε επιστήμονες που ενδιαφέρονται για την επιστημονική έρευνα στο χώρο της επεξεργασίας υγρών αποβλήτων μέσω φυσικών συστημάτων» εξήγησε ο καθηγητής του ΔΠΘ Γιώργος Συλαίος.

Το Συνέδριο,  όπως άλλωστε εξήγησαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι συντελεστές και διοργανωτές αυτού,  αποτελεί τη βασική, καταληκτική δραστηριότητα του Έργου «WASTEnet: Δίκτυο χωρών Μαύρης Θάλασσας για την προώθηση της ολοκληρωμένης επεξεργασίας υγρών αποβλήτων μέσω φυσικών συστημάτων», στο οποίο η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. είναι ο Επικεφαλής Εταίρος και το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ο Επιστημονικός Συντονιστής, ενώ συμμετέχουν συνολικά 9 φορείς από 7 χώρες.

Η έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015 και ώρα 9.30. Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν καθηγητές και ερευνητές από διάφορες χώρες του κόσμου. Θα υπάρχουν δύο παράλληλες συνεδρίες σε δύο αίθουσες και ένα χρονοδιάγραμμα για τις δύο μέρες από τις 9:30 έως τις 6:30 το απόγευμα, ενώ όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Κίμων Παπαδόπουλος «είναι ένα συνέδριο που υποσχεθήκαμε και υλοποιήσαμε».

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι διοργανωτές αξιοποιώντας τις σύγχρονες υποδομές που διαθέτει, το συνεδριακό κέντρο του LUCY HOTEL θα πραγματοποιηθεί απ’ ευθείας διαδικτυακή μετάδοση του συνόλου των 11 συνεδριών μέσω ζωντανών διαδικτυακών εκπομπών (live streaming).

 Δηλώσεις Δημάρχου

Σε δηλώσεις της για το συνέδριο η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα σημείωσε. «Τρείς μήνες πριν, στην αίθουσα αυτή, του Δημοτικού Συμβουλίου, είχαμε ανακοινώσει ότι η ΔΕΥΑΚ με την συνεργασία του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ, και συγκεκριμένα τον Καθηγητή και συντοπίτη μας, Γεώργιο Συλαίο, θα διοργανώσουν 19-21 Ιουνίου ένα διεθνές συνέδριο στην πόλη μας με θέμα την φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση των αστικών λυμάτων.

Εκτοτε, οι Συντονιστές των 2 Φορέων, της ΔΕΥΑΚ και του ΔΠΘ, επεκτείναν τις αντίστοιχες Ομάδες Έργου και αφιερώνοντας σημαντικό χρόνο, φθάσαμε σήμερα στις παραμονές μίας διοργάνωσης με πραγματικό ενδιαφέρον και ιδιαίτερη αξία.

Οι επόμενοι Ομιλητές θα σας παρουσιάσουν τους λόγους που το 1ο Διεθνές Συνέδριο προσελκύει αυξημένο ενδιαφέρον και έχει σαφή αξία.

Από την δική μου πλευρά, θα ήθελα να τονίσω ότι η μεγάλη και σοβαρή αυτή εκδήλωση στην πόλη μας,

αναδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο την διαχρονική εξωστρέφεια της Καβάλας,

την ετοιμότητα και διάθεση του Δήμου να αξιοποιήσει τις όποιες χρηματοδοτικές ευκαιρίες υπάρχουν για να υποστηρίξει τις προτεραιότητες του.

Αυτή είναι η Καβάλα για την οποία αγωνιζόμαστε,

στηριζόμενοι στο ανθρώπινο δυναμικό του, τους φορείς γνώσης και έρευνας της περιοχής και τους ανεξίτηλους δεσμούς με τους λιγότερο ή περισσότερο γειτονικούς λαούς μας, να γίνουμε μία αναγνωρίσιμη πόλη, ένα σημείο αναφοράς  για κάθε αξιόλογο εγχείρημα συνεργασίας .

Το συνέδριο αυτό αποτελεί το επιστέγασμα, την κατάληξη αν θέλετε της υλοποίησης ενός (του WASTEnet)  εκ των τρίων έργων(τα άλλα 2 είναι το BSBEEP και το LIMEN) του Προγράμματος «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας» στα οποία συμμετέχει η Καβάλα.

Μέσα από αυτά τα έργα, η Καβάλα κερδίζει σταδιακά την θέση που αναλογεί σε μία πόλη με την ιστορία και την γεωγραφία της, ενώ ο διοικητικός μηχανισμός του Δήμου και των εποπτευόμενων φορέων ενισχύει την ικανότητα και τις γνώσεις εκείνες που θα του επιτρέψουν να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στις εξαιρετικά δύσκολες σημερινές συνθήκες.

