Συνεργασία Επιμελητηρίων Καβάλας – Δράμας

 Συνεργασία Επιμελητηρίων Καβάλας – Δράμας

Στη συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Καβάλας την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος Άγγελος Τσατσούλης επανέφερε στην επικαιρότητα το πρόβλημα της απλήρωτης επιδότησης εργασίας.

Αφορμή η εξαγγελία Σταθάκη, για κατάργηση του μέτρου μέσω νέου νομοσχεδίου που το υπουργείο επεξεργάζεται. Πρόθεση του επιμελητηρίου είναι να αναδείξει το πρόβλημα, συνάπτοντας συμμαχία με το Επιμελητήριο της Δράμας. Η κίνηση αυτή είναι συνειδητή καθώς τα επιμελητήρια της Θράκης συστηματικά αδιαφορούν για τα επιμελητήρια Ανατολικής Μακεδονίας.

Η σύσκεψη που θα γίνει μετά τα Χριστούγεννα, αλλά πριν την πρωτοχρονιά, θα αναδείξει την πολιτική πλευρά του ζητήματος ασκώντας πίεση στους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές που με τη σειρά τους θα πρέπει να πιέσουν τον κ. Σταθάκη.

Εν τω μεταξύ ο βουλευτής της Ν.Δ. Έβρου, Αναστάσιος Δημοσχάκης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον κ. Σταθάκη με ημερομηνία 15 Δεκεμβρίου. Ο τίτλος της ερώτησης «η άμεση διευθέτηση της επιδότησης μισθολογικού κόστους κατά 12%». Η ερώτηση αναφέρει τα ακόλουθα:

«Εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, από το 1987, έχει θεσμοθετηθεί η επιδότηση του μισθολογικού κόστους των βιομηχανικών, βιοτεχνικών και μεταλλευτικών επιχειρήσεων παραμεθόριων περιοχών, η οποία καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ διαμέσου κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ανέρχεται για τις επιχειρήσεις του Νομού Έβρου, σε ποσοστό 12% επί του συνολικού μισθολογικού κόστους. Αποτελεί ουσιαστική στήριξη των παραμεθόριων επιχειρήσεων και της απασχόλησης στις ευαίσθητες περιοχές της πατρίδας μας.

Κατά παράβαση της σχετικής ρητής νομοθετικής πρόβλεψης του άρθρου 21 του ν. 1767/1988, η συγκεκριμένη επιδότηση δεν έχει καταβληθεί για τα έτη από το 2010 και έπειτα, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δικαιούχων επιχειρήσεων και στερώντας αυτές από αναγκαίους οικονομικούς πόρους, απαραίτητους για την επιβίωση πολλών από αυτές. Ως δικαιολογία δε για τη σχετική καθυστέρηση προβάλλεται από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ η μη μεταφορά των απαιτούμενων πιστώσεων στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του υπουργείου οικονομίας, ανάπτυξης και τουρισμού.

Παράλληλα, αγνοείται η τύχη των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που έχουν εξαγγελθεί εδώ και μήνες και αναμένονται από τον επιχειρησιακό κόσμο και τους ανέργους ως ανάσα ρευστότητας και ευκαιρία για την ανάπτυξη της απασχόλησης.

Η ανεργία αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα των Ελλήνων και ειδικά των νέων μας ενώ η επιθετική πολιτική ενάντια στην επιχειρηματικότητα κλείνει ή διώχνει στο εξωτερικό όλο και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις. Η ολιγωρία στην καταβολή κατοχυρωμένων επιδοτήσεων στις επιχειρήσεις του Νομού Έβρου επιβαρύνει τις επιχειρήσεις αυτές και εντείνει το πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή.

Για τους παραπάνω λόγους, ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί:

1.Πότε θα καταβληθεί η επιδότηση του 12% στους δικαιούχους; Υπάρχουν οι απαραίτητες για τη χρηματοδότηση του μέτρου προβλέψεις στον προϋπολογισμό του Π.Δ.Ε. του έτους 23016;

2.Σε περίπτωση μη συμπερίληψης των απαραίτητων κονδυλίων στον προϋπολογισμό του Π.Δ.Ε. έτους 2016, θα θεσμοθετηθεί τουλάχιστον η δυνατότητα συμψηφισμού της με ήδη υπάρχουσες υποχρεώσεις των δικαιούχων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία;

3.Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ θα δημοσιευτούν; Τι άλλα μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να στηρίξετε την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση, ειδικά σε ακριτικές περιοχές όπως ο Έβρος;

 

Διαβάστε επίσης