• 22 Μαΐου 2024,

Τα ζητάνε όλα για να πάρουν τα μισά !

 Τα ζητάνε όλα για να πάρουν τα μισά !

Η απάντηση του Τσίπρα στο τελεσίγραφο των Ευρωπαίων μετά την σύσκεψη των 5 στο Βερολίνο είναι ένα προσχέδιο της συμφωνία με αρκετές υποχωρήσεις απο την ελληνική πλευρά με την ελπίδα οτι θα περάσει και θα πάμε σε συμφωνία.

Ο Τσίπρας ρίχνει το μπαλάκι στην αντίπαλη περιοχή , λέει οτι έκανε οτι περνούσε απο το χέρι του για να μείνει η Ευρώπη ενωμένη και ενιαία και περιμένει τις προθέσεις των δανειστών που αν πούνε οχι και σε αυτή την τελική ελληνική πρόταση θα οδηγήσουν οχι μόνο την Ελλάδα άλλα ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε δύσβατα μονοπάτια.

Είναι σίγουρο οτι τις επόμενες ώρες θα γίνει ένα σκληρό και δύσκολο παζάρι πάνω σε αυτή την πρόταση και στο τέλος ευελπιστούμε οι δανειστές να κάνουν πίσω και να έχουμε συμφωνία.

Η πολιτική απο την πλευρά των πιστωτών “ τα ζητάμε όλα για να έχουμε τα μισά” φαίνεται οτι με αντίπαλο τον Τσίπρα δεν πιάνει και ΄έτσι έχουν και αυτοί να αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα στο πεδίο των διαπραγματεύσεων.

Η επιμονή του Τσίπρα στις κόκκινες γραμμές ήταν ο λόγος που συνατήθηκαν οι 5 αφού πήρανε χαμπάρι οτι ο έλληνας πρωθυπουργός δεν αστειεύεται και είναι αποφασισμένος να το πάει μέχρι το τέρμα.

Στην ουσία οι 5 προχθές στο Βερολίνο μαζευτήκαν για να μετρήσουν τις αντοχές τους απέναντι σε μια κυβέρνηση που θέλει μια συμφωνία ανάπτυξης και όχι υφεσιακή που θα βυθίσει την Ελλάδα ακόμα περισσότερο στην μαύρη τρύπα της οικονομικής κρίσης.

Νομίζω οτι στην συνάντηση των 5 στο Βερολίνο για πρώτη φορά εξετάστηκε σοβαρά το ενδεχόμενο του GREXIT αφού ο χρόνος τελειώνει και συμφωνία δεν υπάρχει.

Δεν είναι εύκολο να πάρει κανείς το ρίσκο μιας ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας αφού κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια να πεί τι θα συμβεί στην υπόλοιπη Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία αν το ελληνικό καράβι βουλιάξει οριστικά.

Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό αυτό το ενδεχόμενο έξω απο τα υποθετικά σενάρια και τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων και συμβούλων της.

Εδώ που τα λέμε αν οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να ζήσουμε μια ελληνική χρεοκοπία γιατί να μην είμαστε και εμείς ;

Θέλουμε μια λύση εντός Ευρωζώνης αλλα δεν μπορούμε να ανεχτούμε και αυτή την αλαζονεία των δανειστών που σε όλες τις ελληνικές προσπάθειες για εξεύρεση λύσης σφυρίζουν αδιάφορα.

Εταίροι σου λέει ο άλλος.

Έτσι είναι οι εταίροι ;

Δηλαδή αν δεν ήτανε εταίροι και ήτανε αντίπαλοι τι χειρότερο θα μας κάνανε απο αυτά που μας κάνουν τα τελευταία πέντε χρόνια ;

Πάντως έμπειροι οικονομικοί αναλυτές που το έχουν ψάξει το θέμα λένε οτι σε περίπτωση που δεν πληρώσουμε την δόση της Παρασκευής το ΔΝΤ θα μας δώσει μια παράταση μέχρι τέλος του μήνα χωρίς να ηχήσουν οι σειρήνες της χρεοκοπίας  και αν και μέχρι τότε δεν μπορέσουμε να πληρώσουμε τότε θα αρχίσουν τα δύσκολα για την χώρα μας με το ΔΝΤ να αποχωρεί απο το πρόγραμμα διάσωσης και να κόβει τις χρηματοδοτήσεις προς τις ελληνικές τράπεζες που θα είναι και η αρχή του τέλος της Ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας.

Πάντως ο Γιούνεκρ που λέει περισσότερα απο αυτά που τελικά κάνει φώναξε εκτάκτως χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες τον Τσίπρα για να τον ενημερώσει για το σοβαρό ενδεχόμενο να έχουμε τις επόμενες ημέρες το γνωστό απο καιρό “ατύχημα”.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ προς το τέλος της εβδομάδα έρχονται 30άρια και βροχές.

Να έχετε το νού σας γιατί βλέπω να επαναλαμβάνεται το περσυνό σκηνικό με βροχές όλα τα Σαββατοκύριακα του Ιούνη.

Εύχομαι τα φαινόμενα να περιοριστούν στα Σαββατοκύριακα μόνο του Ιούνη και οχι όλου του καλοκαιριού.

Λοιπόν λεβέντες αυτά και για σήμερα.

Να είστε καλά και να έχετε το νού σας.

με το 1 με οτ 2 με το 3 :

ΑΛΟΡΑ !

 

 

 

Διαβάστε επίσης