• 19 Μαΐου 2024,

Το χρονικό μιας ανθρωπιστικής βοήθειας!

 Το χρονικό μιας ανθρωπιστικής βοήθειας!

Στις 25 Αυγούστου, οι Παραμυθάδες δεχτήκαμε πρόταση προκειμένου να συμμετέχουμε στην διασυλλογική ομάδα στήριξης προσφύγων. Δεχτήκαμε άμεσα και χωρίς δεύτερη σκέψη, εφόσον χιλιάδες είναι τα μικρά παιδιά που ζούνε την τραγική μοίρα της προσφυγιάς.

Στις 26 του μήνα γίνεται η πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους των συλλόγων Μέγας Αλέξανδρος Παληού, Πνοή και Δυτικομακεδόνων αποφασίζοντας να ξεκινήσουμε τη συλλογή φαρμάκων, ρούχων, σκευασμάτων, εσωρούχων, παπουτσιών, ειδών καθαριότητας και να τα στείλουμε στη Μυτιλήνη, όπου την διαχείρησή τους θα την αναλάβουν οι Γιατροί του Κόσμου. Παράλληλα «γεννιέται» και η ιδέα να ετοιμάζονται μικρές τσαντούλες που θα περιέχουν αγαθά απαραίτητα για την συνέχεια του «ταξιδιού» τους και οι οποίες και θα μοιράζονται στον χώρο του ΚΤΕΛ και του λιμανιού, σε κάθε άφιξη των προσφύγων, από τους εθελοντές σε όλα τα μικρά παιδιά. Από την επόμενη μέρα, άλλοι 11 σύλλογοι πλαισιώνουν την προσπάθεια.

Χώρος συλλογής ορίζεται το Φουαγιέ του Διοικητηρίου, που παραχωρήθηκε πρόθυμα από την Αντιπεριφέρεια. Οι ημερομηνίες συλλογής των ειδών ορίζονται από 1 έως 8 του Σεπτέμβρη. Ενημερώνονται τα ΜΜΕ και διαδικτυακές ομάδες και από όλους η στήριξη είναι άμεση.

1η Σεπτέμβρη και ξεκινάμε ….δειλά. Το πρώτο μας πρωινό ήταν περισσότερο οργάνωση. Το απόγευμα κύλησε με σχετική ηρεμία. Την επομένη δεχόμαστε συμπολίτες που ήρθαν να ενημερωθούν, δείχνοντας δισταγμό. Τι υπέροχο όμως….σε λίγη ώρα επέστρεφαν φέρνοντας περισσότερα είδη από εκείνα που είχαν την αρχική πρόθεση να φέρουν. Πολλοί από αυτούς ήρθαν και τις επόμενες μέρες φέρνοντας φίλους και συγγενείς να βοηθήσουν! Ο όγκος των ειδών μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Την τέταρτη κιόλας μέρα της δράσης έχει ξεπεράσει κατά πολύ το προσδοκώμενο! Πέφτουμε με τα μούτρα μικροί και μεγάλοι στην δουλειά να προλάβουμε! Εθελοντές εμφανίζονται συνεχώς σε όλα τα επίπεδα και στις ανάγκες μιας τέτοιας προσπάθειας! Ερχόμαστε σε επαφή με ναυτιλιακές και μεταφορικές εταιρείες που αφιλοκερδώς προσφέρουν την βοήθειά τους.

Tην Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου, στις 8:30 αρχίζει η δράση διανομής μιας μικρής τσαντούλας στα ταλαιπωρημένα παιδιά που έφθασαν στον χώρο του ΚΤΕΛ, που περιείχε ένα μπουκαλάκι νερό, μωρομάντηλα, μπισκότα, παστέλια, κρουασάν, μικρούς χυμούς και ένα μικρό λούτρινο κουκλάκι που έκανε τα κουρασμένα προσωπάκια να φωτίσουν, έστω και για λίγο, μέχρι να πάρουν ξανά τον δρόμο για το άγνωστο. Κάποιοι από τους εθελοντές, συγκλονισμένοι από την άμεση πραγματικότητα έκλαιγαν και μοίραζαν… μοίραζαν και χάιδευαν τα κουρασμένα προσωπάκια. Η δράση αυτή επαναλήφτηκε την Τετάρτη στις 9 του μήνα, πρωί και βράδυ, στον χώρο του λιμανιού. Πιο οργανωμένα αυτήν την φορά, προσφέρθηκαν και πάνες στα βρέφη, νεράκια και κρουασάν σε κάποιους έφηβους που έδειχναν εξουθενωμένοι.

Οι περισσότεροι από τους εθελοντές είχαμε να θυμηθούμε τις ιστορίες του παππού και της γιαγιάς όταν κι εκείνοι, στην Μικρασιατική καταστροφή, είχαν βρεθεί στην ίδια μοίρα. Το ευτυχές επίσης ήταν ότι πολλοί από τους συλλόγους είχαν την εμπειρία και την γνώση προσφοράς ειδών στους συμπολίτες μας, στους ανθρώπους που υποφέρουν εδώ στην πόλη μας και γι’αυτούς ήταν πολύ φυσικό και λογικό ότι θα βοηθούσαν τους διερχόμενους από την Καβάλα πρόσφυγες.

Φτάνοντας το βράδυ της Τρίτης, όπου έχουν πακεταριστεί τα πάντα και είναι έτοιμο το φορτίο, βλέποντας τον χώρο του Φουαγιέ κατάμεστο από κούτες και μεγάλες σακούλες προβληματιζόμαστε αν το φορτηγό που έρχεται από Μυτιλήνη να τα φόρτωσε, θα είναι αρκετό….και ενώ είμαστε έτοιμοι να φύγουμε, φθάνει από την Θάσο, με την συνδρομή του συλλόγου νέων του νησιού, ένα ακόμα φορτηγό γεμάτο μέχρι την οροφή του!!! Έκπληξη από τα νέα παιδιά που ευαισθητοποιήθηκαν και γύρισαν όλο το νησί συγκεντρώνοντας τα απαραίτητα είδη που ζητήθηκαν! Για καλή μας τύχη μαθαίνουμε ότι το φορτηγό που περιμένουμε από την Μυτιλήνη είναι δεκάμετρο.

Διαβάστε επίσης