Το Ειδικό Γυμνάσιο απέδειξε ότι γνωρίζουμε όλοι!

 Το Ειδικό Γυμνάσιο απέδειξε ότι γνωρίζουμε όλοι!

Πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Ειδικό Γυμνάσιο Καβάλας στη Νέα Καρβάλη. Παρουσιάστηκε εργασία των καθηγητών και των μαθητών του ειδικού γυμνασίου, με θέμα την ανεμπόδιστη μετακίνηση στην πόλη της Καβάλας ατόμων που έχουν προβλήματα κινητικά

Στην πραγματικότητα καθηγητές και μαθητές του ειδικού γυμνασίου προσπάθησαν να κινηθούν στο κέντρο της πόλης βιντεοσκοπώντας όλη τους την προσπάθεια. Έφτιαξαν ένα βίντεο διάρκειας 20 περίπου λεπτών στο οποίο αποτυπώνεται ξεκάθαρα ότι ισχύει σήμερα στην Καβάλα.

Τα εμπόδια, τα προβλήματα που υπάρχουν στους πεζούς, είτε αυτοί είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, είτε όχι.

Πρόκειται για μια πανελλαδική εκστρατεία στην οποία συμμετέχει το ειδικό γυμνάσιο, μια προσπάθεια γενικότερα στην Ελλάδα, τα πεζοδρόμια να είναι ελεύθερα, οι πλατείες άδειες από εμπόδια κι άλλα αντικείμενα, οι πεζόδρομοι να είναι μόνο για τους πεζούς.

Η δουλειά που έκαναν με την καθοδήγηση δύο καθηγητών οι μαθητές του ειδικού γυμνασίου, είναι θαυμάσια, γιατί αποτυπώνει σ΄ ένα βίντεο είκοσι λεπτών το πρόβλημα που υπάρχει και στην πόλη της Καβάλας, για το οποίο περισσότερο υπεύθυνοι είναι οι υπόλοιποι πολίτες, χωρίς να εξαιρούμε τους επαγγελματίες, κι όχι τόσο οι αιρετοί άρχοντες όπως έχουμε συνηθίσει να ρίχνουμε μόνο σε αυτούς τις ευθύνες.

Για το βίντεο και την εργασία ειδικότερα μίλησε στην εφημερίδα μας ο Στάθης Δουσόπουλος, καθηγητής στο ειδικό γυμνάσιο Καβάλας, που είπε τα εξής: «Είμαι αναπληρωτής καθηγητής στο Ειδικό Γυμνάσιο της Καρβάλης και δουλεύουμε στο εργαστήριο βιολογικής καλλιέργειας με τους συναδέλφους γεωπόνους».

ΕΡ: Υλοποιήσατε ένα πρόγραμμα, κάνατε μία έρευνα, για το πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο είναι να κινηθεί σε δημόσιους χώρους, σε κεντρικούς δρόμους, σε πλατείες ένας άνθρωπος, ένα παιδί με ειδικές δυσκολίες, με προβλήματα κίνησης. Ποιο είναι το συμπέρασμα;

ΑΠ: «Αυτό το πρόγραμμα εντάχθηκε στα πλαίσια ενός περιβαλλοντικού προγράμματος γενικότερα για το τι συμβαίνει γύρω μας και τα συμπεράσματά μας βέβαια ήταν λίγο ή πολύ γνωστά, ότι δεν υπάρχει το σκεπτικό ν΄ αφήσουμε κάποια ελεύθερα πεζοδρόμια, ν΄ αφήσουμε τις ράμπες ανοιχτές, να μην έχουμε αντικείμενα που ενοχλούνε, πάνω στα πεζοδρόμια, είτε είναι αυτά τραπεζοκαθίσματα είτε είναι αντικείμενα από κούτες, μηχανάκια, οτιδήποτε ενοχλεί και φυσικά διαπιστώσαμε με λύπη μας ότι ο κόσμος δεν το σκέφτεται και δεν το προβλέπει ώστε να ευνοήσει περισσότερο τη μετακίνηση».

ΕΡ: Αυτό είναι γεγονός, αφού υπάρχουν βίντεο, φωτογραφίες, από σας που κάνατε την έρευνα, ότι συμβαίνουν όλα αυτά στην πόλη μας;

ΑΠ: «Βγήκαμε κάποιο πρωί στην πόλη μας δύο παιδιά, τα οποία αντιμετωπίζουμε κινητικά προβλήματα και βιντεοσκοπήσαμε την προσπάθειά τους, ουσιαστικά να προχωρήσουνε σε κάποια διαδρομή χωρίς να την έχουμε προγραμματίσει και φυσικά βρήκαμε πλάνα τα οποία ήτανε πολύ σημαντικά και αναδεικνύουν αυτό το γεγονός, δηλαδή του προβλήματος και των δυσκολιών που έχουνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι».

Ο Διευθυντής του σχολείου Κυριάκος Παπαδόπουλος, τόνισε πόσο καλά λειτουργεί το ειδικό γυμνάσιο στην περιοχή της Νέας Καρβάλης, παρά το ότι τα προβλήματα από ελλείψεις καθηγητών είναι πολλά. Είπε τα εξής: «Η φετινή χρονιά πάει αρκετά καλά. Αν εξαιρέσουμε το θέμα, ότι το προσωπικό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο σχολείο, είναι πάρα πολύ λίγο. Φέτος για κάποιους λόγους είμαστε κατά δέκα καθηγητές λιγότεροι, Αυτό βέβαια – σίγουρα – δημιουργεί προβλήματα στην εκπαίδευση των μαθητών, αλλά παρόλα αυτά το προσωπικό που υπάρχει βάζει όλα τα δυνατά του για να κάνουμε ότι καλύτερο γίνεται για τα παιδιά».

ΕΡ: Από πλευράς αριθμού μαθητών;

ΑΠ: «Κάθε χρόνο έχουμε αύξηση μαθητών. Και πριν από μία εβδομάδα ήρθε ακόμη ένας μαθητής. Έχουμε φτάσει στα 31 παιδιά. Είναι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός για το σχολείο κι αυτό συμβαίνει γιατί έχει ακουστεί ότι το σχολείο μας κάνει πάρα πολύ καλό έργο και φροντίζουμε οι γονείς να φέρνουνε τα παιδιά τους στο δικό μας το σχολείο»,

 

Διαβάστε επίσης