• 29 Μαΐου 2022,

Μικρά Πρωϊνά

 Μικρά Πρωϊνά

Η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και θα αρχίσει σχετικά νωρίς. Στις 6 το απόγευμα. Πρόκειται για μια συνεδρίαση διαφορετική απ’ όλες τις άλλες. Κατά κάποιο τρόπο δεν θα είναι μόνο συνεδρίαση. Θα είναι μια «πλατιά» αναλυτική συζήτηση περί του νέου λιμανιού, στην οποία θα μιλήσουν Δήμαρχος και Δημοτικοί Σύμβουλοι. Και όχι μόνο. Προσκλήθηκαν να λάβουν μέρος ο Πρόεδρος και Δ. Σύμβουλος του ΟΛΚ Αδάμ Κοσμίδης και άλλοι πολλοί. Μέχρι κι ο πρώην Υπουργός Γιάννης Τσακλίδης, επί των ημερών του οποίου δρομολογήθηκε το έργο του νέου λιμανιού. Όλο αυτό το «σκηνικό» το εμπνεύστηκε και το δημιούργησε ο κ. Σιμιτσής. Ο οποίος για τις διευκολύνσεις που τόσα χρόνια παρείχε ο Δήμος Καβάλας στο νέο λιμάνι, ζητά όσο το δυνατό περισσότερα δημοτικά οφέλη. Πιστεύει μάλιστα ότι με αυτή τη συνεδρίαση – «σύσκεψη φορέων» θα πετύχει ευκολότερα τον στόχο του. Την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα έγινε μια … γενική πρόβα. Ο κ. Σιμιτσής συζήτησε το ίδιο θέμα με την δημοτική του ομάδα. Κουβέντα που κράτησε μέχρι αργά.

Ο Δήμαρχος προετοιμάζει και κάτι άλλο, εντελώς διαφορετικό. Εδώ και καιρό προσπαθεί να πείσει τους προέδρους των Νομικών Προσώπων του Δήμου ότι πρέπει να αποδεχθούν μείωση μισθού. Στοχεύει σε μια ήπια περικοπή δαπανών, επηρεασμένος από το γενικότερο κλίμα που σήμερα επικρατεί στην Ελλάδα. Οι πρόεδροι άκουσαν τα λόγια του Δημάρχου, στραβομουτσούνιασαν αλλά τι θα κάνουν; Θα δεχθούν την μείωση, θέλουν δε θέλουν.

Υπό αυτές τις συνθήκες ξεκινά η νέα εβδομάδα. Με μια συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου «μαμούθ», με ζέστη αλλά και έντονο προβληματισμό για τα όσα έρχονται το Φθινόπωρο. Η Κυβέρνηση αποφάσισε οριστικά την εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, επιμένει σε χαμηλό αφορολόγητο αλλά …. διευκολύνει τους πολίτες αφού τους επιτρέπει να πληρώσουν τον φόρο τους (και αυτόν τον φόρο τους) με περισσότερες των τριών δόσεις. Σε αυτόν τον φοβερό… παράδεισο ζούμε και αναπνέουμε. Αυτές τις ανεπανάληπτες συγκινήσεις ζούμε την μια πίσω από την άλλη. Κι όποιος αντέξει. Κυριολεκτικά όποιος αντέξει….

Το σώμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης επιστρέφει στο Διοικητήριο της Καβάλας για να ψάξει την υπόθεση των εκδηλώσεων που οργάνωσε στην Καβάλα αλλά και στην Αθήνα, Δραμινή δημοσιογράφος. Ο Αρχέλαος Γρανάς έλαβε πρόσφατα σχετική ειδοποίηση ώστε να διευκολύνει τον έλεγχο που θα γίνει με βάση τις οικονομικές συμφωνίες εκείνης της εποχής. Ταυτόχρονα ο έλεγχος θα ασχοληθεί με το αν έγιναν οι εκδηλώσεις που αποτελούν αντικείμενο έρευνας. Τους ελεγκτές ή τον ελεγκτή τους περιμένει πολύ δουλειά. Πλην όμως ο Αντιπεριφερειάρχης είναι διατεθειμένος να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια. Γραφείο με θέα την θάλασσα, κλιματισμό κτλ.

