• 7 Μαΐου 2024,

Σύντομη επίσκεψη στην Καβάλα του Πατριάρχη των Αρμενίων

 Σύντομη επίσκεψη στην Καβάλα του Πατριάρχη των Αρμενίων

Σύντομη αλλά ουσιαστική επίσκεψη στην εκκλησία των Αρμενίων στην Καβάλα, έκανε χθες το μεσημέρι ο προκαθήμενος του αρμενικού πατριαρχείου του μεγάλου οίκου της Κιλικίας, Αράμ Α’.
Αυτή την περίοδο ο πατριάρχης των Αρμενίων βρίσκεται γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, με αφορμή τη συμμετοχή του στην επίσκεψη του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Κομοτηνή.
Την Καβάλα επισκέφθηκε μετά πρόσκληση της αρμενικής κοινότητας της πόλης μας, επιστρέφοντας στην Κομοτηνή, από τη Θεσσαλονίκη, όπου για δύο ημέρες.
Ο πατριάρχης των Αρμενίων βρέθηκε και στην Αθήνα όπου είχε επαφές σε υψηλό επίπεδο με κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά και τον αρχιεπίσκοπο Ελλάδος.
Αρκετοί Αρμένιοι που ζούνε στην περιοχή της Καβάλας, υποδέχτηκαν χθες τον πατριάρχη τους στην εκκλησία των Αρμενίων που βρίσκεται πολύ κοντά στον ιερό ναό του Αποστόλου Παύλου.
Αυτός ήταν πολύ φιλικός με τους Αρμένιους της περιοχής και στήριξη την παρουσία τους στην Ανατολική Μακεδονία, στήριξε το φρόνιμά τους και υποσχέθηκε περαιτέρω συνεργασία.
Στην εφημερίδα μας, πρώτη μίλησε η κα Αχιριάν Μανό, εκπρόσωπος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο εθνικό συμβούλιο Αρμενίων: «Έχουμε την χαρά και την τιμή να υποδεχτούμε για πολύ λίγο βέβαια, γιατί ο μακαριότατος πατριάρχης Αρμενίων, του μεγάλου οίκου της Κιλικίας, του οποίου η έδρα είναι στη Βηρυτό Λιβάνου, είχε κληθεί να παραστεί για την επέτειο των 180 ετών της Εκκλησίας της Κομοτηνής και σ΄ αυτά τα πλαίσια συναντήθηκε και με τον παναγιώτατο οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον οποίο έχουν συνεργαστεί πάρα πολλά χρόνια, από τα νιάτα τους, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, όπου ο Αρμένιος πατριάρχης για 14 χρόνια, ήτανε πρόεδρος. Και οι δύο είναι από τους ιεράρχες που θέλουν τη χριστιανοσύνη ενωμένη και κάνουν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση…
…Και βρέθηκαν την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου στην Κομοτηνή, σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση και κατόπιν στην εκκλησία της Αρμενική, που είχε κι αυτή εορτασμό. Απηύθυναν το μήνυμα «αγάπης και ενότητας» που πρέπει η χριστιανοσύνη πάνω απ΄ όλα. Κατόπιν ο Αρμένιος Πατριάρχης πήγε προς Θεσσαλονίκη, γιατί κι εκεί υπάρχει μία κοινότητα Αρμενίων αρκετά σημαντική.
Να μην ξεχάσω ότι στις 22 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα ο Αρμένιος πατριάρχης είχε συναντήσεις με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον υπουργό εξωτερικών Ευαγ. Βενιζέλο, ενώ στη Θεσσαλονίκη, όπου έμεινε εκεί δύο μέρες.
Τη Δευτέρα το βράδυ 22 Σεπτεμβρίου τον υποδεχτήκαμε στην Αλεξανδρούπολη, μαζί με τον εκεί μητροπολίτη Άνθιμο, τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο κ.λ.π. – ο δήμαρχος παρέθεσε και δείπνο – όλα αυτά βέβαια προηγήθηκαν. Στην επιστροφή τώρα, από Θεσσαλονίκη, επειδή το σαββατοκύριακο υπάρχει εορτασμός με συναυλία, με ομιλητή τον κ. Σταμούλη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και την Κυριακή το πρωί πανηγυρική θεία λειτουργία, οδεύει πάλι μέσω Καβάλας και Ξάνθης προς Κομοτηνή. Επειδή όμως κι εδώ έχουμε μικρές κοινότητες, εξέφρασε την επιθυμία να περάσει να μας δει λιγάκι και μετά στην Ξάνθη, ενώ αύριο το απόγευμα είναι η συναυλία και η διάλεξη και την Κυριακή το πρωί πανηγυρική λειτουργία».

Ο δε προκαθήμενος του αρμενικού πατριαρχείου του μεγάλου οίκου της Κιλικίας κ.κ. Αράμ, είπε λίγα λόγια στην εφημερίδα μας για την παρουσία του στην Καβάλα: «Ως ποιμενάρχης της Αρμενικής Εκκλησίας επισκέπτομαι την τοπική κοινωνία των Αρμενίων και βασικός σκοπός η συμμετοχή στα 180 χρόνια της ίδρυσης, της ανέγερσης της εκκλησίας της Κομοτηνής, του Αγίου Γρηγορίου. Υπενθυμίζουμε ότι πρέπει ν΄ αναφερθούμε στη συνάντηση, την πολύ σημαντική που είχε ο Πατριάρχης Κύριος Αράμ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κύριο Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κύριο Ιερώνυμο και τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά».
ΕΡ: Μετά από την Κομοτηνή, υπάρχει κάποιος άλλος προορισμός;
ΑΠ: «Θα επισκεφτούμε την Ξάνθη. Εκεί θα μείνουμε το μεσημέρι και στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στην Κομοτηνή για τις εκδηλώσεις της Εκκλησίας της τοπικής όπως είπαμε πιο πριν».

 

Διαβάστε επίσης