Το πόρισμα για την οικονομική κατάσταση του ιδρύματος «Αγία Μαρίνα» πήγε Εισαγγελέα

 Το πόρισμα για την οικονομική κατάσταση του ιδρύματος «Αγία Μαρίνα» πήγε Εισαγγελέα

Με ανακοίνωση του Δημάρχου Κωστή Σιμιτσή αναφορικά με τη διευρυμένη συνεδρίαση που πραγματοποίησε την Κυριακή η Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜΘ όπου συζητήθηκαν οι αλλαγές επί του Καλλικράτη, άρχισε η συνεδρίαση της Δευτέρας για το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας. Τη διαδικασία είχε ζητήσει ο υπουργός εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, που όμως κινείται διστακτικά κατά τον κ. Σιμιτσή στις όποιες αλλαγές, αφού έτσι θα ανοίξουν οι «ασκοί του Αιόλου» σχετικά με τα γεωγραφικά όρια και τις διαφοροποιήσει που θα πρέπει να γίνουν επί του αρχικού σχεδίου. Το σώμα της ΠΕΔ αποφάνθηκε πως δεν είναι δυνατόν να συζητηθούν αλλαγές στον Καλλικράτη, πριν εφαρμοστούν σοβαρές μεταρρυθμίσεις στις κύριες κρατικές δομές. Επιμέρους προτάσεις ελέω δημαρχιακών εμπειριών κατατέθηκαν.

Μια σειρά νέων αρμοδιοτήτων θα μεταφερθούν στις πλάτες των ΟΤΑ με την έναρξη της επόμενης χρονιάς. Καμία πρόβλεψη όμως για το αντίστοιχο προσωπικό δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ώστε να υποστηριχθούν οι νέες υπηρεσίες που θα αναγκαστούν να αναλάβουν οι δήμοι. Έτσι, τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η ΠΕΔ ΑΜΘ σκοπεύουν να ζητήσουν από το κράτος την αναβολή μεταφοράς των αρμοδιοτήτων για το 2014.

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ

Για τις έντονες ανησυχίες που προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου αναφορικά με το ίδρυμα της Αγίας Μαρίνας μίλησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θόδωρος Καλλιοντζής, κάνοντας λόγο για ένα ιστορικό ίδρυμα. Χαρακτήρισε ως άτοπη την παρατήρηση του κ. Σιμιτσή για ενδεχόμενο κλείσιμο του ιδρύματος και ζήτησε τη διαβεβαίωση του Δημάρχου, ότι θα γίνουν όλες οι προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητά του.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Άρης Βέρρος, προτείνοντας να αναλάβει την εποπτεία του ιδρύματος το κράτος κι έτσι να αναλάβει τις ουσιαστικές ευθύνες του, με τον δήμο να συνεπικουρεί στην προσπάθεια ομαλής λειτουργίας του. Ο Δήμαρχος απάντησε ότι το μείζον ερώτημα είναι φυσικά το μέλλον της Αγίας Μαρίνας και στηλίτευσε όσους ασχημόνησαν κατά την προηγούμενη εβδομάδα, αποδίδοντας του αδιαφορία για το μέλλον των φιλοξενούμενων. Ο Δήμαρχος θύμισε ότι σε Χρυσούπολη κι Ελευθερούπολη υπάρχουν ιδρύματα που θα μπορούσαν άνετα να στηρίξουν την Αγία Μαρίνα. «Η κοινωνία μας όντως οφείλει να διατηρήσει ζωντανό το ίδρυμα και εκείνο που πρέπει να εξετάσουμε είναι πως θα συνεχιστεί η λειτουργία του, χωρίς να προκύψει πρόβλημα στο ταμείο του δήμου», παρατήρησε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Σιμιτσής θύμισε επίσης ότι λίγο πριν τη διάλυσή της η ΤΕΔΚ έδωσε στην Αγία Μαρίνα ποσό 50.000 ευρώ. Πέρσι τέτοια εποχή το χρέος ήταν 250.000 ευρώ, σήμερα όμως και παρά τις 50.000 ευρώ που δόθηκαν το χρέος έφτασε στις 400.000 ευρώ. Το μεσημέρι της Πέμπτης ο Δήμαρχος επισκέφθηκε την εισαγγελία και παρέδωσε το πόρισμα ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση. Κατά τον κ. Σιμιτσή πρόβλημα εντοπίζεται στις προσπάθειες μείωσης του κόστους λειτουργίας και στην αύξηση των εσόδων του ιδρύματος. Όσες ρυθμίσεις κι αν δρομολογηθούν για τις οφειλές του ΙΚΑ, δύσκολα θα καταφέρει η Αγία Μαρίνα να επιβιώσει, επεσήμανε ο Δήμαρχος.

