Συνεδρίασε η δημοτική επιτροπή παιδείας

 Συνεδρίασε η δημοτική επιτροπή παιδείας

Συνεδρίασε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό η δημοτική επιτροπή παιδείας την οποία επαναδραστηριοποίησε η διοίκηση της Δ. Τσανάκα. Επικεφαλής της επιτροπής ήταν ο αντιδήμαρχος Ηλίας Καλανταρίδης. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν δημοτικοί σύμβουλοι αλλά κι εκπρόσωποι των υπηρεσιών που έχουν σχέση με την εκπαίδευση, από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της περιφερειακής ενότητας Καβάλας. Η δημοτική επιτροπή παιδείας προβλέπεται από τον Καλλικράτη, όπως όμως λένε οι νέοι διοικούντες τον Δήμο Καβάλας δεν ενεργοποιήθηκε από το 2011, μέχρι και πρόσφατα. Η κα Τσανάκα είχε υποσχεθεί και προεκλογικά, την ουσιαστική ενεργοποίηση αυτών των επιτροπών. Η δημοτική επιτροπή παιδείας συνεδρίασε την Παρασκευή κι απ΄ ότι φαίνεται θα συνεδριάζει αρκετά συχνά.

Το κυριότερο θέμα στην ημερήσια διάταξη είχε να κάνει με τις προτάσεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για τις συγχωνεύσεις υποβαθμίσεις γυμνασίων και λυκείων, στο δήμο Καβάλας. Η πρόταση, επειδή ουσιαστικά υπάρχει μόνο μία, παρουσίασε ο προϊστάμενος της αρμόδιας υπηρεσίας κ. Βαγενάς. Όπως και ο προκάτοχός του Γ. Χεριστανίδης, πριν από έναν περίπου χρόνο, ο κ. Βαγενάς προτείνει από το Σεπτέμβριο του 2015, να λειτουργήσει στο Δήμο Καβάλας, ΤΕΕ Ειδικής αγωγής. Ένα σχολείο δηλαδή τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, για άτομα με ειδικές ανάγκες, σε επίπεδο λυκείου. Την ίδια πρωτοβουλία πριν από ένα χρόνο πήρε κι ο Γιώργος Χεριστανίδης, παρά το ότι η πρότασή του εγκρίθηκε το υπουργείο παιδείας, δεν την υλοποίησε.

Η πρόταση επανέρχεται τώρα με πρωτοβουλία του κ. Βαγενά. Σημειώνει στην εισήγησή του ότι το σχολείο ΤΕΕ ειδικής αγωγής θα λύσει το πρόβλημα μετακίνησης μεγάλου αριθμού μαθητών έως και 40 παιδιά που έχουν γνωμάτευση για τέτοιο σχολείο, από το ΚΕΔΔΥ, φοιτούν όμως σςο ειδικό σχολείο που λειτουργεί στην πόλη της Δράμας.

Έτσι θα γλυτώσουν τη μετακίνηση και θα φοιτούν στο ίδιο σχολείο που στο μεταξύ θα έχει δημιουργηθεί στην πόλη της Καβάλας.

Με την ίδια πρόταση ο κ. Βαγενάς αναφερει ως πιθανή έδρα του σχολείου το κτήριο του πρώην πειραματικού, γυμνασίου, τον 1ο όροφο του ειδικού γυμνασίου στη Ν. Καρβάλη, σε κτήριο του πρώην 1ου δημοτικού σχολείου της Παναγίας ή σε άλλο κτήριο που στο μεταξύ θα προταθεί. Η πρόταση είναι απολύτως δίκαιη, ρεαλιστική, κι αν τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης στο υπουργείου παιδείας το ΤΕΕ ειδικής αγωγής μπορεί να λειτουργήσει το προσεχές Σεπτέμβρη.

Ένα άλλο θέμα επί του οποίου δεν πάρθηκε τελικά απόφαση, αφού αυτό θα ξανασυζητηθεί, έχει να κάνει με το αίτημα των λαϊκών επιτροπών. Ζητούν να τους παραχωρηθούν έξι αίθουσες σε σχολεία της πόλης. Οι λαϊκές επιτροπές δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο των αιτημάτων των πολιτών σε σχέση με τη μνημονιακή πολιτική. Παρά το ότι οι λαϊκές επιτροπές εμφανίζονται να είναι πολλές στην πραγματικότητα υπάρχει  μόνο μία λαϊκή επιτροπή, η οποία ζητά έξι αίθουσες, αλλά όπως ακούγεται ικανοποιείται ακόμη και με μία, την οποία θα χρησιμοποιήσει για τις συναντήσεις των μελών της.

Η επιτροπή εξέτασε το αίτημα, διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την παραχώρηση που ορίζει ο νόμος, δεν πήρε όμως αρνητική απόφαση, αφού θα καλέσει τον εκπρόσωπο της λαϊκής επιτροπής να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να ληφθεί τελικά θετική απόφαση.

Διαβάστε επίσης