1ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ FESTIVAL SAFTAS ERASMUS+ Kαι το βραβείο καλύτερης ταινίας του ευρωπαϊκού φεστιβάλ SAFTAS Erasmus+ πάει στο … Γενικό Λύκειο Νέας ΠεράμουKαβάλας για την ταινία Generation Gap… Revisited

 1ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ FESTIVAL SAFTAS ERASMUS+  Kαι το βραβείο καλύτερης ταινίας του ευρωπαϊκού φεστιβάλ SAFTAS Erasmus+ πάει στο …  Γενικό Λύκειο Νέας ΠεράμουKαβάλας  για την ταινία Generation Gap… Revisited

Bravo!!!  H ταινία μικρού μήκους  Generation Gap… Revisitedτου Γενικού Λυκείου Νέας Περάμου Καβάλας απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας της κριτικής επιτροπής SAFTAS στο ευρωπαϊκό μαθητικό φεστιβάλ κινηματογράφου και θεάτρου, που πραγματοποιήθηκε από 16 έως 19 Απριλίου, στην πόλη LaFleche της Γαλλίας.

Το φιλμ είναι μια σύγχρονη ματιά πάνω σ’ ένα θέμα διαχρονικό και πάντα επίκαιρο, το χάσμα των γενεών. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία στο κανάλι που διατηρεί η ομάδα SAFTAS του ΓΕΛ Νέας Περάμουακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: GENERATIONGAP … REVISITEDΕπίτιμος πρόεδρος του φεστιβάλ ήταν ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης κ. Κώστας Γαβράς. Επιμέρους διακρίσεις έλαβαν η Ισπανική και η Γαλλική ταινία.

Και για όσους δεν το γνωρίζουν, το SAFTAS (StudentsAcademy of Film and Theatre Awards) Erasmus+ είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που σκοπό του έχει να φέρει τους μαθητές έξι σχολείων από διαφορετικές χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Τουρκία και Ελλάδα) κοντά στην τέχνη του θεάτρου και του κινηματογράφου (www.saftas.eu). Φέτος, τρίτη και τελευταία χρονιά, το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη διοργάνωση και συμμετοχή των ομάδων όλων των χωρών στο Διεθνές Μαθητικό  Φεστιβάλ της LaFleche στη Γαλλία. Οι ομάδες των σχολείων συμμετείχαν με μία ταινία μικρού μήκους και ένα θεατρικό δρώμενο σε θέμα που είχαν επιλέξει οι συντονιστές του προγράμματος. Ο χαρακτήρας του Φεστιβάλ ήταν διαγωνιστικός και οι νικήτριες ομάδες βραβεύθηκαν με έπαθλα μη χρηματικά.

Η ελληνική αποστολή αποτελούνταν από δέκα μαθητές, τους: Αλέξανδρο Πηγαδά, Θάλεια Κουτζακιώτου, Ιωάννα Μισιρλή, Σπύρο Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ρούμκο, Βαρβάρα Κουρτίδου, Αθανασία Παπαδημητρίου, Βάγια Θωμαΐδου, Κατερίνα Κεσίση,  και Αθηνά Παναγιωτοπούλου. Τους μαθητές συνόδευσαν στη LaFleche της Γαλλίας τρεις καθηγητές, η κ. Αράπογλου Κατερίνα, ο κ. Πηγαδάς Βασίλης και η κ. Φελλαχίδου Σοφία.

Η πρώτη προβολή των ταινιών έγινε την Τετάρτη 18 Απριλίου. Την ίδια μέρα η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από μέλη της ομάδας SAFTAS και των έξι χωρών, έκρινε τις ταινίες με βάση το σενάριό τους, καθώς και την αισθητική και τεχνική τους αρτιότητα.  Την επομένη, η αποστολή του ΓΕΛ Νέας Περάμου είχε τη χαρά να παρακολουθήσει την τιμητική επαναπροβολή της ταινίας της μέσα στο κατάμεστο θέατρο Coppelia της LaFleche. Εκεί, τα παιδιά παρέλαβαν το βραβείο τους και το δώρο που το συνόδευε, μια φωτογραφική μηχανή.

Στον ίδιο χώρο, και τα δέκα παιδιά επί σκηνής παρουσίασαν ένα  θεατρικό δρώμενο, γραμμένο από το Μιχάλη Ρέμπα, Καβαλιώτη φιλόλογο και συγγραφέα, με τον τίτλο Illusion, εμπνευσμένο από την αλληγορία του σπηλαίου του Πλάτωνα. Η παράσταση πήρε πολύ θετικά σχόλια για την σκηνική παρουσία και την υποκριτική ικανότητα των παιδιών.

