• 19 Μαΐου 2024,

Συνεδρίασε η διοίκηση της ΕΔΕΥΑ

 Συνεδρίασε η διοίκηση της ΕΔΕΥΑ

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχείο της Καβάλας συνεδρίασε χθες η διοίκηση της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης Ελλάδος.

Παραβρέθηκαν δήμαρχοι, πρόεδροι ΔΕΥΑ απ΄ όλη την Ελλάδα, οι οποίοι είναι φιλοξενούμενοι και λόγω του σημερινού συνεδρίου της ΔΕΥΑ Καβάλας.

Η δήμαρχος του καλωσόρισε κι όσο η συζήτηση αναφέρονταν στην Καβάλα τα λόγια ήταν ευχάριστα και τα χαμόγελα πλατιά. Όταν αντίθετα ήρθε η ώρα να συζητηθούν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης τότε τα πρόσωπα σκοτείνιασαν καθώς και οι ΔΕΥΑ αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης ΔΕΥΑ Ελλάδος δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, είπε τα εξής: «Ως γνωστόν οι μοναδικοί πελάτες μας κι οι μοναδικοί πόροι των ΔΕΥΑ είναι οι δημότες – χρήστες μας. Κατά συνέπεια η οικονομική κατάσταση επηρεάζει και την εισπραξιμότητα των επιχειρήσεων αυτών. Ακόμα κρατιόμαστε αλλά αυτό βέβαια δε μπορεί να διαιωνισθεί. Σαφώς τα πράγματα είναι δύσκολα. Εμείς προσπαθούμε να καταλάβουμε τα μηνύματα των καιρών, και μέσω των κοινωνικών τιμολογίων που όλες οι ΔΕΥΑ – αναλόγως βέβαια της ανθεκτικότητας που έχουνε καθιερώσει – ανακουφίζουμε την κοινωνία και σαφώς η εισπρακτική μας πολιτική είναι επιεικέστατη γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι η κοινωνία έχει πλήρη αδυναμία ν΄ ανταποκριθεί».

ΕΡ: Τα έργα του ΕΣΠΑ τα εκτελούν οι ΔΕΥΑ ή έχουν σταματήσει;

ΑΠ: «Τα έργα τα εκτελούνε οι εργολάβοι. Οι εργολάβοι όταν δεν πληρώνονται σταματούν. Και δυστυχώς τα τελευταία μηνύματα είναι ανησυχητικά. Υπάρχει μία φοβικότητα στην όλη διαχείριση αυτών των προγραμμάτων. Οι εργολάβοι φοβούνται ότι δεν πληρώνονται, μάλλον ότι δεν θα πληρωθούν, γιατί ήδη δεν πληρώνονται. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό κομμάτι που αφορά και τις ΔΕΥΑ αλλά και τους Δήμους».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Παύλος Δρακόλας από τη Βέροια είπε τα εξής: «Όπως είπε κι ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, «οι εργοδότες μας» δηλαδή, υπάρχουν προβλήματα, κατά κύριο λόγω έλλειψης εσόδων. Λόγω της οικονομικής κρίσης ο κόσμος δυσκολεύεται να πληρώσει το νεράκι. Αυτό είναι το πρόβλημα το μεγάλο το οποίο όμως πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε σιγά – σιγά. Ελπίζω να πάνε καλά τα πράγματα πάνω σε αυτό το επίπεδο. Τώρα από κει και πέρα οι ΔΕΥΑ κάνουν έργα, με το νέο κοινοτικό πακέτο στήριξης το νέο ΕΣΠΑ, πιστεύω ότι θα ολοκληρωθούν τα έργα ύδρευσης – αποχέτευσης σε όλους τους νέους δήμους που πήραν οι ΔΕΥΑ, γιατί εκεί που δεν υπήρχαν ΔΕΥΑ και ήρθανε τώρα και δεν είχανε προχωρήσει τα έργα, οπότε πιστεύω ότι κι εκεί θα ολοκληρωθούν τα έργα αποχέτευσης ύδρευσης και βιολογικών καθαρισμών».

 

Διαβάστε επίσης