• 24 Απριλίου 2024,

Ώρα για νέο αρχηγό – Η μετά Θόδωρου Καλλιοντζή εποχή της παράταξης

 Ώρα για νέο αρχηγό – Η μετά Θόδωρου Καλλιοντζή εποχή της παράταξης

Ραγδαίες ήταν το μεσημέρι της Δευτέρας οι εξελίξεις στην παράταξη ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΡΓΟ του δήμου Καβάλας. Νωρίς το πρωί στο δημαρχείο έφτασε έγγραφο της αποκεντρωμένης διοικήσεως Μακεδονίας – Θράκης με το οποίο τίθεται σε εξάμηνη αργία ως πειθαρχική ποινή ο επικεφαλής Θόδωρος Καλλιοντζής. Όταν το μεσημέρι η πληροφορία επιβεβαιώθηκε κι αφού προηγουμένως αντίγραφο της απόφασης επιδόθηκε στον πρώην νομάρχη, τότε εκείνος απάντησε με επιστολή παραίτησης του. Έτσι αφού πρώτα τέθηκε σε αργία, στη συνέχεια παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος με μια σύντομη επιστολή, την οποία και παρέδωσε στην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Άννα Σπανδώνη. Στη θέση του Θ. Καλλιοντζή νέα δημοτική σύμβουλος θα ορκιστεί εντός των ημερών η δικηγόρος Αναστασία Ιωσηφίδου. Ενώ στις 9:00 το βράδυ της Τρίτης η παράταξη επρόκειτο να αποφασίσει για το νέο επικεφαλής.

Το θέμα είχε ήδη συζητηθεί στο εσωτερικό της δημοτικής παράταξης, όπου ο κ. Καλλιοντζής είχε γνωστοποιήσει την πρόθεση παραιτήσεώς του, χωρίς ωστόσο να θέσει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Νίκος Κιοσσές. Ο οποίος νωρίς το πρωί της Τρίτης διευκρίνισε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση του επικεφαλής. Ως βασικότερο λόγο επικαλέστηκε την έλλειψη ελεύθερου χρόνου προκειμένου να αναλάβει την τόσο υπεύθυνη θέση του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης.

Ο Νίκος Κιοσσές μας γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προτείνει στα μέλη της παρατάξεως να επιλέξουν το νέο επικεφαλής αλλά με χρονικό ορίζοντα έως τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Η δε θέση δε θα δίνει επ’ ουδενί στο νέο αρχηγό οποιοδήποτε προβάδισμα έναντι οιουδήποτε αποφασίσει να ηγηθεί της παρατάξεως στις δημοτικές εκλογές του 2014. Τη δέσμευση θα οφείλει να τη λάβει ο επιλεγόμενος εφόσον η παράταξη διαθέτει πολλά και ικανά στελέχη, κάποιο από τα οποία θα μπορέσει να εκπροσωπήσει τη δημοτική ομάδα αλλά και γενικότερα τον πολιτικό χώρο που στήριξε την ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΡΓΟ το 2010.

Κανένα προβάδισμα λοιπόν του νέου αρχηγού, κατόπιν ρητής δηλώσεως σκόπευε να απαιτήσει από την πλευρά του ο Νίκος Κιοσσές, ασχέτως εάν ο επικεφαλής θα έχει τη δυνατότητα να θέσει δημαρχιακή υποψηφιότητα σε περίπτωση που κάτι ανάλογο θα είναι επιθυμητό. Κατά την άποψη του κ. Κιοσσέ, κανένα ρόλο δε θα πρέπει διαδραματίσει το κόμμα της ΝΔ στην εσωτερική διαδικασία επιλογής του νέου επικεφαλής. «Είναι αδιανόητο η παράταξη να μη διαθέτει καίριο λόγο στα τεκταινόμενα ενόψει των επόμενων δημοτικών εκλογών. Αυτό δε σημαίνει ότι ο επόμενος υποψήφιος δήμαρχος θα πρέπει οπωσδήποτε να προέρχεται από την παράταξη. Πολλά ειπώθηκαν κι ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα σχετικά με διάφορες υποψηφιότητες και μάλιστα ερήμην της παράταξης», σημείωσε με νόημα ο Νίκος Κιοσσές.

 

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΝΟΔΕ

Αναφερόμενος στις εξελίξεις και την επιλογή του νέου επικεφαλής, ο αντιπρόεδρος της βουλής Γιώργος Καλαντζής αποφάνθηκε ότι η διαδικασία ανάδειξης είναι μια καθαρά εσωτερική αρμοδιότητα. Παρόλα αυτά, έκρινε ότι θα ήταν ορθό να συναντηθεί με τα μέλη της ομάδας ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κώστας Ευθυμιάδης, ο οποίος έχει λόγο επί του ζητήματος διότι η παράταξη είχε στηριχθεί από τη ΝΔ μέσω επίσημου χρίσματος. «Φυσικά οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι εκείνοι που θα επιλέξουν το πρόσωπο ως αναφαίρετο δικαίωμά τους, αν και θα ήταν καλό να ακούσουν και την άποψη του κ. Ευθυμιάδη», επεσήμανε ο κ. Καλαντζής ενώ ξεκαθάρισε ότι ο νέος αρχηγός δε θα διαθέτει οποιοδήποτε προβάδισμα σε επίπεδο δημαρχιακής υποψηφιότητας. Κι αυτό διότι ο υποψήφιος δήμαρχος του κόμματος θα πρέπει να πληροί υψηλότατες προϋποθέσεις.

Τα μέλη της παρατάξεως ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΡΓΟ και στελέχη της ΝΔ, είναι μεν αξιόλογα άτομα. Ωστόσο ο υποψήφιος δήμαρχος επιβάλλεται να απολαμβάνει κοινωνικής αποδοχής, να «κολυμπά» σε όλους τους πολιτικούς χώρους ασχέτως ιδεολογικής τοποθετήσεώς του, να μην εμφανίζεται ακραίος αλλά μετριοπαθής, κυρίως όμως να έχει αποδείξει τις γνώσεις του στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Άρα ο υποψήφιος δεν μπορεί να προέρθει κυριολεκτικά από το «πουθενά», σύμφωνα με την άποψη του Γιώργου Καλαντζή.

Το θέμα σχολίασε και ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης, παρατηρώντας ότι η ανάδειξη του νέου επικεφαλής είναι αρμοδιότητα της δημοτικής παρατάξεως. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι σίγουρα θα ήταν θετική μια επαφή των μελών και με τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Κώστα Ευθυμιάδη. Στο ερώτημα εάν ο νέος αρχηγός θα έχει προβάδισμα σε επίπεδο δημαρχιακής υποψηφιότητας το 2014, ο κ. Πασχαλίδης απάντησε: «Αυτό θα πρέπει να το σκεφτούν εκείνοι που θα τον επιλέξουν».

 

Διαβάστε επίσης