Για προσωρινή λειτουργία βασιζόμενη σε υστέρημα έκανε λόγο ο κ. Σιμιτσής, τη στιγμή που ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα και οι δυνατότητες του κτιρίου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κέντρο εκπαίδευσης ΑμΕΑ μέσω χρηματοδοτούμενου προγράμματος μέχρι να εξασφαλισθεί στήριξη από το κράτος. Κάτι ανάλογο με το σύστημα που εφαρμόζει η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ για το ΚΔΑΠ πρότεινε δηλαδή ο κ. Σιμιτσής, συνταγή που λειτουργεί ήδη δοκιμασμένα.

 ΟΙ ΣΚΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΟΘΕΛΗΤΕΣ

Ο κ. Καλλιοντζής επανέφερε τη συζήτηση στα οικονομικά του ΔΗΠΕΘΕ και σε προηγούμενη παρατήρηση του κ. Σιμιτσή αναφορικά με «σκιές» που είχαν σημειωθεί επί συγκεκριμένων παραγωγών και έκανε λόγο για ενυπόγραφη επιστολή του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή, ο οποίος δήλωσε πως τόσο ο Δήμαρχος όσο και η πρόεδρος Άννα Σπανδώνη ήταν πλήρως ενήμεροι για τις δαπάνες του ΔΗΠΕΘΕ.

Ο Δήμαρχος υπενθύμισε ότι μίλησε απλά για «σκιές» που φάνηκαν μέσα από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου και δεν απαντήθηκαν επαρκώς από τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή και σαφώς δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ονόματα ή ενέργειες. «Τι ακριβώς μπορεί μετέφεραν στον κ. Αμπαζή οι διάφοροι καλοθελητές της Καβάλας δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω και ούτε φυσικά μας αρμόζει ένας μεταξύ μας διάλογος από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης», τόνισε ο κ. Σιμιτσής.

 ΠΕΡΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Ο Στάθης Εριφυλλίδης μίλησε για τις συσκέψεις του Δημάρχου με τον εμπορικό κόσμο σχετικά με τον κανονισμό χρήσης πεζοδρομίων, κάτι όμως που δε δρομολόγησε είτε για την άσχημη εικόνα που εμφανίζουν οι πεζόδρομοι, είτε για την παράνομη στάθμευση των οχημάτων, είτε ακόμη και για την αλόγιστη χρήση μουσικών οργάνων από συγκεκριμένα καταστήματα καφέ και μπαρ. Ο κ. Εριφυλλίδης διαμαρτυρήθηκε για τη διαβούλευση περί χρήσης πεζοδρομίων και σημείωσε πως η συζήτηση θα έπρεπε να διεξαχθεί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

«Εγώ ζήτησα δημοκρατικά τη συμμετοχή σας σε μία άμεση διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους καταστηματάρχες. Εάν εσείς κ. Εριφυλλίδη δε θέλατε να έρθετε, πιστεύοντας ότι θα γίνεται δεκανίκι της διοικήσεως, είτε ελεύθερος να κάνετε ότι θέλετε. Πάντως στη διαβούλευση ήταν παρόντες οι κ.κ. Βέρρος και Ζαχαριάδης και μάλιστα βοήθησαν στην εξέλιξη της διαδικασίας», τόνισε απαντώντας ο Δήμαρχος.