 

Στην μικρή τοπική κοινωνία οι διάφορες ειδήσεις, τα ρεπορτάζ και οι συνεντεύξεις που προβάλουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ελέγχονται. Κοινωνικά. Ελέγχονται καθημερινά. Άλλοτε η δημοσιογραφική δουλειά δικαιώνεται, άλλοτε όχι. Στο θέμα των σχέσεων της Συμπαράταξης Πολιτών με την ΔΗΜΑΡ όλος ο κόσμος λέει (και πιστεύει) ότι στο τέλος οι του Κουβέλη θα φύγουν από την παράταξη Βέρρου. Άσχετα αν οι πρόσφατες δηλώσεις του Βασίλη Τραϊφόρου αφήνουν ανοιχτό και το ενδεχόμενο η συνεργασία να συνεχιστεί. «Θα φύγουν αφού το έχουν ήδη αποφασίσει αλλά δεν μας το λένε» έλεγαν πρόσφατα οι του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Οι οποίοι αφού έμαθαν αναλυτικά τα νέα των εσωτερικών διαδικασιών της ΔΗΜΑΡ, προετοιμάζουν την επόμενη μέρα της Συμπαράταξης Πολιτών. Μόνη, χωρίς τον σύμμαχο και συνεργάτη του 2010.

Αυτό είναι ένα το κρατούμενο. Το άλλο αφορά τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Βέρρο. Πλέον του ασκούν κριτική ότι ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση με μια νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου. Αρκείται μόνο στα όσα συμβαίνουν στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν αναλαμβάνει άλλες πρωτοβουλίες, δεν επισκέπτεται καν τις συνοικίες ή τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Καβάλας. Αυτή η κριτική που τώρα πρωτοακούγεται ίσως είναι η αφετηρία εξελίξεων. Από την πλευρά του ο κ. Βέρρος προσπαθεί να «απαντήσει» κατάλληλα. Για αυτό και ετοιμάζει νέο σχέδιο δράσης από τον Σεπτέμβρη. Έτσι ώστε να επανέλθει δριμύτερος σε κάτι που πλέον είναι στόχος ζωής. Να είναι πάλι υποψήφιος Δήμαρχος της Καβάλας.

Φήμες που δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν σε αυτή τη χρονική στιγμή, περιγράφουν κι ένα ακόμη εσωτερικό πρόβλημα. Πρόβλημα που έχει σχέση με την κινητικότητα που παρατηρείται στο άλλο τοπικό στέκι της Αριστεράς. Κι εκεί γίνονται διάφορες κουβέντες, τις οποίες η Συμπαράταξη Πολιτών μάλλον δεν έχει πληροφορηθεί ακόμη….

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το βράδυ της περασμένης Παρασκευής το διήμερο φεστιβάλ της πόλης με συγκεκριμένο αντιφασιστικό περιεχόμενο. Οι εκδηλώσεις «συριζοποιήθηκαν» (όπως θα έλεγε κι ο Βασίλης Τραϊφόρος) αλλά αυτό δεν ενόχλησε. Ίσα ίσα που ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας το απόλαυσε που ήταν σχεδόν μόνος στην παραλία. Δυστυχώς ενώ το πρόβλημα είναι υπαρκτό και αρκετά μεγάλο, άπαντες οι άλλοι απέφυγαν να εμφανιστούν στις εκδηλώσεις. Λες και όλα αυτά που γίνονται και στην Καβάλα (ρατσιστικά και φασιστικά γεγονότα) δεν τους αφορούν. Πρόκειται για την γνωστή νοοτροπία, την οποία δεν λέμε να την αλλάξουμε. Επειδή την πρωτοβουλία του φεστιβάλ την είχε και ο ΣΥΡΙΖΑ, τα άλλα κόμματα (με τα τοπικά τους στελέχη) έκριναν σωστό να μην εμφανιστούν καθόλου. Κακώς.

