μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ακόμη και χθες Δευτέρα συνεχίστηκαν τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας πέριξ του νέου δικαστικού μεγάρου. Άρχισαν ακόμη περισσότερα, την περασμένη Παρασκευή το πρωί και δεν λένε να τελειώσουν. Όπως ακούμε στην Α.Δ. Καβάλας καταργήθηκαν ρεπό, ανακλήθηκαν άδειες κτλ. Μα τόσο σοβαρός λόγος υπήρξε για αυτήν την κινητοποίηση;

==============================================================================

Μια καλή συζήτηση αρκεί. Καταλάβαμε χθες αναλυτικά το τι έκανε και το τι δεν έκανε η ΔΕΥΑΚ σχετικά με το πρόβλημα των νιτρικών, το οποίο παρουσιάζεται συχνά στο νερό της ύδρευσης του Ζυγού. Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει, χρειάστηκε να μιλήσουμε για 15 περίπου λεπτά με τον γενικό της διευθυντή. Δυστυχώς αυτή η συζήτηση ενώ υπήρχε ευκαιρία, δεν έγινε στη λαϊκή συνέλευση του Σαββάτου. Για αυτό ευθύνεται κυρίως ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ. Ευθύνες έχουν και οι πολίτες, που έπρεπε (όπως αποδείχθηκε) να μη διακόψουν τον κ. Άγγελο Λογκάρη.

 

Η ΔΕΥΑΚ προσπάθησε λοιπόν να κάνει ότι είναι δυνατόν για την επίλυση του προβλήματος, αρχίζοντας από τη σύσκεψη του περασμένου Ιουνίου. Επειδή έχει τα δικά της ζητήματα (γραφειοκρατία- έλλειψη προσωπικού κτλ), επειδή το πρόβλημα δεν είναι απλό κι επειδή η γεώτρηση (η κάθε γεώτρηση) έχει ένα μεγάλο ρίσκο τελικά δεν κατάφερε και πολλά. Έχει ωστόσο τη διάθεση να εντείνει τις προσπάθειες της ώστε σε έναν χρόνο από σήμερα (το αργότερο) κάτι πιο ουσιαστικό να καταφέρει.

 

Δεν μπορούμε παρά να την περιμένουμε. Άλλη επιλογή δεν υπάρχει. Αντίθετα, δεν γνωρίζουμε αν θα την περιμένουν το ίδιο άνετα οι κάτοικοι του Ζυγού. Σημειώστε ότι για τα βρέφη που διαμένουν στο χωριό, η διεύθυνση Υγείας συστήνει το νερό της βρύσης πρώτα να βράζεται. Μετά (μόνο για τα βρέφη) να χρησιμοποιείται. Δεν είναι μικρό πράγμα. Δεν είναι λεπτομέρεια ή ασήμαντη παρατήρηση. Είναι μια οδηγία που πρέπει να υπάρξει και γραπτώς, η οποία προέκυψε από τη συνέλευση του Σαββάτου.

 

Στη Λημνιά η ΔΕΥΑΚ πασχίζει να βρει νερό από το 2016 τουλάχιστον. Η επιχείρηση γνώριζε το πρόβλημα από το 2014. Ίσως και νωρίτερα. Αν λοιπόν αφετηρία των ενεργειών της δεν είναι η σύσκεψη του 2017 αλλά κάτι ακόμη πιο παλιό, τότε σίγουρα άργησε. Ας κοιτάξει από εδώ και πέρα να καλύψει το χαμένο έδαφος. Γνωρίζει ότι πρέπει να τρέξει. Όσο για το Δήμο Καβάλας, ας της δώσει περισσότερα χρήματα απ’ όσα της δίνει έτσι κι αλλιώς. Τα έργα των γεωτρήσεων και των δικτύων των γεωτρήσεων στοιχίζουν. Καλώς ή κακώς στοιχίζουν περισσότερα χρήματα από ότι μια εκδήλωση ή ένα φεστιβάλ.

 

Διαμαρτύρονται συμπολίτες επειδή χθες το πρωί, την ώρα της προσέλευσης των μαθητών στο σχολείο, περίμεναν ουρά με τα αυτοκίνητα τους στην οδό Υψηλάντου. Περίμεναν όχι ένα αλλά δύο απορριμματοφόρα! Το ένα μάζευε τα σκουπίδια, το άλλο τα ανακυκλώσιμα υλικά.

 

«Κοντέψαμε να χάσουμε το κουδούνι» έλεγαν οι γονείς για τα παιδιά τους. Παραδέχονται ότι πρώτη φορά υπήρξε αυτή η κακή σύμπτωση των δύο απορριμματοφόρων, ζητούν (δίκαια φυσικά) το χθεσινό γεγονός να μην επαναληφθεί.

 

Επανερχόμαστε στη συνέλευση του Ζυγού. Όσοι φώναζαν περισσότερο ήταν όλοι (ή οι περισσότεροι) ψηφοφόροι της διοίκησης. «Να μην σας ξαφνιάζει καθόλου το γεγονός. Αν δήμαρχος ήταν ο Σιμιτσής, θα φώναζαν περισσότερο οι ψηφοφόροι του» μας είπε άνθρωπος με εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι γίνεσαι περισσότερο απαιτητικός σε μια διοίκηση αν την έχεις ψηφίσει κιόλας. Αν αντίθετα ψήφισες άλλον υποψήφιο, τότε κρατάς την ψυχραιμία σου ευκολότερα. Παρακολουθείς από απόσταση.

 

Στην ίδια συνέλευση παραβρέθηκε και ο πρώην βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης. Προτίμησε να κάτσει αρκετά πίσω, βρίσκονταν μεταξύ των κατοίκων του χωριού. Παρακολουθούσε τόσο προσεκτικά την κουβέντα που νόμιζες ότι ο κ. Πασχαλίδης διαμένει στο Ζυγό!

 

Έχει απόλυτο δίκιο ο Χρήστος Τσοχαταρίδης όσον αφορά τις ευθύνες των αγροτών. Είναι υπερβολική η αντίδραση (στα λόγια Τσοχαταρίδη) του κ. Καλπακίδη. Όταν ένα πράγμα είναι «φως φανάρι» δε ζητάς και δήλωση του νόμου 105…

 

Κι επειδή η ενασχόληση με τα κοινά δεν προσφέρει μόνο διαμαρτυρίες, ας σημειώσουμε τα καλά λόγια των εκπροσώπων του συλλόγου ΑμΕΑ προς την κ. Δρακονάκη. Αυτά ακούστηκαν την Κυριακή, στη συνέλευση του συλλόγου. Η κ. Δρακονάκη ήταν παρούσα κι έτσι άκουσε αυτά που έπρεπε.

 

Ο Θάσιος συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός επανέρχεται στην κρατική τηλεόραση. Στο τέλος του μήνα ξαναρχίζουν οι εκπομπές του για το βιβλίο. Μάλλον στην ΕΤ2. Κατά το παρελθόν ο κ. Βασιλικός είχε παρόμοιου θέματος εκπομπή στην ΕΤ3.

 

Ο Σύλλογος των Μυτιληναίων της Καβάλας ήταν στην Ξάνθη την Κυριακή, συμμετείχε στις αποκριάτικες εκδηλώσεις που συνεχίζονται ως την Κυριακή. Τη φύλαξη των εγκαταστάσεων των οποίων ανέλαβε μέσω διαγωνισμού επιχείρηση από την Καβάλα.

 

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δ.σ. του Επιμελητηρίου διαμαρτύρονται και πάλι. Επειδή το συμβούλιο δεν συνεδριάζει. «Θα συνεδριάσουμε όταν υπάρξουν θέματα» απαντά ο Μάρκος Δέμπας. Όσο για την εκκρεμότητα μη εκλογής προέδρου σε δύο τμήματα (τουρισμού και μεταποίησης), αυτή η εκκρεμότητα δεν έχει καμία σχέση με τις συνεδριάσεις της διοίκησης του φορέα.

 

Πολύ ενδιαφέρουσα η ερώτηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου σχετικά με τα απαραίτητα έργα (αργούν υποστηρίζει) στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Θυμόμαστε ή μαθαίνουμε με την ευκαιρία ,ότι τη βασική ευθύνη της περιοχής την έχει η Αρχαιολογική υπηρεσία. Αυτή ωριμάζει και το Καλοκαίρι εκτελεί τις απαραίτητες εργασίες. Οι οποίες θα αναβαθμίσουν την περιοχή που λόγω Ουνέσκο θα έχει μεγαλύτερη προβολή, περισσότερους επισκέπτες.

