• 19 Μαΐου 2024,

Τα έργα στο λιμάνι να τελειώσουν ως το τέλος του έτους

 Τα έργα στο λιμάνι να τελειώσουν ως το τέλος του έτους

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης ήταν χθες το μεσημέρι στην Καβάλα. Περιόδευσε μαζί με τον Θόδωρο Μαρκόπουλο, τον Κώστα Αντωνιάδη, τον Αλέξανδρο Ιωσηφίδη, στα έργα που εκτελούνται στο κεντρικό λιμάνι.
Κοντά του ήταν υπηρεσιακοί παράγοντες και οι εκπρόσωποι του διπλού έργου που εκτελείται στον προσήνεμο μόλο.
Το μήνυμα των δηλώσεων του Γιώργου Παυλίδη είναι ότι τα τρία έργα του κεντρικού λιμανιού θα προλάβουν να ολοκληρωθούν μέσα στην προθεσμία ολοκλήρωσης των έργων του ΕΣΠΑ, δηλαδή μέχρι την 31η Δεκέμβρη του 2015. Ξεχωρίζει το έργο της επέκτασης του προσήνεμου μόλου και της θωράκισής του, έργα που όπως είπε προχωρούν γρήγορα και σχεδόν τελειώνουν. Σημείωσε ότι το έργο των πλωτών εξεδρών έχει αντίθετα μικρη καθυστέρηση.
Ευελπιστούμε και πιέζουμε – είπε ο Γιώργος Παυλίδης – τα έργα να τελειώσουν ως το τέλος του έτους. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν ζητήματα καθυστέρησης πληρωμών. Σχετικά με το αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης να δοθεί παράταση στα έργα του ΕΣΠΑ, για να τελειώσουν το καλοκαίρι του 2016, ο κ. Παυλίδης δεν φάνηκε να υποστηρίζει ιδιαίτερα αυτό το ενδεχόμενο, ειδικά σε περιπτώσεις έργων που προλαβαίνουν να τελειώσουν το Δεκέμβριο του 2015.
«Δεν θέλουμε να επιβαρυνθεί η επόμενη περίοδος, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ με τα έργα του ΕΣΠΑ», είπε χαρακτηριστικά. Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο αυτή η παράταση να δοθεί. Στους δημοσιογράφους είπε τα εξής: «Βρεθήκαμε σήμερα (χθες) εδώ μέσα στο κατακαλόκαιρο και με τις υπάρχουσες συνθήκες στην οικονομία, για να δούμε την εξέλιξη των έργων, τι προβλήματα έχουμε σε σχέση με τις οικονομικές δυστοκίες. Αυτή την ώρα στο λιμάνι που είμαστε τα τρία έργα τα οποία γίνονται, η επέκταση του προσήνεμου μόλου, η θωράκιση του αλλά και οι πλωτές μαρίνες, είναι τρία έργα τα οποία εξελίσσονται τα δύο πολύ ικανοποιητικά, το άλλο – οι πλωτές μαρίνες – είναι λίγο πιο πίσω. Είναι σημαντικού προϋπολογισμού – συμβατοποιημένου – 10 και πλέον εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι τώρα υπήρξαν πληρωμές. Ευελπιστούμε μέχρι το τέλος της χρονιάς και πιέζουμε γιατί τα συγκεκριμένα έργα τα βρήκαμε πολύ πίσω, να ολοκληρωθούν, έτσι ώστε να παραδοθούν στην κοινωνία. Υπάρχουν ζητήματα πληρωμών στο ΕΣΠΑ, υπάρχουν ζητήματα πληρωμών σε όλα τα έργα, υπάρχουν ζητήματα πληρωμών τα οποία είναι οριζόντια, σε όλη την Ελλάδα. Η δική μας πίεση, η δική μας προσπάθεια, η δική μας αγωνία είναι να βρούμε χρήματα. Κάποια στιγμή ήρθανε μέσα στο Μάιο κάποια χρήματα ειδικά για τα συγκεκριμένα έργα, τα οποία και τα καταβάλαμε και θα πιέσουμε πάρα πολύ ούτως ώστε αυτά τα έργα να ολοκληρωθούν μέσα στο χρόνο που είπαμε. Έχουνε όμως και μία ιδιαιτερότητα, ότι το ένα έργο εξαρτάται από το άλλο και το ένα προϋποθέτει το άλλο, όπως η επέκταση προϋποθέτει τη θωράκιση, κι όλα είναι προϋποθέσεις, επίσης για τις πλωτές… Είμαστε εδώ, το παρακολουθούμε. Είχαμε μια συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες, σημαντική συνεργασία, είδαμε ένα προς ένα τα έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη, είτε από εθνικούς πόρους, είτε από αυτούς του ΕΣΠΑ για να μπορέσουμε να κάνουμε το καλύτερο».

Διαβάστε επίσης