• 3 Μαΐου 2024,

Συνωστισμός στο λιμάνι, πρόβλημα στο «Φιλιάγκος» – Η πρώτη άφιξη του «Νήσος Μύκονος»

 Συνωστισμός στο λιμάνι, πρόβλημα στο «Φιλιάγκος» – Η πρώτη άφιξη του «Νήσος Μύκονος»

Λίγα λεπτά με τις 6.00 το απόγευμα του Σαββάτου, κατέπλευσε για πρώτη φορά στο λιμάνι της πόλης μας, το επιβατικό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος». Στο λιμάνι περίμεναν το πλοίο πάρα πολλά φορτηγά, λιγότερη επιβάτες. Το πλοίο αποβίβασε αυτοκίνητα, φορτηγά κι αρκετούς επιβάτες, έκανε εντυπωσιακή είσοδο στο λιμάνι της Καβάλας. Παρακολούθησαν δε την άφιξή του όχι μόνο αυτοί που επρόκειτο να ταξιδέψουν, αλλά κι αρκετοί κάτοικοι της πόλης που εκείνη την ώρα ήταν μπροστά από τον επιβατικό σταθμό.
Δεν έχει καμιά σχέση με τα πλοία της Ναυτιλιακής Εταιρίας Λέσβου. Είναι πολύ καλύτερο, πολύ πιο πρόσφατο και πολύ πιο άνετο, λένε όσοι ταξίδεψαν με αυτό.
Το πλοίο αναχώρησε για το δρομολόγιό του στα νησιά του Βορείου Αιγαίου λίγη ώρα μετά τις 9.00 το βράδυ του Σαββάτου.
Μπροστά από την αίθουσα επιβατών και το τελωνείο δημιουργήθηκε πραγματικός συνωστισμός. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο η μεγάλη αυτή έκταση έκλεισε από φορτηγά αυτοκίνητα που επρόκειτο να ταξιδέψουν με το «Νήσος Μύκονος» από καρότσες φορτηγών αυτοκινήτων κι επιβατικά αυτοκίνητα.
Δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα, αφού δεν ήταν δυνατόν για αρκετή ώρα να μπει κάποιος στο κεντρικό λιμάνι, να διασχίσει όλη τη διαδρομή μπροστά από το τελωνείο και την αίθουσα επιβατών και να βγει από το λιμάνι ακολουθώντας τη γνωστή διαδρομή μέσω του απεντομωτηρίου.
Η αυξημένη κίνηση που υπήρξε για το πλοίο «Νήσος Μύκονος», οφείλεται και στο γεγονός ότι το βράδυ του Σαββάτου, δεν ήρθε τελικά το πλοίο «Πελαγίτης». Ρόλο παίζει ότι με τα δρομολόγια του «Νήσος Μύκονος» γίνονται μόνο από το λιμάνι της Καβάλας κι όχι από αυτό της Θεσσαλονίκης.
Λίγα λεπτά πριν από τις 8.00 το απόγευμα του Σαββάτου, κατέπλευσε στο λιμάνι της Καβάλας το φέρυ μπωτ «Στελιος Φιλιάγκος». Εκείνη την ώρα μες στο λιμάνι εκτός από το «Νήσος Μύκονος» ήταν και το κρουαζιερόπλοιο Sea Cloud. Το «Στ. Φιλιάγκος» προσπάθησε να δέσει στην πρώτη ράμπα του λιμανιού αλλά δεν τα κατάφερε. Στη συνέχεια επέλεξε να δέσει στη δεύτερη ράμπα μπροστά από το τελωνείο, όπου όμως πάλι υπήρξε πρόβλημα, αφού τα φορτηγά αυτοκίνητα της ουράς για το «Νήσος Μύκονος» ουσιαστικά έκλειναν το διάδρομο για την αποβίβαση από το «Φιλιάγκος», κυρίως των αυτοκινήτων.
Έμενε ένας στενός διάδρομος που χρησιμοποιήθηκε για να βγούνε ανάμεσα από τα φορτηγά, τα αυτοκίνητα που ήταν στο φέρυ μπωτ κι οι επιβάτες.
Τα αυτοκίνητα κινήθηκαν αριστερά προς τον κόμβο μπροστά από το λιμάνι, αφού ήταν αδύνατο να κινηθούν ως συνήθως δεξιά, ακολουθώντας τη συνηθισμένη διαδρομή μπροστά από την αίθουσα επιβατών.
Το κρουαζιερόπλοιο Sea Cloud που ήρθε στην Καβάλα κι αυτό το Σάββατο, αφίχθη το πρωί της ημέρας και έφυγε αργά το βράδυ.
Όλη αυτή η η κινητικότητα στο κεντρικό λιμάνι της Καβάλας, δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει τώρα τα δεδομένα που στην ακτοπλοΐα αλλάζουν, έναν ακόμη πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.
Το πλοίο «Νήσος Μύκονος» θα έρχεται στην Καβάλα δύο φορές την εβδομάδα. Σημειώνουμε ότι στην Καβάλα θα συνεχίσει να έρχεται το πλοίο «Ταξιάρχης», που με προγραμματισμένο δρομολόγιο ήρθε στην πόλη μας, τα ξημερώματα του Σαββάτου και αναχώρησε το πρωί της ίδιας ημέρας.
Στην πρώτη άφιξη του «Νήσος Μύκονος» πέρα από τους πολίτες που ενδιαφέρθηκαν και ήταν στο λιμάνι, εκεί ήταν κι ο πρόεδρος του οργανισμού λιμένα Χρήστος Ηλιάδης, που παρακολούθησε την εξυπηρέτηση του πλοίου.
Αυξημένα μέτρα έλαβε το προσωπικό του Λιμεναρχείου Καβάλας, αλλά ήταν τόσο μεγάλη η κίνηση φορτηγών που τα κυκλοφοριακής φύσεως προβλήματα μέσα στο λιμάνι, δυστυχώς δεν αποφεύχθηκαν.

Διαβάστε επίσης