• 27 Απριλίου 2024,

Τα νέα του δήμου Θάσου

 Τα νέα του δήμου Θάσου

Τα νέα της Θάσου μας μετέφερε χθες το πρωί από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο Δήμαρχος του νησιού Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος αρχικά ρωτήθηκε για τη φετινή τουριστική κίνηση. Η θερινή και τουριστική περίοδος άρχισε με βροχές, γκρίνιες και προβλήματα, φαίνεται όμως ότι οι βαλκάνιοι επισκέπτες θα «σώσουν την παρτίδα». Όπως παρατήρησε ο Δήμαρχος Θάσου τα νούμερα ίσως και να διαμορφωθούν στα περσινά επίπεδα. Δυσκολίες στην τουριστική κίνηση προκάλεσε η θολή παρατεταμένη προεκλογική περίοδος και η διπλή εκλογική αναμέτρηση. Έπειτα ακολούθησε η διοργάνωση του Euro στην Πολωνία ενώ επίκεινται και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου. Όλα αυτά συνδυαζόμενα προκάλεσαν ζημιά στο τουριστικό ρεύμα.

Παρόλα αυτά, αισιοδοξία υπάρχει διότι οι κρατήσεις αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, οι δρόμοι του νησιού είναι γεμάτοι με επισκέπτες. Θετική είναι η διαπίστωση πως οι κρατήσεις επεκτείνονται στον Αύγουστο και στο Σεπτέμβριο. Άρα δεν αποκλείεται το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι τόσο άσχημο όσο είχε αρχικά προβλεφθεί. «Εάν αγγίξουμε τα περσινά νούμερα θα είμαστε ικανοποιημένοι, διότι η περσινή σεζόν ήταν μια ιδιαιτέρως καλή χρονιά για την τουριστική κίνηση της Θάσου», επεσήμανε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ σημείωσε ότι οι τιμές των διανυκτερεύσεων είναι καλές, ενώ υπάρχουν και πακέτα προσφορών. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και οι Έλληνες που βιώνουν οικονομική κρίση, θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν λογική τιμή για τις διακοπές τους.

Το μεγάλο παράπονο του Δημάρχου Θάσου, όμοιο με τα παράπονα όλων των ομολόγων του, είναι η εγκατάλειψη των ΟΤΑ από την πολιτεία και την κεντρική διοίκηση. Ο Ιούλιος οδεύει προς την ολοκλήρωσή του και οι δήμοι ακόμη δεν έχουν εισπράξει την πολυπόθητη ΣΑΤΑ. Έτσι οι Δήμαρχοι νιώθουν αβεβαιότητα για το μέλλον. Ειδικότερα, η παρούσα δημοτική αρχή που κληρονόμησε τεράστια χρέη από τους προκατόχους, κατάφερε μέσω της άσκησης ορθής πολιτικής να βρεθεί σε ένα σημείο καλύτερο από το παρελθόν.

Τα έσοδα του δήμου, παρά την οικονομική δυσπραγία, έχουν αυξηθεί. Για παράδειγμα, το 2010 ο δήμος είχε έσοδα 500.000 ευρώ από τα μάρμαρα. Το 2011 και πριν η νέα διοίκηση οργανωθεί απόλυτα, τα έσοδα άγγιξαν το 1.000.000 ευρώ. Άρα είναι στο χέρι της κάθε δημοτικής αρχής να ρυθμίσει και να αυξήσει τα έσοδά της, έστω και μόνο από τους έχοντες. Οι εναπομείνασες εύρωστες επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση να αποδώσουν στο δήμο όσα του οφείλουν.

Το καλοκαίρι μοιραία θα τελειώσει και ένα από τα χειμερινά προβλήματα του νησιού είναι τα δρομολόγια των φέρρυ μπωτ και η συχνότητά τους. Σε επαγρύπνηση βρίσκεται η διοίκηση του δήμου για τον αυξημένο κίνδυνο κατάργησης του δρομολογίου Πρίνου – Καβάλας. Επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια ανησυχητική ένδειξη, αλλά και τίποτε δε δύναται να αποκλειστεί, αφού η περίοδος είναι δύσκολη, τα καύσιμα είναι ακριβά και κάθε επιχείρηση μεριμνά για τα συμφέροντά της και την επιβίωσή της.

Η χρυσή τομή επιβάλλεται να βρεθεί, γι’ αυτό ο δήμος βρίσκεται σε διάλογο με τους ιδιοκτήτες των ναυτιλιακών εταιρειών. Ο κ. Χατζηεμμανουήλ εξέφρασε την ελπίδα του ότι δε θα καταργηθεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο, που είναι άκρως σημαντικό για τη Θάσο και την Καβάλα, για τη μεταφορά εμπορευμάτων και τη μετακίνηση των επιβατών.

 

 

Διαβάστε επίσης