 

Την ημέρα της γιορτής των ερωτευμένων επέλεξε το Δημοτικό Ωδείο για την κοπή της βασιλόπιτας της Φιλαρμονικής. Τα υπόλοιπα τμήματα του Δ. Ωδείου έκοψαν πίτα την Παρασκευή το απόγευμα: Η Διοίκηση και η Διεύθυνση του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας προσκαλούν τα μέλη και τους φίλους της Φιλαρμονικής στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του 2018. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα δοκιμών της Φιλαρμονικής (κτίριο πρώην Λαογραφικού Μουσείου), Φιλίππου 4, την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου στις 6 μμ. Ελάτε να γνωριστούμε και να γιορτάσουμε το Νέο Έτος!

 

Δεν το είπε μόνο, το έγραψε κιόλας. Κατά την Αναστασία Ιωσηφίδου στόχος της Καβάλας είναι να υποδειχθεί από τον ΕΟΤ ως η γαστρονομική πρωτεύουσα της Ελλάδας το 2019. Η κ. Ιωσηφίδου σημειώνει: «Η είδηση παίζει σε όλες τις τουριστικές ιστοσελίδες. ” Ο γαστρονομικός τουρισμός “ηγέτης” στα ταξίδια το 2018.” Όταν το 2016 η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας αποφάσιζε την ανάδειξη της γαστρονομικής μας ταυτότητας κανένας σχεδόν δεν μας “πίστεψε” Σήμερα που όλες οι περιφέρειες και οι δήμοι προσπαθούν να οργανωθούν στον τομέα αυτό, η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και ο Δήμος Καβάλας βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο , επιμορφώνοντας τους επαγγελματίες του δήμου μας λίγο πριν να εφοδιάσουν τις επιχειρήσεις τους με το σήμα ποιότητας “Καβάλα Ιστορίες Γεύσεις – Kavala Tales of Taste” . Σήμερα που όλοι ζητούν από εμάς να τους παράσχουμε τεχνογνωσία προκειμένου να προλάβουν , εμείς τώρα πια εστιάζουμε σε ένα στόχο . Καβάλα 2019 Γαστρονομική Πρωτεύουσα της Ελλάδας».

Εκδηλώσεις στην Καβάλα

Μετά από αρκετό καιρό, επανήλθαν στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου της Καβάλας θέματα ημερήσιας διάταξης -έγκρισης δαπανών εκδηλώσεων. Στη χθεσινή του συνεδρίαση του Δημοτικό Συμβούλιο επρόκειτο να εγκρίνει τις ακόλουθες:

*Ο Δήμος Καβάλας και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού συνδιοργανώνουν επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 80 χρόνων Οδηγισμού στην πόλη της Καβάλας που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Φεβρουαρίου 2018 στο αρχαιολογικό μουσείο. Ο Δήμος Καβάλας στηρίζει την παραπάνω εκδήλωση αναγνωρίζοντας το εθελοντικό έργο και την αδιάλειπτη προσφορά των στελεχών του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού. Το συνολικό κόστος της παραπάνω εκδήλωσης ανέρχεται στο ποσό των 902,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

*Ο Δήμος Καβάλας και η Λέσχη Ποντίων Χορευτών στο πλαίσιο ανταλλαγής πολιτιστικών συλλόγων θα φιλοξενήσει τους χορευτές του Πολιτιστικού Συλλόγου Πάστρα Κεφαλονιάς «Παλιόκαστρο» που θα συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις του διοργανώνει ο Δήμος Καβάλας και η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο της Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δήμογλου» για την Καθαρά Δευτέρα. Το συνολικό κόστος της παραπάνω διοργάνωσης ανέρχεται στο ποσό των 3,500,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

*Ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» θα διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της  Εύκλειας Καράδαγλη με τίτλο: «Εκπνοές» από τις εκδόσεις «Πνοή». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 20:00 στο Αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (2ος όροφος).Για το βιβλίο και τη συγγραφέα θα μιλήσουν και θα διαβάσουν αποσπάσματα οι: Μαρία Παπαδοπούλου, φιλόλογος, Δήμητρα Στογιαννίδου, νομικός σύμβουλος. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Αλέξης Πολίτης, ειδικός πνευμονολόγος Γ.Ν. Καβάλας. Το συνολικό κόστος της παραπάνω εκδήλωσης ανέρχεται στο συνολικό ποσό των  100,00  € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Διαβάστε επίσης