• 19 Μαΐου 2024,

24ωρο χρονικό περιθώριο αντικατάστασης 5 καθαριστριών!

 24ωρο χρονικό περιθώριο αντικατάστασης 5 καθαριστριών!

Το μεσημέρι της Παρασκευής συνεδρίασε η ενιαία πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή του δήμου Καβάλας εξετάζοντας το θέμα αντικατάστασης πέντε καθαριστριών, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι μόνιμες. Μέλος της επιτροπής είναι ο Χρήστος Ποτόλιας, ο οποίος από το ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ μας μίλησε για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των περίπου εβδομήντα καθαριστριών, με σύμβαση μίσθωσης έργου. Οι μόνιμες καθαρίστριες εργάζονται με μειωμένο ωράριο. Υπάρχουν κάποιες που εργάζονται μία μόνο ώρα ημερησίως και αμείβονται με εκατό ευρώ το μήνα.

Ο κ. Ποτόλιας μας μίλησε για την εργολαβία του ευαίσθητου τομέα καθαριότητας των σχολείων, βάσει της οποίας οι καθαρίστριες πληρώνονται σύμφωνα με τις αίθουσες που καθαρίζουν. Μας εξήγησε ότι την περασμένη Παρασκευή η επιτροπή κλήθηκε να εξετάσει το θέμα κάλυψης πέντε θέσεων καθαριστριών, μία εκ των οποίων ήταν μόνιμη και συνταξιοδοτήθηκε, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις παραιτήθηκαν. Συγκεκριμένα, η μία εργολάβος παραιτήθηκε λόγω εγκυμοσύνης κι άρα αναγκαστικά έχασε τη δουλειά της, αφού δε δικαιούται ούτε άδεια, ούτε επιδόματα.

Εάν ωστόσο ήταν μόνιμη εργαζόμενη, τότε η επιτροπή όφειλε να της δώσει άδεια και να την αντικαταστήσει. Ακόμη και στις περιπτώσεις μονιμότητας, εμφανίζονται παράλογες προϋποθέσεις, αφού για να λάβει το επίδομα στην Ελλάδα του 21ου αιώνα και της ΕΕ θα πρέπει η γυναίκα να γεννήσει στο σπίτι.

Ο Χρήστος Ποτόλιας αναφέρθηκε επίσης στις παράδοξες διαδικασίες αντικατάστασης τις οποίες επιβάλει ο νόμος. Η διοίκηση της επιτροπής λοιπόν έδωσε προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων για την πρόσληψη νέων καθαριστριών μίας και μόνο ημέρας, ενός δηλαδή 24ωρου! Ο κ. Ποτόλιας σημείωσε ότι η εκπρόσωπος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή προκάλεσε θόρυβο για το παράδοξο χρονικό περιθώριο, αλλά ο δημοτικός σύμβουλος αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν η ίδια να αποδέχεται τις εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα και τους νόμους που καταστρατηγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Όσο κι αν φωνάζουν περί μονιμότητας, τελικά υπερθεματίζουν για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, πρεσβεύοντας ότι έτσι θα εξασφαλισθούν η ανάπτυξη και οι επενδύσεις. Η ίδια η διοίκηση καλύφθηκε πίσω από το νόμο που προκαλεί παρόμοια προβλήματα. Πάντως, κάτι ανάλογο συνέβαινε και με τις προηγούμενες διοικήσεις, διότι οι προσλήψεις δεν προγραμματίζονταν έγκαιρα με αποτέλεσμα η διαδικασία αναγκαστικά να επιταχύνεται την τελευταία στιγμή. Αυτή η κατάσταση επικρατεί για χρόνια και δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί εάν οι θιγόμενοι δεν αποφασίσουν να βγουν στο προσκήνιο» υπογράμμισε ο Χρήστος Ποτόλιας.

Διαβάστε επίσης