Συνεννόηση χωρίς πρόστιμα

 Συνεννόηση χωρίς πρόστιμα

Ο αντιδήμαρχος Καβάλας Χριστόδουλος Μιχαλάκης μίλησε χθες στην εφημερίδα μας, για την πρωτοβουλία του Δήμου Καβάλας, να παρέμβη στα πλαστικά παραπετάσματα που χρησιμοποιούνται ευρέως και φέτος το φθινόπωρο για τα εξωτερικά τραπεζοκαθίσματα, εστιατορίων – ταβερνών – καφετεριών και μπαρ.

Σε συνέχεια όλων όσων έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, εγγράφου που μοιράσθηκε από το Δήμο Καβάλας προς τους επαγγελματίες, ώστε αυτοί να συμμορφωθούν και να απομακρύνουν αυτά τα παραπετάσματα, ο Χριστοδ. Μιχαλάκης εξηγεί ότι ανάμεσα στους επαγγελματίες και το Δήμο μπορεί να επιτευχθεί η ελάχιστη κι απαραίτητη συνεννόηση, προκειμένου η εικόνα της πόλης να παραμείνει τουριστική και όμορφη και στη διάρκεια του χειμώνα.

Σύμφωνα με το Χριστοδ. Μιχαλάκη δεν υπάρχει θέμα επιβολής προστίμων. Από την άλλη πλευρά υποχρεώνονται οι επαγγελματίες που χρησιμοποιούν κατά κόρον τέτοιες πλαστικές κατασκευές, είτε να τις τροποποιήσουν είτε να συνεννοηθούν με το δήμο Καβάλας, ώστε η εικόνα των καταστημάτων των εξωτερικά να είναι πιο όμορφη. Η παρέμβαση του Δήμου Καβάλας που θα γίνει με συγκεκριμένα βήματα διαλόγου και την ερχόμενη εβδομάδα, αφορά καταστήματα στους πεζόδρομους. Παρόμοια πρωτοβουλία αναμένεται να υλοποιήσει κι ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας, για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δικής του αρμοδιότητας.

Σε απάντηση των δηλώσεων Αρσονιάδη που όπως είπε ο Δήμος φταίει που οι καταστηματάρχες οδηγήθηκαν σε αυτή την λύση, επειδή δεν επανήλθε σε προηγούμενο διάλογο, ο κ. Μιχαλάκης είπε τα εξής:

 

«Κατά πάσα πιθανότητα ο κ. Αρσονιάδης δεν είναι αρκετά ενημερωμένος. Είχε γίνει ολόκληρη διαβούλευση πριν από δύο χρόνια. Υπήρχε σχέδιο και τώρα ξανά επεργάζονται σχέδιο για να προταθεί σε όλα τα μαγαζιά και όταν ρωτούσανε – ο οποιοσδήποτε επαγγελματίας σε μαγαζιά τέτοια υγειονομικού ενδιαφέροντος ρωτούσε – η απάντηση που δίδονταν απ΄ όλους τους υπεύθυνους είτε από εμένα είτε από άλλο αντιδήμαρχο, ήταν, ότι είναι να κάνεις, θα το κάνεις σε σχέδιο, θα το φέρεις στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου… και να μην είναι μόνιμη κατασκευή, να μην είναι βιδωμένα πράγματα. Να έχει την έγκρισή μας, έστω και την προφορική, γιατί θα πρέπει να υπάρχει και μία καλαισθησία στο κέντρο της πόλης. Τουριστική πόλη θέλουμε να είμαστε και γι΄ αυτό υπήρξε αυτή η αγωνία κι από τη δική μας μεριά.

Δεν υπήρξε αστάθεια και κενό από τη μεριά μας. Αλλά βλέποντας ο ένας τον άλλον, κάνοντας, από το μικρό ξεκινώντας και μεγαλώνοντας τα πράγματα, η κατάσταση εκτραχύνθηκε παρόλες τις παρατηρήσεις και παρόλες τις προτροπές, κάποιοι φτιάξανε τσατήρια στο κέντρο της πόλης, θεωρώντας τα μαγαζιά. Αυτό λοιπόν δε μπορεί άλλο να συνεχιστεί. Θα πρέπει να τα κάνουνε σύμφωνα με προδιαγραφές και έγκριση του Δήμου Καβάλας. Θα γίνουνε οι απαραίτητες αλλαγές στον κανονισμό των πεζοδρόμων, γιατί εκεί απαγορεύονται τα πάντα, ούτως ή άλλως! Θα γίνουνε οι απαραίτητες αλλαγές και στη συνέχεια θα παίρνουν έγκριση, για οτιδήποτε κάνουν από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, για οποιαδήποτε κατασκευή, μη μόνιμη, μη σταθερή, μετακινούμενη, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που δε δημιουργούν συνθήκες κλειστού καταστήματος».

ΕΡ: Λέτε δηλαδή ότι χρειάζεται κάτι απλό και αυτό που θα κάνει κάποιος, πριν το κάνει να το εγκρίνει έστω προφορικά η υπηρεσία;

ΑΠ: «Ναι… Υπάρχουν κάποια καταστήματα που έχουνε κάνει κοσμήματα στο κέντρο της πόλης, Δε θέλω να κάνω διαφήμιση σε κανέναν. Να τα βλέπετε που είναι καλαίσθητα, με μέταλλο, ξύλο, γυαλί ή πλαστικό, που είναι σε καλό ύψος, δε δημιουργούνε συνθήκες μαγαζιού. Καλαίσθητα και μετακινούμενα… κι έχουνε πάρει την έγκριση. Ξέρουνε οι καταστηματάρχες. Δεν υπάρχει άγνοια από κανέναν. Κι οι καινούριοι που θα θελήσουν να κάνουν οτιδήποτε τέτοιο θα πάρουν τις προδιαγραφές από το Δήμο Καβάλας. Ήδη ξεκινήσαμε τη διαδικασία, δρόμο – δρόμο θα έλεγα. Σήμερα ξεκινήσαμε με τον κ. Μουριάδη από την Κωστή Παλαμά. Τη Δευτέρα προγραμματίζουμε να δούμε τη Μεγάλου Αλεξάνδρου και στη συνέχεια θα κληθούν στο γραφείο του κ. Μουριάδη για να συζητήσουμε για φέτος τι αλλαγές πρέπει να κάνουνε ούτως ώστε να είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές που πρέπει, Μέχρι που θα γίνουν αυτές οι αλλαγές δε θα κυνηγηθεί κανένας. Δεν είναι θέμα προστίμων, είναι θέμα να δημιουργήσουμε εκείνο το περιβάλλον που θα είναι καλαίσθητο και να προσελκύει τουρίστες κι όχι να διώχνει».

 

 

Διαβάστε επίσης