18χρονος πρόσφυγας από το Πακιστάν εκθέτει έργα ζωγραφικής στο Παλλάδιο

 18χρονος πρόσφυγας από το Πακιστάν εκθέτει έργα ζωγραφικής στο Παλλάδιο

Εγκαινιάστηκε χθες βράδυ στο Παλλάδιο μια διαφορετική έκθεση ζωγραφικής. Για την οργάνωση της οποίας δούλεψαν πολλοί και διάφοροι συμπολίτες. Μια ομάδα ανθρώπων που αθόρυβα αλλά ουσιαστικά στηρίζει τους πρόσφυγες, όσους βρίσκονται αρκετά κοντά μας. Στο δομή του «Ασημακοπούλου». Κεντρικό πρόσωπο ο νεαρός Πακιστανός Μοχάμαντ Σουλεϊμάν. Ηλικίας 18 ετών.

Η ζωγραφική από τον Μοχάμαντ Σουλεϊμάν αναπτύχθηκε το διάστημα που βρίσκεται στην Καβάλα. Τα 18 έργα του (διαφόρων μεγεθών και θεμάτων) προβάλλονται όπως αξίζει στην είσοδο του Παλλάδιου, η οποία άλλαξε. Χρησιμοποιούνται μεγάλα ταμπλό ώστε πάνω σε αυτά να υπάρχουν τα έργα ζωγραφικής. Να προβληθούν όπως πρέπει.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους πίνακες ζωγραφικές έχουν: 1) Η ιστορία του 18χρονου Πακιστανού 2) Οι απόψεις που διατυπώνει.

Τον συναντήσαμε χθες το πρωί στο Παλλάδιο. Η έκθεση ήταν ήδη έτοιμη κι κ. Δανάη Νικήτα μας βοήθησε για την διαδικασία της συνέντευξης. Επιλέχθηκε η πάντα βολική αγγλική γλώσσα. «Είναι η δεύτερη φορά που δίνω συνέντευξη. Η πρώτη ήταν στην υπηρεσία ασύλου στην Αλεξανδρούπολη» είπε στο τέλος της συζήτησης ο Μοχάμαντ Σουλεϊμάν. Οι απαντήσεις του ήταν σύντομες κι ίδιος απέφευγε να χαμογελά. Το καλύτερο χαμόγελο του- με μια φανερή δόση αισιοδοξίας- το άφησε για το τέλος. Όταν φωτογραφήθηκε ανάμεσα στα έργα του.

Η συνέντευξη

Ερώτηση: Όταν το 2016 ξεκίνησες από το Πακιστάν, ποιος ήταν ο τελικός προορισμός;

Απάντηση: Ήθελα να μείνω σε ένα ασφαλές μέρος. Κάπου να νοιώθω ασφαλής. Ψηλά στο βουνό, κοντά στη θάλασσα. Ένα ήρεμο μέρος.

Ερώτηση: Γνώριζες κάτι για την Καβάλα;

Απάντηση: Φυσικά είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στην Καβάλα. Πριν έρθω εδώ δεν γνώριζα απολύτως τίποτα. Με το που ήρθα έμαθα πολλά.

Ερώτηση: Εμείς ξέρουμε ότι στη χώρα σου δεν υπάρχει πόλεμος.

Απάντηση: Στο Πακιστάν έχουμε αρκετές διαμάχες και συγκρούσεις με τρομοκράτες. Κατά κύριο λόγο για θέματα θρησκευτικά.

Ερώτηση: Πως ήταν το ταξίδι από το Πακιστάν ως την Καβάλα; Δύσκολο, όπως γνωρίζουμε από άλλες διηγήσεις προσφύγων;

Απάντηση: Αρχικά πήγα στο Ιράν. Περπάτησα και χρησιμοποίησα Ταξί. Μετά περάσαμε στην Τουρκία. Έζησα εκεί 6 μήνες. Το μέρος είναι επικίνδυνο. Μας έπιαναν… Μας έκαναν επιθέσεις, υπήρχαν ακόμη και δολοφονίες. Δεν υπήρχε οργάνωση. Ζούσα σε ένα παλιό εργοστάσιο. Αντιμετώπισα προβλήματα υγείας λόγω του ότι ο χώρος δεν ήταν καθαρός. Επέλεξα να συνεχίσω προς την Ελλάδα. Αυτό αποφάσισαν οι περισσότεροι. Αν μέναμε στην Τουρκία θα αρρωστούσαμε. Ήρθα στην Ελλάδα από τον ποταμό Έβρο. Από τον Απρίλιο του 2017 βρίσκομαι στη δομή του Ασημακοπούλου. Εκεί τα πράγματα είναι ήρεμα.

