Υψηλές οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ – Προχωρά η διαδικασία του διαγωνισμού για τα κουνούπια

 Υψηλές οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ – Προχωρά η διαδικασία του διαγωνισμού για τα κουνούπια

Από τον ΕΛΓΑ Καβάλας ενημερώθηκε ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης ΑΜΘ Σωτήρης Παπαδόπουλος σχετικά με τις αποζημιώσεις του έτους 2014 και διαπίστωσε ότι κατόπιν συντονισμένων ενεργειών εκ μέρους του, εκ μέρους του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου κι εκ μέρους της προϊσταμένης του τοπικού γραφείου ΕΛΓΑ Ρέας Κατσικέρη, το σύνολο των αποζημιώσεων ανέρχεται στο ποσό των 5.800.000 ευρώ. Στο συγκεκριμένο ποσό περιλαμβάνονται αποζημιώσεις για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιφερειακής ενότητας Καβάλας.

Το ποσό είναι σίγουρα υψηλό συγκριτικά με εκείνο της προηγούμενης χρονιάς που είχε διαμορφωθεί περίπου σε 1.000.000 ευρώ. Βεβαίως, οι ζημιές του 2014 ήταν σημαντικές, ομοίως όμως σημαντικές ήταν και οι ζημιές του 2012. Το μέγεθος των ζημιών αποδεικνύεται και από το σύνολο των φετινών δηλώσεων που κατατέθηκαν από παραγωγούς και κτηνοτρόφους κι οι οποίες ήταν περίπου 3.000, ενώ οι αντίστοιχες περσινές δηλώσεις ήταν περίπου 1.000.

Αρκετές ήταν οι διαμαρτυρίες που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί από τους παραγωγούς για καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων εκ μέρους του ΕΛΓΑ. Ωστόσο, ο κ. Παπαδόπουλος μας μετέφερε τις εντυπώσεις του από τις επαφές του με τους παραγωγούς, οι οποίοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι. Έστω κι αν οι αποζημιώσεις δεν καλύπτουν απόλυτα τις ζημιές που έχουν υποστεί και από τις οποίες σίγουρα δε θα προκύψει κέρδος.

Με την ευκαιρία επικοινωνίας μας με τον αντιπεριφερειάρχη αγροτικής ανάπτυξης, ρωτήσαμε το Σωτήρη Παπαδόπουλο για το διαγωνισμού του έργου καταπολέμησης των κουνουπιών. Μας εξήγησε ότι ο διαγωνισμός έληξε τη Δευτέρα 2/2 και από την Παρασκευή άρχισε ο εντατικός έλεγχος των φακέλων από την επιτροπή αξιολόγησης. Τα μέλη της επιτροπής εργάστηκαν και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ώστε να προλάβουν τις ημερομηνίες. Ιδιαίτερα προβλήματα δεν προέκυψαν και το αργότερο έως την Πέμπτη αναμένονταν η ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης. Ακολούθως το αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα εγκριθεί από την οικονομική επιτροπή της περιφέρειας και βάσει της νομοθεσίας οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό θα έχουν τριήμερο περιθώριο ώστε να καταθέσουν τις τυχόν ενστάσεις τους επί της αξιολόγησης.

Ο Σωτήρης Παπαδόπουλος προέβλεψε ότι σε επίπεδο εναέριας καταπολέμησης δε θα ανακύψουν προβλήματα διότι το τοπίο είναι ξεκάθαρο. Δεν απέκλεισε όμως ενδεχόμενες δυσκολίες σε επίπεδο επίγειας καταπολέμησης, όπου υπάρχουν δύο ή τρεις δυνητικοί ανάδοχοι του έργου.

 

=

Διαβάστε επίσης