Το Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί 19-21 Ιουνίου, για την ακρίβεια ξεκινάει μεθαύριο Παρασκευή στις 9:30 στο Lucy θα περιλαμβάνει Εισηγητές και Συμμετοχές από παραπάνω από 20 χώρες και από 3 ηπείρους, δείχνει την δυνατότητα που έχουμε να παράξουμε έργο και να προτείνουμε λύσεις διεθνούς εμβέλειας.

Ωστόσο θέλω να τονίσω ότι οι λύσεις αυτές που αφορούν εν τέλει στην υλοποίηση έργων με φιλο-περιβαλλοντικό προσανατολισμό, χαμηλό κόστος λειτουργίας και στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των δημοτικών διαμερισμάτων, αποβλέπουν πρωτίστως και κυρίως στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Καβαλιωτών.

Το 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του WASTEnet αντιπροσωπεύει λοπόν ένα σημαντικό βήμα, ένα ορόσημο, για την εντατικοποίηση της συνεργασίας του Δήμου με την περιφερειακή επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, τους διεθνείς εταίρους και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων αυτών των συνεργασιών επ’ωφελεία της τοπικής κοινωνίας.

 Δηλώσεις Προέδρου  ΔΕΥΑΚ

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καζανίδης αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του. Το μεθαυριανό Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου WASTEnet είναι για την ΔΕΥΑΚ μία ξεχωριστή στιγμή.

Από την αρχή της θητείας μου, αντιλήφθηκα ότι δράσεις όπως αυτές του WASTEnet μπορεί να αποτελέσουν βασικά συστατικά στοιχεία για την βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας της ΔΕΥΑΚ.

Ως Δημοτική επιχείρηση, με σαφή κοινωφελή προσανατολισμό, οφείλουμε να παρέχουμε αντίστοιχο επίπεδο υπηρεσιών σε όλους τους δημότες, χωρίς το κάστος κατασκευής και συντήρησης των σχετικών υποδομών να επιβαρύνει υπέρογκα το προυπολογισμό μας, ό οποίος ως γνωστό χρηματοδοτείται από τους πολίτες.

Το WASTEnet προτείνει λύσεις για την διαχείριση λυμάτων που εξυπηρετούν άριστα κοινότητες όπως αυτές του ορεινού όγκου του Δήμου Καβάλας, με εξαιρετικά χαμηλό κόστος κατασκευής και λειτουργίας.

Αυτές οι λύσεις είναι προφανές ότι βρίσκουν ανταπόκριση σε ένα διευρυμένο διεθνές ακροατήριο, για το λόγο αυτό άλλωστε αναμένουμε στο μεθαυριανό Συνέδριο γύρω στις 100 συμμετοχές, από 20 και πλέον χώρες, που περιλαμβάνουν όχι μόνο αυτές της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας και τις γείτονες Βαλκανικές, αλλά και συνέδρους από Δυτική Ευρώπη, Ασία και Αφρική.

Το γεγονός ότι η ΔΕΥΑΚ, σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκη, διοργανώνει το 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την Διαχείριση Λυμάτων με την χρήση Φυσικών Συστημάτων, αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία γιατί αναδεικνύει την ικανότητα μας να προωθήσουμε την καινοτομία σήμερα και την δέσμευση μας να την υλοποιήσουμε αύριο.

Αυτή είναι η λογική σειρά των πραγμάτων, και η εμπειρία μου ως επαγγελματίας μου λέει ότι ο βαθμός επιτυχίας ενός εγχειρήματος είναι άμεσα συνυφασμένος με το πόσο καλά κατέχουμε το αντικείμενο και την ικανότητα μας να συνεργαζόμαστε αρμονικά με το σύνολο των εμπλεκομένων.

Με το συνέδριο αυτό, οι Έλληνες Εταίροι και Συντονιστές του WASTEnet , που είμαστε η ΔΕΥΑΚ και το ΔΠΘ,

-θα βελτιώσουμε την γνώση μας στο αντίκειμενο,

-θα εμπεδώσουμε το ηγετικό μας ρόλο, ως κομβικό σημείο ένος διεθνούς δικτύου με «μαγια» ή αν θέλετε επίκεντρο τους Εταίρους του WASTEnet, οι οποίοι θυμίζω πρέρχονται από 6 χώρες της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας,

-και θα έχουμε μία μόνιμη και αμοιβαία επωφελή συνεργασία με τους φορείς γνώσης και έρευνας της περιοχής, όπως το ΔΠΘ.

Η ΔΕΥΑΚ έχει αναλάβει ένα ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας στον τομέα της Υδρευσης και Αποχέτευσης, πράγμα που αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι σχεδόν παράλληλα με το Συνέδριο, και συγκεκτιμένα την Πέμπτη 18 Ιουνίου, πραγματοποιείται στην πόλη μας το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης ΔΕΥΑ .

