• 23 Μαΐου 2024,

140 φωτογραφίες για το δράμα των προσφύγων

 140 φωτογραφίες για το δράμα των προσφύγων

Εγκαινιάζεται σήμερα το απόγευμα στο ισόγειο της δημοτικής καπναποθήκης έκθεση φωτογραφίας με θέμα τις περιπέτειες και το δράμα των προσφύγων που έχει τίτλο «Δρόμοι επιβίωσης». Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης φθάνει σήμερα στην Καβάλα ο πρόεδρος της βουλής Νίκος Βούτσης. Χθες δόθηκε συνέντευξη τύπου από όλους όσους υποστηρίζουν την έκθεση και την τελετή των εγκαινίων.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στην Παιδόπολη, όπου ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ Σωτήρης Σωτηριάδης δήλωσε πως η έκθεση αφορά στη διαδρομή την οποία διένυσαν οι πρόσφυγες από τη Συρία έως τη χώρα μας και όχι μόνο. Η έκθεση, είπε ο κ. Σωτηριάδης, αποτυπώνει την πόνο και τη φτώχεια των ανθρώπων.

Το ίδρυμα της βουλής για τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία που οργανώνει την έκθεση εκπροσώπησε η κ. Άννα Πέγγιου. Σημείωσε ότι  έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες 43 φωτογράφων. Μάλιστα στην Καβάλα βρίσκονται και οι 140 φωτογραφίες της εκθέσεως που για πρώτη φορά εκτέθηκαν το 2016 στο κοινοβούλιο. Η Μάρθα Βέρρου, υπεύθυνη του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο κόκκινο» Καβάλας παρατήρησε ότι στην τελετή των εγκαινίων θα συμμετάσχει η χορωδία φίλων μουσικής και θεατρικό τμήμα του 2ου λυκείου Καβάλας, το οποίο θα παρουσιάσει μικρή παράσταση με θέμα το προσφυγικό.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος του Φωτογραφικού Ομίλου Ηλίας Κουμουλίδης ενημέρωσε ότι το απόγευμα της Τρίτης στη δημοτική καπναποθήκη θα πραγματοποιηθεί ομιλία – συζήτηση με θέμα «Η φωτογραφία ως τέχνη και ως είδηση». Με πολύ δύσκολη δουλειά άρχισε χθες το πρωί η τοποθέτηση των φωτογραφιών σε τέσσερις διαφορετικούς χώρους της δημοτικής καπναποθήκης. Όλες οι φωτογραφίες έχουν την ίδια διάσταση 57Χ40 εκατοστά, αναφέρονται στον πόλεμο της Συρίας και στα όσα άφησε πίσω του ως εισαγωγή. Στη συνέχεια αναφέρονται στο προσφυγικό πρόβλημα, στο μεγάλο ταξίδι των προσφύγων από τη Συρία προς την Τουρκία κι ακόλουθα προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Διαβάστε επίσης