Ερώτηση: Ποια είναι η καθημερινότητα σου; 

Απάντηση: Αυτό το διάστημα ασχολούμαι με την έκθεση. Το προηγούμενο διάστημα πήγαινα σε σχολείο, πριν το Καλοκαίρι φυσικά. Κάνω μαθήματα αγγλικών, συμμετέχω σε δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης εντός της δομής. Συνήθως είμαι μέσα στη δομή. Τώρα τελευταία μετέχω σε δραστηριότητες εκτός της δομής.

Ερώτηση: Πόσο πιθανό είναι να μείνεις μόνιμα στην Καβάλα;

Απάντηση: Δεν το ξέρω.

Ερώτηση: Ας μιλήσουμε για την έκθεση…

Απάντηση: Οι πίνακες μου έχουν προκύψει από τη διαχείριση των συναισθημάτων μου το διάστημα που είμαι εδώ στην Καβάλα. Δεν υπάρχει πίνακας που αναφέρεται στα όσα πέρασα. Εγώ σέβομαι όλους τους ανθρώπους που συναντώ. Θεωρώ ότι είμαστε όλοι ίσοι. Για αυτόν τον λόγο δεν υπάρχει κάτι το διαφορετικό στους πίνακες που εκθέτω.

Ερώτηση: Πόσες πιθανότητες δίνεις στον εαυτό σου να γυρίσεις στην πατρίδα σου;

Απάντηση: Δεν θέλω να γυρίσω στο Πακιστάν. Φοβάμαι.

Ερώτηση: Πως σε αντιμετώπισαν οι έλληνες;

Απάντηση: Γνώρισα πολλούς έλληνες που με βοήθησαν. Με σεβάστηκαν. Κι όταν δίνεις σεβασμό, παίρνεις σεβασμό.

Ερώτηση: Λένε ότι πολλοί από τους πρόσφυγες θέλουν να παραπλανήσουν τις αρχές. Δηλώνουν λάθος όνομα και ηλικία. Ξέρεις κάτι για αυτό;

Απάντηση: Μπορώ να απαντήσω για ‘μενα. Το πραγματικό μου όνομα το δήλωσα στις αρχές. Υπάρχει στην κάρτα ασύλου που διαθέτω. Ως καλλιτέχνης έχω ψευδώνυμο. Η ηλικία μου είναι η αληθινή. Δεν έχω να κρύψω κάτι. Αυτό είναι το όνομα μου, αυτή είναι η ηλικία μου. Άλλοι πρόσφυγες λένε ψέματα. Για λόγους προστασίας. Για να μπορέσουν να προχωρήσουν στο ταξίδι τους.

Ερώτηση: Υπάρχει μια μειοψηφία προσφύγων με παραβατική συμπεριφορά. Γνωρίζεις κάτι;

Απάντηση: Ξέρω πρόσφυγες με κακή συμπεριφορά. Οι υπόλοιποι πρόσφυγες (που είναι οι πολλοί περισσότεροι) δεν τους συμπαθούν αφού δε συμφωνούν με όσα κάνουν. Η συμπεριφορά αυτή έχει αρνητικό αντίκτυπο και στους πρόσφυγες της δομής και στην τοπική κοινωνία. Αυτοί με την παραβατική συμπεριφορά δεν είναι πολλοί. Ισχύει η παροιμία της Ελλάδας «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά».

Ερώτηση: Υπάρχει χώρος για επιπλέον πρόσφυγες στο Ασημακοπούλου:

Απάντηση: Ο χώρος δεν επαρκεί για μας που είμαστε εκεί. Είχε τύχει να μένουμε 5 άτομα σε ένα δωμάτιο. Σήμερα εκτιμώ ότι όλοι οι χώροι είναι γεμάτοι.

 

Διαβάστε επίσης