12 μικροβιολόγοι του Ν. Καβάλας κάνουν τεστ κορωνοϊού (PCR)

 12 μικροβιολόγοι του Ν. Καβάλας κάνουν τεστ κορωνοϊού (PCR)

Στην ιστοσελίδα του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας υπάρχει ανακοίνωση όπου αναφέρονται συγκεκριμένα οι 12 μικροβιολόγοι της πόλης και του Νομού που κάνουν τεστ κορωνοϊού (PCR). Τις λεπτομέρειες της διαδικασίας τις μαθαίνουμε από την πρόεδρο του συλλόγου κ. Αναστασία Αντωνίου. Η οποία εκτός όλων των άλλων επαναλαμβάνει ότι οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν.

Η συνέντευξη της Αναστασιάδης Αντωνίου

Ερ: Στην ιστοσελίδα σας υπάρχει ανακοίνωση του συλλόγου όπου 12 μικροβιολογικά εργαστήρια στο νομό μας μπορούν να κάνουν τα τεστ για τον κορωνοϊό.  Είναι τα μοριακά τεστ PCR.

Απ: Ακριβώς, Είναι ο μοριακός έλεγχος για τη διάγνωση του κορωνοϊού και είναι η μόνη αξιόπιστη εξέταση μέχρι στιγμής.

Ερ: Πως γίνεται; Παίρνουν δείγματα από το εργαστήριο και τα στέλνουν στη Θεσσαλονίκη ή κάπου αλλού;

Απ: Το ιδανικότερο είναι να παίρνονται τα δείγματα στο σπίτι του ασθενή από τον γιατρό να τηρεί όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας, δηλαδή την ποδιά, τη μάσκα, τα γάντια, την προσωπίδα. Στα εργαστήρια να παίρνονται σε δωμάτιο που είναι μόνο για λήψη αυτού του δείγματος. Να έχει διαφορετική είσοδο από την κεντρική του εργαστηρίου.

Ερ: Αυτό είναι δύσκολο όπως είναι τα μικροβιολογικά εργαστήρια σε όλο τον  νομό.

Απ: Είναι πολύ δύσκολο αλλά όλα είναι δύσκολα σε αυτή την πρωτόγνωρη πανδημία. Θα πρέπει να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα αν δεν θέλουμε να υπάρχει διασπορά και να έχουμε καμία έκρηξη επιδημίας στο νομό. Πρέπει να είμαστε όλοι σοβαροί και περισσότερο απ` όλους οι γιατροί.  Καλό θα είναι να υπάρχει συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό γιατί δεν μπορεί ο καθένας να κάνει αυτή την εξέταση.  Θα προκαλέσουμε συμφόρηση στα εργαστήρια και τα δικά μας αλλά και τα κεντρικά στη Θεσσαλονίκη τα οποία στέλνονται τα δείγματα.  Επειδή όπως καταλαβαίνετε λόγω τουρισμού θα αυξηθούν αυτά τα δείγματα, καλό είναι να γίνονται δειγματοληψίες από ανθρώπους που έχουν τη  συμπτωματολογία  ή  που έρχονται από ύποπτες χώρες.

Ερ: Το μήνυμα του ιατρικού συλλόγου, οι συμπολίτες που μας ακούν και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αυτά τα τεστ επιλέγοντας τους ιδιώτες μικροβιολόγους του νομού να μην πηγαίνουν όλοι μαζί στα καλά καθούμενα, μόνο όσοι είναι άρρωστοι.

Απ: Μετά από συνεννόηση με παθολόγο, γενικό ιατρό, πνευμονολόγο, ΩΡΛ τις ειδικότητες που ασχολούνται με τον κορωνοϊό, να συμβουλεύονται πρώτα αυτούς τηλεφωνικά ή και μετά από εξέταση από τους συγκριμένους γιατρούς πάντα είπαμε στο σπίτι τους, καλό είναι να αποφεύγουν επισκέψεις σε ιατρεία  Και αν πηγαίνουν αυτό να γίνεται μετά από συνεννόηση με το γιατρό για να τηρούνται πάλι εκεί  τα μέσα ατομικής προστασίας.  Είναι καλό που τα εργαστήρια ασχολούνται με την διεκπεραίωση αυτών των δειγμάτων γιατί τώρα θα έχουμε αρκετά κρούσματα πιστεύω με την είσοδο των τουριστών και  σε ξενοδοχειακές μονάδες οπότε είναι απαραίτητο να λαμβάνονται δείγματα και να δίνονται απαντήσεις πολύ γρήγορα. Να μην κωλυσιεργούν σε δωμάτια καραντίνας και στα ξενοδοχεία καραντίνας.

Ερ :Πόσο θα στοιχίζει αυτή η εξέταση;

Απ: Αυτή η εξέταση κοστίζει στα ιδιωτικά έως τα 120 ευρώ γιατί δεν είναι μόνο η δειγματοληψία, είναι η μεταφορά του δείγματος και το κόστος στο κεντρικό εργαστήριο. Όμως   υπάρχει συνταγογράφηση μέσω ΕΟΠΥ όταν τηρεί τα κριτήρια για τη διενέργεια της, δηλαδή όταν πράγματι ο ασθενής έχει συμπτωματολογία  και την υπογράφει στο παραπεμπτικό  γιατρός ιδιώτης.

Ερ: Τι ακούτε;  Πηγαίνει ο κόσμος, όσοι έχουν πυρετό ή το αποφεύγουν ;

Απ: Ακούω ότι αρκετοί προβαίνουν σε αυτή την εξέταση, αρκετοί που έρχονται από το εξωτερικό για διακοπές ή Έλληνες που ήταν στο εξωτερικό. Αλλά πηγαίνουν υποχρεωτικά  και όσοι μπαίνουν για χειρουργείο. Στους ιδιώτες πηγαίνουν πολίτες που θα μπούνε για τα τακτικά χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές αλλά και αυτοί που έχουν  συμπτωματολογία ύποπτη.

 

Διαβάστε επίσης