Το συγκεκριμένο δρώμενο θα παρουσιαστεί στην πόλη μας στο πλαίσιο της γιορτής μαθητικού θεάτρου, που οργανώνει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στα μέσα Μαΐου. Να αναφέρουμε εδώ πως οι μουσικές συνθέσεις και η γενικότερη μουσική επιμέλεια τόσο του θεατρικού δρώμενου όσο και της ταινίας ανήκουν στον Κρίστοφερ Μπάκα, μουσικό και καθηγητή κρουστών του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας.

Πέρα από το διαγωνιστικό μέρος, το ευρωπαϊκό φεστιβάλ στη LaFleche περιλάμβανε και πλήθος άλλων δράσεων. Αναφορικά με το θέατρο, οι ομάδες συμμετείχαν σε θεατρικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν από την επαγγελματική θεατρική ομάδα Tetes d’ Atmosphereκαι παρακολούθησαν την παράσταση LaPaix, δηλαδή μια διασκευή της Ειρήνης του Αριστοφάνη από την θεατρική ομάδα NouveauTheatrePopulaire. Στο κομμάτι του κινηματογράφου, παρακολούθησαν τις κινηματογραφικές ταινίες MusicBox  του Κώστα Γαβρά, CartouchesGauloises  του MehdiCharef και  Des jourset des nuitssur l’ aire της IsabelleIngold. Μετά το τέλος των κινηματογραφικών προβολών τόσο ο Κώστας Γαβράς όσο και οι άλλοι δύο σκηνοθέτες συζήτησαν με το κοινό για τις ταινίες τους. Επιπλέον, ο κ. Γαβράς συνομίλησε εκτενέστατα  με τα μέλη της ελληνικής αποστολής, υπέγραψε το βιβλίο του με τίτλο Vaouil est impossible d’ aller, δηλαδή τα απομνημονεύματά  του που μόλις εξέδωσε,  και δέχτηκε με χαρά τα δώρα που του πρόσφεραν τα παιδιά του Λυκείου της Νέας Περάμου.

Στο κλείσιμο του προγράμματος όλες οι ομάδες έκαναν μια ημερήσια εκδρομή στην όμορφη πόλη της Angers. Από την Angers, η ελληνική ομάδα ταξίδεψε για Παρίσι. Κατά τη διαμονή της εκεί, επισκέφθηκεπολλά αξιοθέατα της γαλλικής πρωτεύουσας και ξεναγήθηκε σε μερικά από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου του Λούβρου.

Την επιμέλεια και το συντονισμό όλης της προσπάθειας των μαθητών του ΓΕΛ Νέας Περάμου είχαν οι καθηγητές Αράπογλου Κατερίνα, Πηγαδάς Βασίλης, Γιαγμουρίδου Ευδοκία και Φελλαχίδου Σοφία.

Συγχαρητήρια στα δέκα παιδιά της ελληνικής αποστολής και στον Πέτρο Κουφοπέτρο, ενεργό μέλος της ομάδας, που δεν ήταν εφικτό να ακολουθήσει στην επίσκεψη. Συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Απόστολο Παπαδημητρίου, που πρόθυμα και υπεύθυνα ανέλαβε να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία. Τέλος, θερμές ευχαριστίες στο Μιχάλη Ρέμπα, τον Κρίστοφερ Μπάκα καθώς και στην Εφορία Αρχαιοτήτων Καβάλας για την άδεια που παραχώρησε στο ΓΕΛ Νέας Περάμου να γίνουν γυρίσματα της ταινίας στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων.

Στην προσπάθειά μας αυτή αρωγοί και υποστηρικτές υπήρξαν ο διευθυντής μας Κος Αυγερινάκης Χαράλαμπος με την αμέριστη εμπιστοσύνη του και ο Δήμος Παγγαίου, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Κάπου εδώ τελειώνει, μετά από τρία χρόνια, ένα όμορφο, δημιουργικό, αποκαλυπτικό ταξίδι στη χώρα του κινηματογράφου και του θεάτρου. Αυτό σημαίνει πως η ομάδα του ΓΕΛ Νέας Περάμου θα σταματήσει να ασχολείται με αυτές τις δύο υπέροχες τέχνες;;; Όχι, βέβαια! Να μας έχει ο θεός γερούς· αυλαία για την ώρα και …πάμε για άλλα!

 

Δελτίο τύπου

Διαβάστε επίσης