 

Ορισμένα πράγματα δεν είναι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ. Είναι προβλήματα όλης της κοινωνίας. Σε αυτές λοιπόν τις εκδηλώσεις έπρεπε να «συναντηθούν» όλοι όσοι ανησυχούν και προβληματίζονται. Όλοι όσοι βλέπουν φασίστες και νεοφασίστες να εκμεταλλεύονται τις περιστάσεις και να «ορμούν» κοινωνικά προκειμένου να προωθήσουν τις αντιδημοκρατικές τους απόψεις. Η απάντηση έπρεπε να ήταν κοινή και δυναμική. Οι άλλοι όμως απουσίαζαν φοβούμενοι ότι αν ήταν παρόντες στις εκδηλώσεις θα επιβράβευαν τον ΣΥΡΙΖΑ… Είναι μάλιστα πιθανό να οργανώσουν τις δικές τους ίδιες εκδηλώσεις για να μας πείσουν ότι τα πάντα τα βλέπουν χωριστά και ανταγωνιστικά. Αλήθεια πότε θα καταλάβουν ότι εκτός από τις υπαρκτές πολιτικές διαφορές υπάρχουν και ζητήματα στα οποία η ενότητα και η κοινή δράση επιβάλλεται;

Όλα αυτά ξεκίνησαν από μια μικρή κι ασήμαντη ανάρτηση στο διαδίκτυο. Στην ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος διαβάσαμε πριν από καιρό για τους ευρωπαίους νεοφασίστες που είχαν σχέδιο να έρθουν και στην Καβάλα. Μετά όμως τις τοπικές αντιδράσεις, όλα άλλαξαν (όπως αναγνώρισε με νεότερη αναφορά της η ίδια πηγή ενημέρωσης): Ξεσηκώθηκαν οι Καβαλιώτες και δεν θέλουν τη σύναξη νεοφασιστών από τον Ιταλία και την Ισπανία της (οργάνωσης «Φάλαγγα») στην πόλη τους. Δεν τσίμπησαν, βλέπετε, ούτε από τα δώρα (φάρμακα, και τρόφιμα και παιχνίδια) που κομίζουν οι νεοφασίστες, όπως λένε. Οι αφίσες για τη σύναξη αυτό το Σαββατοκύριακο έχουν ήδη κυκλοφορήσει, αλλά δεν αναφέρεται η Καβάλα στην περιοδεία τους. Αντιθέτως αναφέρεται η Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγματοποιήσουν και ένα είδος εκδήλωση με θέμα την «Αλληλεγγύη των νεοφασιστών προς τους Έλληνες».

Ίσως είναι πρόωρο και αόριστο αλλά ας το αναφέρουμε. Σχεδιάζεται να γίνει στην Καβάλα (μάλλον τον Σεπτέμβρη) ένα μεγάλο συνέδριο με θέμα την ένταξη των παιδιών roma στην κοινωνική δραστηριότητα, στην εκπαίδευση κτλ. Η πρωτοβουλία ακούμε ότι ανήκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Το οποίο ετοιμάζει προσεκτικά αυτό το συνέδριο, άσχετα αν σε τοπικό επίπεδο δεν υπάρχει ως τώρα καμία επίσημη ανακοίνωση. Η πραγματική είδηση όμως είναι άλλη. Αφορά το ότι το μεγάλο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης επέλεξε να πραγματοποιήσει το συνέδριο στο ΤΕΙ της Καβάλας. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο ιδρύματα έρχονται πιο κοντά. Αρχίζουν να συνεργάζονται κι όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσουν σε αυτήν την οδό. Μέχρι τώρα το ΤΕΙ είχε διάφορες συνεργασίες. Ποτέ όμως τόσο στενή με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης