Τελεσίγραφο

 Τελεσίγραφο

Της Καβάλα Όιλ στην Ενεργειακή. Στο εργοστάσιο η συνέλευση της 10ης Απρίλη

Έγιναν πολλά πράγματα χθες σχετικά με το θέμα των Πετρελαίων. Τα περισσότερα αφορούν την δικαστική του πλευρά. Από όλα αυτά ξεχωρίζουν οι νέες δηλώσεις του Βαγγέλη Παππά, οι οποίες έχουν την μορφή τελεσίγραφου. Το οποίο ο κ. Παππάς φυσικά κι απευθύνει στην Ενεργειακή και στον Μαθιό Ρήγα. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο περιθώριο της χθεσινής δίκης, επί του αιτήματος έκδοσης προσωρινής διαταγής που κατέθεσε η Ενεργειακή. Ο Βαγγέλης Παππάς είπε στους δημοσιογράφους ότι ακόμη και τώρα οι εργαζόμενοι και η Καβάλα Όιλ γενικότερα δέχονται να συζητήσουν με την Ενεργειακή την επόμενη μέρα στην εξόρυξη του πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας. Αρκεί όπως τόνισε η Ενεργειακή να πληρώσει όσα χρωστά. Στην συνέχεια κατηγόρησε την εταιρία του κ. Ρήγα ότι ζητά επιπλέον 300 εκ ευρώ για να έρθει σε συμφωνία με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές από το Ισραήλ. Κατέληξε λέγοντας κάτι ακόμη πιο σοβαρό: Η Καβάλα Όιλ ζητά εκτός από την πληρωμή των χρεών που δημιουργήθηκαν, η Ενεργειακή να δεσμευτεί για συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο που θα αφορά συγκεκριμένα την αξιοποίηση του κοιτάσματος στο Πεδίο Ε. Ο εκπρόσωπος της Καβάλα Όιλ φαίνεται ότι συνεχίζει να μην εμπιστεύεται την άλλη πλευρά, στέλνει όμως αυτό το τελεσίγραφο για να δείξει (όπως συμβαίνει άλλωστε από την αρχή της αντιπαράθεσης) ότι αυτό που ενδιαφέρει τους εργαζόμενους είναι η προοπτική. Η συνέχιση της δουλειάς, της εξόρυξης του πετρελαίου με σίγουρη χρηματοδότηση και πληρωμή των μεγάλων ποσών που οφείλονται παντού.

Χθες το μεσημέρι το δικαστήριο εξέδωσε δικαστική απόφαση που δεν ικανοποιεί την Ενεργειακή ως προς το βασικό και κύριο αίτημα της. Το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι η Καβάλα Όιλ τήρησε τις καταστατικές διαδικασίες για την συνέλευση στις 10 Απριλίου. Αυτές παραμένουν σε ισχύ, η δε συνέλευση των μετόχων της Καβάλα Όιλ θα γίνει οριστικά στο εργοστάσιο και όχι στο Εκθεσιακό Κέντρο (όπως ζητούσε η Ενεργειακή). Οι εκπρόσωποι του κ. Ρήγα ζήτησαν χθες από το δικαστήριο μέχρι τη γενική συνέλευση η διοίκηση της Καβάλα Όιλ να μην κάνει καμιά συμφωνία, να μην πάρει καμιά απόφαση ουσίας. Αυτό το δικαστήριο το έκανε δεκτό. Πρόκειται για σημείο άνευ ουσιαστικής σημασίας αφού όλα θα κριθούν στην γενική συνέλευση.

Χθες το πρωί η Ενεργειακή διοχέτευσε σε ορισμένα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έγγραφο των ΕΛΠΕ. Το έγγραφο φαίνεται να απαντά σε προηγούμενο έγγραφο της Καβάλα Όιλ. Κάτι που δεν είναι αλήθεια. Η επιστολή των ΕΛΠΕ προκλήθηκε από άλλη επιστολή της Ενεργειακής. Σε αυτό το έγγραφο τα ΕΛΠΕ λένε ότι δεν μπορούν να έρθουν σε καμιά νέα συμφωνία και να αγοράσουν πετρέλαιο αν πρώτα δεν λυθεί η διαφορά ανάμεσα σε Καβάλα Όιλ και Ενεργειακή. Η Ενεργειακή μοίρασε σα φεϊγ βολάν φωτοτυπίες του εγγράφου εντέχνως από χθες το πρωί για να δείξει τάχα ότι τα ΕΛΠΕ δεν εμπιστεύονται την Καβάλα Όιλ. Η προσεκτική όμως ανάγνωση του εγγράφου δείχνει ότι τα ΕΛΠΕ δεν επιθυμούν συναλλαγή με κανέναν από τους δύο όσο συνεχίζεται η μεταξύ τους αντιπαράθεση. Αυτός άλλωστε ήταν ο βασικός λόγος που η Ενεργειακή προσπάθησε προ εβδομάδων να πουλήσει το πετρέλαιο σε άλλη εταιρία κι όχι στα ΕΛΠΕ. Σήμερα οι εργαζόμενοι θα δώσουν στη δημοσιότητα αυτή τη σύμβαση που υπέγραψε με την άλλη εταιρία η Ενεργειακή.

 

Διαβάστε επίσης