«Όλα τα θέματα είναι επί τάπητος» διήμερο ταξίδι στην Αθήνα για τη δήμαρχο Καβάλας Δ. Τσανάκα

 «Όλα τα θέματα είναι επί τάπητος» διήμερο ταξίδι στην Αθήνα για τη δήμαρχο Καβάλας Δ. Τσανάκα

Μετά την ολοκλήρωση των εκλογών και το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, η διοίκηση του δήμου Καβάλας μπορεί πλέον να δρομολογήσει νέο κύκλο διεκδικήσεων για όλα τα εκκρεμή θέματα που χρονίζουν. Όσες προσπάθειες κι αν είχαν καταβληθεί στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών ήταν άκαρπες. Για παράδειγμα, η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα είχε ταξιδέψει στην Αθήνα προκειμένου να διεκδικήσει την επέκταση του ΧΥΤΑ κι ενώ είχε υπογράψει ο υπουργός αγροτικής οικονομίας ωστόσο δεν είχε υπογράψει ο υπουργός ΠΕΚΑΝ κι έτσι το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό.

Ευτυχώς, η δήμαρχος ενημερώθηκε ότι ο καινούργιος υπουργός αγροτικής οικονομίας κ. Αποστόλου βρήκε το αίτημα παραχώρησης της έκτασης πάνω στο γραφείο του κι αφού ήταν υπογεγραμμένο από τον προκάτοχό του και με την παράλληλη παραίνεση του γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκηση Μ – Θ, τελικά δόθηκε το πράσινο φως. Γεγονός που σημαίνει ότι ο ΧΥΤΑ της Καβάλας μπορεί πια να επεκταθεί, αφού εξασφαλισθούν τα οικόπεδα των ιδιωτών με απαλλοτρίωση.

Αναφορικά με την πλέον «διάσημη» διεκδίκηση του δήμου περί παραχώρησης των στρατοπέδων, την οποία είχε εξελίξει ως ένα ικανοποιητικό σημείο ο πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών Θόδωρος Μουριάδης, η διοίκηση συνέχισε τις διαπραγματεύσεις. Έτσι είχε ορισθεί το ποσοστό 50 – 50% στη διανομή των εγκαταστάσεων που λόγω της εισφοράς σε γη έφτανε στο ποσοστό 70 – 30% υπέρ του δήμου. Η διοίκηση είχε ξεκαθαρίσει ότι δε σκόπευε να οικοπεδοποιήσει την έκταση αλλά να δημιουργήσει ένα μητροπολιτικό πάρκο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, άρα οι οικοδομές του στρατού θα λάμβαναν πρόσθεση αξία.

Η δήμαρχος εμπιστεύθηκε τους τρεις πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας ότι θα μπορούσαν να τακτοποιήσουν το θέμα μέσω του πρώην υφυπουργού κ. Ήσυχου. Κατά την προηγούμενη περίοδο δεν υπήρξε αποτέλεσμα, αλλά οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και κυρίως θα εστιαστούν στο επιχείρημα ότι η κατασκευή του μητροπολιτικού πάρκου θα ευνοήσει και τα σχέδια του στρατού. Η κ. Τσανάκα είναι σίγουρη ότι οι βουλευτές πήραν το «μάθημά» τους και μελέτησαν τη μέθοδο δράσης των συναδέλφων τους προς εξυπηρέτηση των τοπικών τους συμφερόντων. Ήδη, τα πρώτα σημάδια που έλαβε η κ. Τσανάκα εκ μέρους των βουλευτών είναι ενθαρρυντικά, βάσει τα ενημέρωσης που έλαβε.

Η δήμαρχος ενημέρωσε λεπτομερώς το βουλευτή Δημήτρη Εμμανουηλίδη για το έργο του λιμανιού κι εκείνος ανέλαβε να συνεννοηθεί με τους συναδέλφους του για την προώθηση του θέματος. Η Δήμητρα Τσανάκα θα πραγματοποιήσει διήμερο ταξίδι στην Αθήνα την Τρίτη και Τετάρτη. Θα παραστεί στη συνεδρίαση της επιτροπής υγείας της ΚΕΔΕ όπου μεταξύ των άλλων θα συζητηθεί ο κανονισμός λειτουργίας των παιδικών σταθμών και το θέμα των προσφύγων. Η δήμαρχος θα επισκεφθεί και το ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με το έργο του λιμανιού, για το οποίο η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Αναστασία Ιωσηφίδου απέστειλε εξώδικα προς όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Η δήμαρχος θα προσπαθήσει να διευκρινίσει εάν ισχύει το σενάριο να εξαιρεθούν προς το παρόν από το έργο οι αντιπλημμυρικές τάφροι ώστε να κατασκευαστούν σε επόμενο χρόνο.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και η παραχώρηση του παλιού νοσοκομείου, υπόθεση που διαχειριζόταν επί πενταετία συγκεκριμένη επιτροπή του υπουργείου οικονομικών και ύστερα από τόσα χρόνια αποφάνθηκε ότι το κτίσμα ανήκει αποκλειστικά στο δημόσιο. Η ικανοποίηση του αιτήματος επί υφυπουργίας του Μιχάλη Τιμοσίδη είχε φτάσει μια ανάσα πριν από την υπογραφή του τότε υπουργού κ. Λοβέρδου, ωστόσο το σκάνδαλο με την παραχώρηση των εκτάσεων στη Μονή Βατοπεδίου είχε φρενάρει την υπόθεση. Το σίγουρο είναι ότι θα εξελιχθεί «παζάρι» για το παλιό νοσοκομείο με την παραχώρηση να σέρνεται επί χρόνια εάν μάλιστα οδηγηθεί σε δικαστική διεκδίκηση. Η δήμαρχος προτιμά να διατηρεί «αποθηκευμένο» το ζήτημα του νοσοκομείου, φοβούμενη ότι δεν αποκλείεται οι «εγκέφαλοι» της Αθήνας να το θεωρήσουν ως καλή περίπτωση για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων.

Επισκεπτόμενη το ΤΑΙΠΕΔ, η Δήμητρα Τσανάκα θα θέσει επίσης το ζήτημα της ακτής Καλαμίτσα και την παραχώρηση του παλιού δικαστικού μεγάρου. Όλα τα θέματα επομένως είναι επί τάπητος. Γι’ αυτό η δήμαρχος θα παραδώσει στα χέρια των βουλευτών τη λίστα των τοπικών διεκδικήσεων, προκειμένου εκείνοι να αναλάβουν την προώθησή τους με το δικό τους «ειδικό βάρος».

Διαβάστε επίσης