• 19 Μαΐου 2024,

Σύμβαση και περιφερειακός φόρος – Ανακύπτει ζήτημα με την παραχώρηση στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ;

 Σύμβαση και περιφερειακός φόρος – Ανακύπτει ζήτημα με την παραχώρηση στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ;

Ζήτημα ανακύπτει με την ανανέωση της συμβάσεως για 25 + 10 χρόνια για λογαριασμό της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ και της Ενεργειακής Αιγαίου, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης του ελληνικού κοινοβουλίου αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι η παραχώρηση προς την Ενεργειακή Αιγαίου ουσιαστικά καλύπτεται από την παραχώρηση προς την ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ, εφόσον η πρώτη κατέχει το 67% το μετοχικού κεφαλαίου της δεύτερης. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρχουν και εσωτερικές τριβές μεταξύ των δύο εταιρειών. Εισηγητής του θέματος κατά τη συζήτηση στο κοινοβούλιο είναι ο καβαλιώτης βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης.

Tο πρωί μας μίλησε σχετικά δηλώνοντας: «Όλα αυτά υπογράφηκαν προ διμήνου. Έδωσαν σε εμένα την αιτιολογική έκθεση προκειμένου να είμαι ο εισηγητής της πλειοψηφίας κατά την κύρωση. Εφόσον δηλαδή έχουν υπογραφεί τα πάντα από τους κ.κ. Λιβιεράτο (κε μέρους της κυβερνήσεως), Παππά (εκ μέρους της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ), Ρήγα (εκ μέρους της Ενεργειακής Αιγαίου).

Εάν ανέκυψε άλλο εσωτερικό πρόβλημα, προσωπικά δεν το γνωρίζω. Υποθέτω όμως πως εάν υπήρξε κάποιο πρόβλημα τότε δε θα είχαν συνυπογράψει. Η δε παραχώρηση γίνεται προς την ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ, που αποτελείται σε ποσοστό 33% από τους εργαζόμενους και σε ποσοστό 67% από την Ενεργειακή Αιγαίου. Έγγραφο έλαβα την παραμονή της εισηγήσεώς μου από τον κ. Κελαϊδάκη, στον οποίον εξήγησα πως δεν μπορούσα να αλλάξω οτιδήποτε από το κείμενο. Παρέδωσα όμως το έγγραφο στον αρμόδιο υπουργό ώστε αν υφίσταται κάποιο εσωτερικό πρόβλημα, να λυθεί. Επομένως, εγώ είμαι ένας απλός εισηγητής επί ενός κειμένου – συμφωνίας. Το ερώτημα της συναδέλφου Ραχήλ Μακρή σχετικά με την παραχώρηση προς την Ενεργειακή Αιγαίου, το οποίο διατύπωσε μεν αλλά δεν ανέμενε ώστε να λάβει απάντηση, το μετέφερα ως όφειλα στον υπουργό. Ο οποίος μου είπε πως θα απαντήσει».

 

ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΙ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΦΟΡΟΣ

Στο θέμα αναφέρθηκε με χθεσινές δηλώσεις του και ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, σημειώνοντας ότι για μία ακόμη φορά δεν εισακούεται η άποψη της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοικήσεως. «Αλλεπάλληλα υπομνήματα έχουμε στείλει σε όλους τους πρώην και νυν βουλευτές, τους πρώην και νυν αρμόδιους υπουργούς και στους δύο πρωθυπουργούς Παπανδρέου και Σαμαρά, ενώ παραβρεθήκαμε και σε σύσκεψη με παρόντα τον κ. Μανιάτη. Το αίτημα που είχαμε θέσει ήταν σαφέστατο.

Ο Ν4001/2011 δίνει τη δυνατότητα εισπράξεως του περιφερειακού φόρου υπέρ της τοπικής κοινωνίας και σε βάρος της επιχείρησης. Ζητούσαμε δηλαδή να διευκρινίσουν στη σύμβαση ότι εφόσον αναφέρονται σε περιφερειακό φόρο 5%, αυτός θα εισπραχθεί από τους τέσσερις δήμους της περιφερειακής ενότητας Καβάλας. Είναι δυνατόν να μοιραστούμε τον περιφερειακό φόρο με την Ορεστιάδα για παράδειγμα; Κοντολογίς, εκείνο που ζητούμε από τον εισηγητή είναι να διευκρινιστεί απόλυτα το ποιος θα ωφεληθεί από τον περιφερειακό φόρο, όπως συμβαίνει με τα λιγνιτωρυχεία της Δυτικής Μακεδονίας. Η διευκρίνιση θα πρέπει να περιλαμβάνεται στη δεύτερη παράγραφο του κυρωτικού νόμου που θα ψηφιστεί από την ελληνική βουλή», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Καβάλας.

 

=

 

Διαβάστε επίσης