Με την κίνηση αυτή η ΔΕΥΑΚ ενισχύει την αναγνωρισιμότητα της Καβάλας, ως σημείο αναφοράς για την διαμόρφωση και εφαρμογή καινοτόμων λύσεων που συνεισφέρουν στην αειφόρο ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο και ταυτόχρονα βοηθούν στην βελτίωση της εικόνας της χώρας μας στην διεθνή κλίμακα».

Χρήσιμες πληροφορίες

Αξίζει να προστεθεί καταληκτικά ότι κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθεί τις ζωντανές διαδικτυακές εκπομπές του Συνεδρίου και από την επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου http://wastenet2015.org/.Την ίδια ώρα που θα ξεκινήσει το Συνέδριο θα είναι δυνατόν να το παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος μέσω livestreaming

Η γλώσσα του Συνεδρίου είναι η αγγλική, και οι ανακοινώσεις θα γίνονται στην αγγλική. Οι εργασίες του Συνεδρίου είναι ανοιχτές για το κοινό και υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης βεβαίωσης παρακολούθησης.

Προεγγραφές και περισσότερες πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου: http://wastenet2015.org/..

 Σήμερα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.)                                 

Σήμερα στις 18 Ιουνίου 2015 συνεδριάζει στην Καβάλα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.).Το Δ.Σ. της Ένωσης που έχει έδρα τη Λάρισα και μέλη της 117 Δ.Ε.Υ.Α. από όλη τη χώρα (σε σύνολο 130) απαρτίζεται από  13 μέλη που εκπροσωπούν ισάριθμες Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας μας. Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. είναι ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης και Αντιπρόεδρος ο Δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης. Ο ρόλος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. είναι να συντονίζει τις ενέργειες των Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας μας,να διεκδικεί από την Πολιτεία την επίλυση των προβλημάτων τους, αλλά και να υποβοηθεί τα μέλη της στην εκτέλεση του έργου τους.

Η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. πραγματοποιείται στην Καβάλα για να δοθεί η δυνατότητα στα μέλη του και τα στελέχη της ‘Ενωσης να παρακολουθήσουν το συνέδριο Wastenet 2015 που διεξάγεται στην Καβάλα από 19-21 Ιουνίου. Μάλιστα ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. θα απευθύνει χαιρετισμό στην έναρξη του Συνεδρίου. Είναι πάγια τακτική του Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ να συνεδριάζει σε διάφορες πόλεις της περιφέρειας για να μπορεί να έρχεται σε επαφή και να ενημερώνεται για τα προβλήματα των μελών της. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας είναι ένα από τα πιο παλιά και ενεργά μέλη της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης θα συζητηθούν κρίσιμα για τις Δ.Ε.Υ.Α. ζητήματα όπως είναι οι σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού στις Δ.Ε.Υ.Α. λόγω της αδικαιολόγητης υπαγωγής τους στην απαγόρευση προσλήψεων και των αθρόων συνταξιοδοτήσεων (οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι ανταποδοτικές επιχειρήσεις και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό), η για πρώτη φορά φορολόγηση των επιχειρήσεων παρόλο που δεν είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το ενεργειακό κόστος που είναι υψηλότατο, αφού οι Δ.Ε.Υ.Α. τιμολογούνται από τη ΔΕΗ όπως οι κοινοί καταναλωτές παρόλο που οι εγκαταστάσεις τους έχουν όλα τα χαρακτηριστικά βιομηχανικής εγκατάστασης, οι εξελίξεις που αφορούν στις Δ.Ε.Υ.Α. σε σχέση με το νέο ΕΣΠΑ, η ανάδειξη καλών πρακτικών των Δ.Ε.Υ.Α. και η διάχυση της τεχνογνωσίας στις επιχειρήσεις με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουν στους πολίτες κ.α.

Οσον αφορά στο επιστημονικό αντικείμενο του συνεδρίου Wastenet 2015, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α έχοντας επεξεργασθεί το ζήτημα μέσω των επιστημονικών της Επιτροπών, θεωρεί ότι τα φυσικά συστήματα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων συγκεντρώνουν πλεονεκτήματα όπως το χαμηλό κατασκευαστικό κόστος (χαμηλότερο σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα), το χαμηλό κόστος συντήρησης και λειτουργίας (απαιτούν ελάχιστο προσωπικό ) και η απλότητα και συμβατότητα με το φυσικό περιβάλλον.

Επίσης, δεν αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα και χαρακτηρίζονται από πολύ μικρότερες  απαιτήσεις σε ενέργεια ιδιαίτερα όταν εφαρμόζονται σε μικρούς οικισμούς  που διαθέτουν την απαιτούμενη έκταση σε χαμηλό κόστος. Το προϊόν εκροής είναι άριστο και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, ενώ συμβάλλουν  και στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και τη δημιουργία χώρων αναψυχής. Συμπερασματικά, η άποψη της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. είναι ότι τα φυσικά συστήματα  συμβάλλουν στην αειφορία και την κυκλική οικονομία.

 

*

 

 

 

Διαβάστε επίσης