• 18 Μαΐου 2024,

10 εποχιακούς προσλαμβάνει η Περιφέρεια ΑΜΘ – Κτηνίατρος και οδηγός θα καλύψουν κενά στην Π.Ε. Καβάλας

 10 εποχιακούς προσλαμβάνει η Περιφέρεια ΑΜΘ – Κτηνίατρος και οδηγός θα καλύψουν κενά στην Π.Ε. Καβάλας

Με ομόφωνη απόφαση που έλαβε πριν από μία εβδομάδα το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ, κατατέθηκε πρόταση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης για την πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου τόσο στις κεντρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας όσο και στις 5 περιφερειακές ενότητες. Πρόκειται για 10 συνολικά άτομα, η μισθοδοσία των οποίων θα καλυφθεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Η διαδικασία για τους ΟΤΑ όλης της Ελλάδας λήγει σήμερα, δηλαδή μέχρι σήμερα 5 Μάρτη πρέπει Περιφέρειες και Δήμοι σε όλη τη χώρα να γνωστοποιήσουν τις σχετικές προτάσεις τους στο κράτος μέσω των Αποκεντρωμένων.

Σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η Περιφέρεια ΑΜΘ ζητά: 2 εποχικούς υπαλλήλους για διάστημα 8 μηνών για τις κεντρικές της υπηρεσίες. Από 2 εποχικούς για τις ενότητες Ροδόπης- Έβρου- Καβάλας κι από έναν στις υπόλοιπες δύο ενότητες Δράμας και Ξάνθης. Ειδικότερα για την Π.Ε. Καβάλας ζητείται να προσληφθούν ένας κτηνίατρος και ένας οδηγός με δίπλωμα Δ’ κατηγορίας. Η επιλογή θα γίνει με κριτήρια ΑΣΕΠ, η πρόσληψη θα αργήσει αφού: Το αίτημα πρέπει να εγκριθεί από το κράτος. Αμέσως μετά να αρχίσει η γραφειοκρατική διαδικασία για την κατάθεση και αξιολόγηση των αιτήσεων. Υπολογίζεται ότι το προσωπικό θα αρχίσει να εργάζεται αρχές του προσεχούς Καλοκαιριού.

Με την ευκαιρία συζήτησης του θέματος στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την προηγούμενη Δευτέρα, αναδείχθηκε το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στις υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ. Η εισήγηση αναφέρει ότι από το 2011 έως σήμερα οι υπάλληλοι στις 5 ενότητες είναι 518 λιγότεροι. Οι περισσότερες αποχωρήσεις οφείλονται σε συνταξιοδότηση παλαιών υπαλλήλων, που φυσικά και δεν αντικαταστάθηκαν. Η εισήγηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο περιγράφει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού ως εξής:  «Η εικόνα του προσωπικού της Περιφέρειας όπως εκτιμάται για την επόμενη τετραετία, είναι άκρως ανησυχητική καθώς σχεδόν για όλες τις υπηρεσίες δημιουργείται πρόβλημα λειτουργίας. Πέρα από τις προβλεπόμενες αποχωρήσεις, μείζον ζήτημα αναδεικνύεται και η περαιτέρω γήρανση των εναπομεινάντων υπαλλήλων. Το πρόβλημα οξύνεται όσο θα αυξάνονται οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης ενώ οι προσλήψεις θα είναι ελάχιστες, το ίδιο και οι μετατάξεις προσωπικού. Είναι φανερό πλέον ότι, με το υπάρχον δυναμικό είναι σχεδόν αδύνατη η έστω στοιχειώδης λειτουργία των επιτελικών υπηρεσιών της ΠΑΜΘ αλλά παραμένει προβληματική και η λειτουργία των οργανικών μονάδων των περιφερειακών ενοτήτων της ΠΑΜΘ. Είναι σημαντική επομένως η έστω και μικρή ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό ακόμη και συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, προκειμένου να καλυφθούν έστω και πρόσκαιρα ανάγκες των υπηρεσιών της Περιφέρειας».

Στην Π.Ε. Καβάλας το πρόβλημα είναι οξύτατο και φυσικά δεν λύνεται με δύο εποχιακούς που θα προσληφθούν μέσω της διαδικασίας που ήδη αναφέρθηκε. Όπως έχουν δηλώσει τόσο ο κ. Μαρκόπουλος όσο και η κ. Κοχλιαρίδου (πρόεδρος των εργαζομένων στην Π.Ε. Καβάλας) υπάρχουν υπηρεσίες και τμήματα στο διοικητήριο με έναν μόνο εργαζόμενο. Πιο γνωστό είναι το παράδειγμα της Πολιτικής Προστασίας Καβάλας όπου εργάζεται μόνο ο κ. Σταύρος Κιβράκης. Τον οποίο βοηθά με εθελοντική εργασία ο απόστρατος αξιωματικός της Π.Υ. κ. Παναγιώτης Ντικούδης. Σύμφωνα με το σύλλογο των εργαζόμενων στην Π.Ε. Καβάλας, στη διάρκεια του 2017 η κατάσταση της έλλειψης προσωπικού παρέμεινε σχετικά στάσιμη. Οι περισσότερες δηλαδή αποχωρήσεις (χωρίς να υπάρχει αντικατάσταση του προσωπικού που αποχωρεί) σημειώθηκαν το 2016 και νωρίτερα.

*Δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην εφημερίδα της κυβέρνησης η οριστική απόφαση για την μετάταξη μηχανικού από την Τεχνική Υπηρεσία της Π.Ε. Καβάλας σε αυτήν της Θεσσαλονίκης.

 

Διαβάστε επίσης