Ειδοποιητήριο από τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ στάλθηκε προς τους καταστηματάρχες της Δημοτικής Αγοράς προκειμένου μέχρι το τέλος του μήνα να εξοφλήσουν όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Αυτό είπε ο Δήμος Ζαχαριάδης κι αναρωτήθηκε εάν στη διάρκεια της δύσκολης περιόδου που διανύουμε είναι δυνατόν οι επαγγελματίες να καταφέρουν να εξοφλήσουν όσα χρωστούν σε τόσο σύντομο διάστημα. «Ας έρθουν να κάνουν τουλάχιστον ρύθμιση εάν δεν είναι σε θέση να εξοφλήσουν», απάντησε ο Δήμαρχος. Συμπληρώνοντας ότι από τη μία ζητούν από τον δήμο να στηρίζει εκδηλώσεις και ιδρύματα κι από την άλλη δεν του αναγνωρίζουν το δικαίωμα να έχει έσοδα.

Ο Νίκος Κιοσσές ρώτησε τη διοίκηση τι σκοπεύει να κάνει έχοντας υπόψη το πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο κρούσμα λύσσας στη χώρα, τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης των πολιτών προκειμένου να εμβολιάσουν τα κατοικίδιά τους, όσο και σε επίπεδο αδέσποτων ζώων που κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης. Το κρούσμα σίγουρα προκαλεί ανησυχίες σε όλους, απάντησε ο Δήμαρχος διευκρινίζοντας ότι υπάρχει ήδη και προμήθεια απαραίτητων εμβολίων.

 ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΤΟΥ ΦΦΘ ΚΑΙ ΟΠΕΡΑ

Μέρος της παραγωγής του φετινού ΦΦΘ εντασσόμενη στο κομμάτι «7+2 ποιητές» παίζεται σήμερα στην Αθήνα με πρωταγωνίστρια τη Δέσποινα Παπάζογλου. Ο Ηλίας Ιωαννίδης ρώτησε τον Δήμαρχο εάν έχουν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου τα προστατευθούν τα δικαιώματα του δήμου. Εάν η παραγωγή ανεβαίνει με διαφορετικούς συντελεστές, τότε ο δήμος δε δικαιούται δικαιωμάτων, διευκρίνισε ο κ. Σιμιτσής.

Ο κ. Ιωαννίδης ρώτησε επίσης για ποιο λόγο φέτος ο δήμος δε συνεργάζεται με τον ΑΝΤ1 για την αναμετάδοση των παραγωγών από την Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης και ζήτησε από τον κ. Σιμιτσή να αποφανθεί εάν ήταν σωστότερη η περσινή ή η φετινή απόφαση της διοικήσεως. Κόντεψε να συνεργαστεί και φέτος ο δήμος με τον ΑΝΤ1, παρατήρησε ο Δήμαρχος και ρώτησε τον δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης πότε ήταν ορθότερη η δική του συμπεριφορά, η περσινή ή μήπως η φετινή;

Ο κ. Σιμιτσής συμπλήρωσε ότι πέρσι πολύ μικρότερες πόλεις από την Καβάλα έκοβαν 500 εισιτήρια κατά μέσο όρο, ενώ εδώ τα εισιτήρια ήταν περίπου 60, ίσως γιατί το κοινό φοβήθηκε από τις καραμούζες και τις ντουντούκες των αντιμνημονιακών. Ο ΑΝΤ1 ενοχλήθηκε από τον χαμηλό αριθμό εισιτηρίων κι έτσι φέτος πρότεινε μια διαφορετική συμφωνία για τη σίγουρη καταβολή συγκεκριμένων εισιτηρίων. Η πρόταση όμως δεν έγινε αποδεκτή, ενώ ο κ. Σιμιτσής αποφάνθηκε πως τόσο η περσινή όσο και η φετινή απόφασή του ήταν αναλόγως ορθές.

 

 

Διαβάστε επίσης