11ο Παιδικό Εφηβικό φεστιβάλ ποντιακών χορών στη Χρυσούπολη

 11ο Παιδικό Εφηβικό φεστιβάλ ποντιακών χορών στη Χρυσούπολη

Με αθωότητα, ζωντάνια, χαρά και πάθος, πάνω από 700 μικροί χορευτές των σωματείων του ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης χόρεψαν με τα χέρια ενωμένα στο 11ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Απριλίου στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Χρυσούπολης.

Χορευτές των σωματείων του Έβρου, της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Καβάλας και της Δράμας έδωσαν το ετήσιο ραντεβού τους, φόρεσαν το πιο θερμό χαμόγελό τους και οδήγησαν τους δεκάδες θεατές στη γη του Πόντου.

Την αυλαία του 11ου Παιδικού-Εφηβικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών άνοιξαν τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», τα οποία έψαλαν τα κάλαντα των Βαΐων και αναβίωσαν το έθιμο του Πόντου που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα στην Κομοτηνή. Μάλιστα προσέφεραν στον κόσμο τα παραδοσιακά κερκέλια. Σημαντική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η βράβευση δύο σπουδαίων προσωπικοτήτων του ποντιακού ελληνισμού, του Νίκου Ζουρνατζίδη, για την τεράστια και πολύτιμη συμβολή του στην έρευνα, καταγραφή, μελέτη και ανάδειξη των ποντιακών χορών, και της αείμνηστης Αικατερίνης (Καίτης) Ελευθεριάδου, για την προσφορά της στον ποντιακό πολιτισμό. Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε η ανιψιά της Στέλλα Χατζημιχαηλίδου.

«Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον της χώρας. Όσο υπάρχουν αυτά, δεν θα ζήσουμε άλλες χαμένες πατρίδες» ανέφερε στο λόγο του ο δήμαρχος Νέστου Ευάγγελος Τσομπανόπουλος, ο οποίος έκλεισε τον χαιρετισμό του επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γρηγόρης Κεσαπίδης ανέφερε: «Οι απόγονοι ενός γενοκτονημένου λαού μάς δίνουν το μήνυμα ότι 100 χρόνια μετά, είναι ακόμα εδώ και δίνουν το παρών», ενώ η αντιπρόεδρος της ΠΟΕ Χρύσα Μαυρίδου δήλωσε από το βήμα της εκδήλωσης: «Όσο τα παιδιά μας σφίγγουν γερά τα χέρια τους, σε αυτούς τους κυκλωτικούς μας χορούς, όσο συνεχίζουν να ανταμώνουν με την ιστορική μνήμη και παράδοση, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα, Ας τους το εξασφαλίσουμε».

Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Νέστου Ευάγγελος Τσομπανόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι ποντιακών-πολιτιστικών σωματείων. (Πηγή Pontos-news.gr)

Διαβάστε επίσης