• 16 Οκτωβρίου 2021,

1ο & 6ο Γυμνάσιο Καβάλας: 3ο Βραβείο στον 2ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής & Ψηφιακής Δημιουργίας (video)

 1ο & 6ο Γυμνάσιο Καβάλας: 3ο Βραβείο στον 2ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής & Ψηφιακής Δημιουργίας (video)

3ο Βραβείο απέσπασε η ταινία της ομάδας κινηματογράφου του 1ου Γυμνασίου Καβάλας εξ ημισείας με το 6ο Γυμνάσιο, στον 2ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας «Η ιστορία σου, είναι ιστορία της πόλης σου».

Τον διαγωνισμό διοργάνωσε η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) με το Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών του ΥΠΑΙΘ, το Ιόνιο  Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο  Αιγαίου, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ Α.Ε.).

Η ομάδα κινηματογράφου του 1ου Γυμνασίου Καβάλας ξεκίνησε τις δράσεις της το σχολ. έτος 2010-11, με συντονίστρια τη φιλόλογο κ. Καμίδου Ματούλα και συνεργάτιδα στη συγκεκριμένη ταινία την κ. Κωνσταντά Όλγα, φιλόλογο. Έχει δημιουργήσει μέχρι τώρα εννιά ταινίες μυθοπλασίας και δυο  ντοκιμαντέρ.

Μετά από έρευνα που πραγματοποίησε  στο διαδίκτυο, στη Δημοτική  Βιβλιοθήκη και στα Γενικά Αρχεία του Κράτους,  προχώρησε στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ που βραβεύτηκε και έχει τον τίτλο «Μνήμη απίθανη…». Θέμα του είναι η ιστορία του διδακτηρίου όπου στεγάζεται το 1ο Γυμνάσιο, από τη χρονιά που κτίστηκε έως σήμερα…

Στη  «Μνήμη απίθανη…», οι μαθητές ανατρέχουν σε ιστορικά βιβλία και ντοκουμέντα της εποχής και μέσα από  την αμεσότητα της αφήγησης ανθρώπων που ήταν μαθητές του, μας γνωρίζουν πτυχές της εκπαιδευτικής πραγματικότητας της Καβάλας ήδη από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα αλλά και αργότερα.

Επιχείρησαν  ακόμα να κάνουν μια σύνδεση με το κοντινό παρελθόν και το παρόν μιλώντας για τις τοιχογραφίες που κοσμούν τον 1ο όροφο του κτιρίου, έργα αντάξια της ιστορικότητάς του και παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τις πολιτιστικές δράσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια στο Σχολείο.

Η διάρκεια του  ντοκιμαντέρ είναι  35 λεπτά, αλλά προκειμένου να συμμετέχει στον διαγωνισμό και  αφαιρώντας σκηνές που αφορούσαν στοιχεία του πρόσφατου παρελθόντος και του παρόντος δημιούργησαν ένα δεκάλεπτο  αντίγραφό του. Μ’ αυτό συμμετείχε η ομάδα κι απέσπασε το 3ο βραβείο.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το  ντοκιμαντέρ που διαρκεί 35 λεπτά, το δεκάλεπτο καθώς επίσης και ένα trailer.

http://1gym-kaval.kav.sch.gr/joomla25/index.php/sxolikes-giortes-ekdiloseis/369-sxol-etos-2016-17-draseis-tis-omadas-kinimatografou

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης