• 19 Μαΐου 2024,

Χωροταξικό – Η συζήτηση άρχισε χθες, σήμερα η συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου

 Χωροταξικό – Η συζήτηση άρχισε χθες, σήμερα η συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου

Στην σημερινή ειδική και έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων «Νικόλαος Μάρτης» στο Διοικητήριο, θα συζητηθούν οι προτεινόμενες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος αλλαγές στο Γενικό Χωροταξικό της ΑΜΘ. Δεν είναι ξεκάθαρο αν σήμερα στη συνεδρίαση θα παρθεί κάποια απόφαση ή αν θα υπάρξει γνωμοδότηση. Κλήθηκαν στη συνεδρίαση εκπρόσωποι και άλλων τοπικών φορέων ώστε η κουβέντα να «ανοίξει» στην κοινωνία.

Χθες το πρωί ο συνδυασμός του Βαγγέλη Παππά εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, προετοιμάζοντας μας για όσα θα αναφερθούν στη σημερινή συνεδρίαση. Ο κ. Παππάς καλεί τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας με αγώνες να σταματήσει τον κατήφορο και την υποανάπτυξη. Όλη η ανακοίνωση δημοσιεύεται στην σελίδα 2.

Χθες το απόγευμα ο συνδυασμός του Μάκη Παπαδόπουλου προκάλεσε αναλυτική συζήτηση για το θέμα, στο πλαίσιο ημερίδας που έγινε στην Δημοτική Καπναποθήκη. Η ανταπόκριση των τοπικών φορέων ήταν θετική. Απουσίαζαν μεν ο Δήμος Καβάλας και όλες οι άλλες δημοτικές παρατάξεις, ήταν εκεί το Επιμελητήριο (Μάρκος Δέμπας), η Ομοσπονδία (Γιάννης Παναγιωτίδης), ο Εμπορικός Σύλλογος (Βασίλης Λεμονίδης), ο γραμματέας του ΤΕΕ ΑΜ, ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Παπαδόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Γάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Αρχέλαος Γρανάς, ο υποψήφιος βουλευτής με το Ποτάμι Γιώργος Γκαϊταντζής, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξενοφών Κροκίδης, ο εκπρόσωπος των ξενοδόχων Φώτης Πούλος, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Παπακοσμάς και άλλοι.

Ο κ. Παπαδόπουλος με μια σύντομη εισήγηση παρουσίασε την άποψη της παράταξης του. Δεν επιθυμεί αντιπαλότητες με όμορους νομούς, δεν αδιαφορεί για τα δίπολα και τα τρίπολα, βλέπει το όλο θέμα αρκετά διαφορετικά σε σχέση με τις απόψεις που ως τώρα ακούστηκαν. Ακόμη πιο αναλυτικός ήταν ο συνεργάτης του Μιχάλης Καπέτης. Κατά την άποψη του έργα προτεραιότητας του Νομού Καβάλας πρέπει να είναι: 1)Σιδηροδρομική σύνδεση νέου λιμανιού, 2) Δρόμος Καβάλα- Δράμα- Σέρρες 3)Ολοκλήρωση της Περιμετρικής 4) Έργα στο επιβατικό και στο εμπορικό λιμάνι.

Σύμφωνα με τον κ. Καπέτη οι συντάκτες της πρότασης για το Χωροταξικό της ΑΜΘ παρέλειψαν να αναφέρουν ότι το λιμάνι της Καβάλας είναι ήδη ενταγμένο στο δίκτυο διευρωπαϊκών μεταφορών. Με αυτή τη παράλειψη κατέληξαν στο συμπέρασμα και την πρόταση αναβάθμισης του χαρακτήρα και του ρόλου του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. «Η πρόταση δεν αντέχει σε κριτική» είπε ο κ. Καπέτης που ισχυρίστηκε ότι διεθνής δρόμος που η μελέτη επικαλείται σήμερα δεν υπάρχει ως προοπτική λόγω γενικότερων αλλαγών στην Βόρεια Ευρώπη και την Ρωσία. Και ο κ. Καπέτης ζήτησε ευρύτερες συνεργασίες στην ΑΜΘ γιατί όπως είπε έτσι θα λυθούν τα προβλήματα που προκύπτουν από το Γενικό Χωροταξικό.

 

Διαβάστε επίσης