• 8 Μαΐου 2024,

Τους έκλεψε ο καλύτερός τους φίλος!

 Τους έκλεψε ο καλύτερός τους φίλος!

Είναι δυνατόν ο καλύτερος φίλος μιας οικογένειας να είναι ο δράστης της κλοπής των χρυσαφικών της; Είναι, απάντησε χθες με την απόφαση που έλαβε το Μονομελές Καβάλας. Η υπόθεση αφορά γεγονότα του Δεκέμβρη του 2011 και του Γενάρη του 2012. Όλα έγιναν σε κατοικία στις Κρηνίδες. Τα θύματα εξ αρχής υποψιάστηκαν τον καλύτερο τους φίλο. Όταν βεβαιώθηκαν, οδήγησαν την υπόθεση στη δικαιοσύνη. Όταν η δικαιοσύνη «μίλησε» τότε ξέσπασαν. Ξέσπασε η γυναίκα του ζευγαριού που φεύγοντας από την αίθουσα (κι ενώ ο κατηγορούμενος είχε κριθεί ένοχος) απευθύνθηκε σε άλλη κάτοικο των Κρηνίδων την οποία συνάντησε τυχαία: «Κανείς δεν με πίστευε στο χωριό ότι αυτός ήταν ο κλέφτης. Το δίκιο πάντα φαίνεται». Σημειώνουμε ότι η υπόθεση είχε και συναισθηματική πλευρά αφού κάποια από τα κλοπιμαία ήταν συγγενικού προσώπου της οικογένεια που είχε πεθάνει.

Ας δούμε την ιστορία από την αρχή, όπως την διηγήθηκαν οι παθόντες στο δικαστήριο. Ο κατηγορούμενος ήταν πολύ καλός τους φίλος. «Τον είχα σαν αδελφό μου» κατέθεσε η σύζυγος. Τα κοσμήματα της τα είχε στο κομοδίνο. Έναν συγκεκριμένο σταυρό σε τάπερ στη κουζίνα επειδή τον είχε χρησιμοποιήσει πρόσφατα. Ο δράστης ήξερε ότι όταν η γυναίκα επιστρέφει από τη δουλειά της την περιμένει στην στάση του λεωφορείου ο άνδρας για να την συνοδέψει ως το σπίτι. Τότε- που στο σπίτι δεν ήταν κανείς- φέρεται να βρήκε την ευκαιρία. «Πάντα κλειδώνουμε την πόρτα της κρεβατοκάμαρας αλλά εκείνη την ημέρα την αφήσαμε ανοιχτή» είπε η σύζυγος. Τα χρυσαφικά αξίας έως 5.000 κλάπηκαν. Η ίδια το κατάλαβε μια δυο μέρες μετά.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου την ρώτησε πως έφθασε στο συμπέρασμα ότι η κλοπή έγινε από τον κατηγορούμενο. Απάντησε με τρόπο αναλυτικό: « Άρχισα να ψάχνω στα ενεχυροδανειστήρια. Αφού σε 3 καταστήματα δεν βρήκα τίποτα, βρήκα ένα χρυσαφικό μου στο 4ο κατάστημα. Σε όλους έλεγα την αλήθεια για το τι είχε προηγηθεί. Ο δράστης είχε πουλήσει το χρυσαφικό κι είχε αφήσει τα στοιχεία του. Τον κάλεσα αλλά αρνήθηκε». Ο σύζυγος που κατέθεσε αμέσως μετά επιβεβαίωσε όλα τα πιο πάνω. «Ήταν συνέχεια σπίτι μας και τα ήξερε όλα» είπε.

Αμέσως μετά ήρθε η ώρα του κατηγορούμενου. Η πρώτη του φράση ήταν η εξής: « Αυτά που ακούστηκαν είναι χαζά πράγματα». Ο πρόεδρος τον ρώτησε για το χρυσαφικό που πούλησε στο ενεχυροδανειστήριο. Απάντησε ότι ήταν δικό του και όχι της οικογένειας που του είχε κάνει μήνυση. Κατηγορούμενος ήταν επίσης ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης του ενεχυροδανειστηρίου. Στην απολογία του είπε ότι έκανε όλα όσα προβλέπει ο νόμος. Κράτησε τα στοιχεία του πελάτη και τα είχε στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου. Με πρόταση της Εισαγγελέως αθωώθηκε. Όσο για τον «καλύτερο φίλο της οικογένειας» αυτός καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 1 έτους με αναστολή. Άσκησε έφεση.

*Σε άλλη υπόθεση του Μονομελούς κατηγορούμενος ήταν άνδρας για κλοπή καυσίμων τον Γενάρη του 2012 στην περιοχή του Νέστου. Ο κατηγορούμενος φέρονταν να βρέθηκε νύχτα σε αποθήκη στην οποία (αφού παραβίασε την κλειδαριά) βρήκε και πήρε καύσιμα 500 περίπου λίτρων. Επειδή είναι ήδη κρατούμενος για χρέη στο δημόσιο εμφανίστηκε στο δικαστήριο συνοδεία αρκετών αστυνομικών, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο. Αρνήθηκε ότι ήταν ο δράστης αμφισβητώντας όλα τα σε βάρος του στοιχεία (που δεν ήταν πολλά και ιδιαίτερα ισχυρά).

 

Διαβάστε επίσης